Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Joden en Arabieren herbouwen synagoge Haifa - Christenen voor Israël
 • Een verbrand boek uit de door de branden getroffen Moriah synagoge in Haifa. - Foto: Rami Shilush
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Joden en Arabieren herbouwen synagoge Haifa

  Joanne Nihom - 23 december 2016

  De hevige branden in Israël zijn pas drie weken geleden, maar dagelijks gebeurt er in de wereld zoveel, dat deze ramp alweer vergeten lijkt. Voor de slachtoffers is niets minder waar. Zo leed de Moriah synagoge – de oudste conservatieve synagoge in Israël – grote schade. De synagoge is van Masorti, de beweging voor conservatief Jodendom. De hele tweede verdieping en het dak van het gebouw zijn compleet door de brand vernield. De gemeente deed een internationale oproep voor donaties. De reacties waren overweldigend, waaronder een aantal heel bijzondere.

  Op 30 november was er een speciale gebedsdienst voor de nieuwe maand en om voor steun voor de herbouw van de synagoge en de stad te bidden. Geïnteresseerden van alle religies waren welkom. “Haifa is een multiculturele stad”, aldus rabbijn Dov Hiyon. “De branden hebben ons allemaal geraakt.” Joden en Arabieren, samen in de synagoge.

  ‘Toen ze hoorden waar het voor was, doneerden ze al het benodigde hout.’

  Een van de aanwezigen, een man uit Baqa al-Gharbiyye, een Arabische stad in de omgeving van Haifa, doneerde twintig bomen. Zijn geschenk voor de totaal verwoeste binnenplaats. Twee Arabieren uit Umm al-Fahm, een andere Arabische stad in de omgeving, kwamen ook naar de dienst. Zij gaven houten panelen voor de restauratie van de synagoge. Een Joodse timmerman bood zich aan als vrijwilliger om tien nieuwe tafels voor de synagoge te maken. Alleen voor het benodigde hout moest worden betaald. Voor een offerte ging hij naar zijn Arabische houtleveranciers. Toen ze hoorden waar het voor was, doneerden ze al het benodigde hout.

  Haifa, een multiculturele stad. Een voorbeeld voor hoe het kan, een voorbeeld voor hoe het hoort.

  Over de auteur