Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
bosbranden Israel: help de getroffenen
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Bosbranden Israël: ‘Hoe kan ik helpen?’

  Joanne Nihom - 1 december 2016

  Soms is interviewen een moeilijk vak. Jaren geleden sprak ik met de moeder van Guy Hever: een soldaat die sinds 17 augustus 1997 wordt vermist. Hij was onderweg van zijn legerbasis naar huis, maar is daar nooit aangekomen. Niets is ooit van hem teruggevonden. Zijn moeder denkt dat hij ontvoerd is, al bijna twintig jaar zoekt ze hem. Ik zag vreselijk tegen het interview op. Wat vraag je iemand in dit soort, bijna onmenselijke, omstandigheden?

  Datzelfde gevoel bekroop me vandaag weer. Ik had een gesprek met Amy. Zij en haar echtgenoot behoren tot de slachtoffers van de branden van afgelopen week. Hun hele huis is afgebrand. Wat vraag je iemand die zoiets vreselijks heeft meegemaakt? Het gesprek is telefonisch en kort, want veel tijd heeft ze niet. Een aangrijpend verhaal

  Amy en haar invalide man wonen in Zichron Yaakov. Hij beweegt zich voort in een rolstoel. “Ons mooie huis voorzien van alle gemakken voor mijn man, het is allemaal weg. Opgegaan in as.” Voorlopig is het echtpaar ondergebracht in een hotel. “We hebben een kamer geschikt voor invaliden. Het is alleen moeilijk om met een rolstoel onze kamer te bereiken, dus mijn man moet geholpen worden. Niets is erger voor een invalide om afhankelijk te zijn van anderen.”

  Vandaag hebben ze gehoord dat zowel de verzekering als de staat een gedeelte vergoedt van de herbouw van hun huis. “Maar om het weer ‘invalideproof’ te maken, wordt een groot probleem: die kosten vallen nergens onder.” Ze verexcuseert zich, ze moet verder. “Er is zoveel te organiseren en te regelen.”

  Ik hang op en ben stil. Terwijl de foto’s haar verhaal verder vertellen, blijft in mijn hoofd de vraag rondzingen: hoe kan ik haar helpen?

  Noodactie voor Israël

  Heel Israël is getroffen door branden. Honderden hectare zijn in vlammen opgegaan, natuurgebieden en woningen. De omvang van de schade is nog moeilijk in te schatten, maar het is duidelijk dat er hulp nodig is.

  Wilt u helpen het leed te verzachten? Doe dan met ons mee, zodat we kunnen helpen bij de wederopbouw. We zullen Israël vragen welke hulp nodig is. Maar denk bijvoorbeeld aan het herplanten van bomen of het voorzien in eerste levensbehoeften van mensen die hun huis kwijt zijn.

  “Troost, troost Mijn volk, zal uw God zeggen” (Jesaja 40:1)

  zie hieronder foto’s van het verwoeste huis van Amy en haar man (klik op de foto’s voor een vergroting)

  Over de auteur