Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël ziet kansen na inauguratie Trump - Christenen voor Israël
 • Premier Netanyah tijdens een kabinetsvergadering op 22 januari. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël ziet kansen na inauguratie Trump

  Yochanan Visser - 24 januari 2017

  Drie dagen nadat Donald Trump president van de Verenigde Staten werd is er sprake van een kleine revolutie in de Israëlische houding ten opzichte van het honderd jaar oude Palestijns-Israëlisch conflict.

  Afgelopen zondag moest premier Benjamin Netanyahu zijn gezag gebruiken om een aantal leden van zijn kabinet in toom te houden die onmiddellijk de status quo wilden veranderen in het conflict met de Palestijnse Arabieren. Zo was er bijvoorbeeld, een wetsvoorstel van Naftali Bennett de onderwijsminister en leider van de Ha Bayit HaYehudi (Joodse Huis) partij. Bennet wilde dat het kabinet zou stemmen over de annexatie van Ma’aleh Adumim een strategisch zeer belangrijke stad van 40.000 Joodse inwoners die ten oosten van Jeruzalem ligt, langs de snelweg naar de Dode Zee.

  Gezamenlijk beleid
  Netanyahu waarschuwde dat een stemming over de kwestie op dit moment – voordat hij de kans had om de annexatie van Ma’aleh Adumim met de nieuwe regering in Washington te bespreken – contraproductief zou kunnen zijn en de toekomst van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria zou kunnen schaden. De Israëlische leider positioneerde zichzelf als Trump’s enige gesprekspartner en kondigde aan dat hij de nieuwe president op zondagavond telefonisch zou spreken.

  “Abbas besefte blijkbaar dat hij een vriend heeft verloren in Washington.”

  De annexatie van de gebieden die Israël in 1967 veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog zou aan de orde moeten komen tijdens zijn bezoek aan Washington begin februari, zei Netanyahu. “Ik steun de Israëlische soevereiniteit over Ma’aleh Adumim en in welk toekomstig akkoord dan ook zal de stad onder Israëlische soevereiniteit blijven. Maar nu, op verzoek van de Amerikaanse regering, werden we gevraagd om hen niet met voldongen feiten te verrassen, maar om een ​​gezamenlijk beleid te formuleren”, zei de Israëlische premier.

  Judea en Samaria
  Later op zondag, tijdens een ontmoeting met het Israëlische veiligheidskabinet vertelde Netanyahu zijn ministers dat hij spoedig uitgebreide bouwplannen voor de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria zou aankondigen. Ook zei hij dat alle beperkingen op nieuwbouw in wat ‘Oost-Jeruzalem’ wordt genoemd, zou opheffen.

  De naam Oost-Jeruzalem wordt door de internationale media gebruikt voor stadsdelen die gelegen zijn over de zogenaamde Groene Lijn, de wapenstilstand lijn van de Onafhankelijksoorlog in 1948. De meeste Joodse wijken zijn echter gelegen in zuid- en noord Jeruzalem.

  TV Kanaal 2 in Israël meldde later dat Netanyahu tijdens dezelfde vergadering zei dat de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria, in zijn visie uiteindelijk onder Israëlische soevereiniteit zullen worden gebracht. Dit was de duidelijkste aanwijzing tot nu toe dat Netanyahu uiteindelijk de zogenaamde tweestatenoplossing voor het Palestijns Israëlische conflict zal loslaten.

  Er gebeurde nog meer op zondag. ‘s Middags kondigde de gemeente Jeruzalem plotseling aan dat het de bouw van 566 nieuwe woningen in de Joodse wijken in oostelijk Jeruzalem had goedgekeurd.

  Boze PA
  Het nieuws over het snel veranderende Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnse kwestie lokte een woedende reactie uit van Mahmoud Abbas, de autocratische leider van de Palestijnse Autoriteit. Abbas waarschuwde dat hij zich tot de VN-Veiligheidsraad zou wenden over de bouwplannen in ‘Oost-Jeruzalem’ terwijl zijn woordvoerder Nabil Abu Rudeineh zei dat de Veiligheidsraad dringend actie tegen Israël moet nemen over haar “extremistische beleid”.

  “We roepen de Veiligheidsraad op tot dringende actie die gebaseerd moet zijn op resolutie 2334”, schreef Rudeineh in een verklaring doelend op een anti-Israëlresolutie die werd aangenomen door de Veiligheidsraad aan het einde van vorig jaar.
  De VN moeten een ​​“einde maken aan het extremistische beleid van de Israëlische regering, die bezig is om de twee staten oplossing te vernietigen,” vervolgde Rudeineh.

  Abbas besefte blijkbaar dat hij een vriend heeft verloren in Washington nadat president Obama vorige week het Witte Huis verliet en wendde zich nu tot de Jordaanse koning Abdullah II over het nieuwe Israëlische beleid. De twee ontmoetten elkaar in Amman op zondag en spraken over de coördinatie van stappen die bedoeld zijn om de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te blokkeren en het mobiliseren van de Arabische landen en de internationale gemeenschap tegen het beleid van Trump en Netanyahu.

  Telefoongesprek
  Trump en Netanyahu voerden ondertussen hun eerste telefoongesprek sinds de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president. De twee leiders bespraken een scala van onderwerpen, variërend van de Iraanse dreiging tot het Palestijns Israëlische conflict en beschreven hun gesprek als “zeer warm” en “heel prettig”.

  Netanyahu’s kantoor later kwam later met een verklaring waarin stond dat de minister president zijn wens had uitgesproken om nauw samen te werken met president Trump en om een ​​gemeenschappelijke visie te ontwikkelen die vrede en veiligheid in de regio moet bevorderen.
  Ook suggereerde de verklaring dat verhouding tussen de Verenigde Staten en Israël alleen maar beter zal worden nu Trump de president is.

  Op maandag, tijdens de fractievergadering van zijn Likoedpartij, zei Netanyahu dat Israël zich nu geconfronteerd ziet met “grote mogelijkheden” die van “enorme waarde kunnen zijn voor de veiligheid en de toekomst van de Joodse staat”.

  Over de auteur