Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Alija vanuit Parijs: Een terugblik op 2016 - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Alija vanuit Parijs: Een terugblik op 2016

  Rachel Poot - 24 februari 2017

  Het is rustig in Parijs. In de trein op weg naar een van de buitenwijken, valt mijn oog op een Metronieuws-achtig krantje. Demain Matin kopt: ‘Aantal racistische incidenten in 2016 fors gedaald!’. Ik sla de pagina open en lees dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken het aantal racistische incidenten in 2016 op 1125 telt. Ten opzichte van 2015, waarin dat er 2034 waren, is dat een daling van meer dan 40%.

  Het Israëlische Ministerie van Diasporazaken trok onlangs eenzelfde soort conclusie. In haar jaarlijkse rapport over antisemitisme dat ze in januari uitbracht, stelde ze dat het antisemitisme in 2016 wereldwijd was toegenomen, maar in Frankrijk met 65% was afgenomen. Een belangrijke oorzaak daarvoor noemde zij het driejarenplan van de Franse premier Manuel Valls, waarin honderd miljoen euro werd uitgetrokken voor het bestrijden van racisme en antisemitisme, met name op sociale media.

  Kijkend naar de cijfers van de Franse alija in 2016, zien we dat de rust ook op de alija effect heeft gehad. Hoewel het Joods Agentschap al een daling had voorspeld, 6000 personen in 2016 ten opzichte van 7876 in 2015, kwam het totale aantal Franse alija-makers in 2016 uit op 4883 personen.

  Maar wat was de reden daarvoor? In een interview met de Jewish Telegraphic Agency, legt Natan Sharansky uit dat dat vooral te maken heeft met het feit dat de Joden zich in Frankrijk weer iets veiliger voelen. Bovendien zijn de huizenprijzen in Israël erg hoog en worden Franse diploma’s er vaak nog niet erkend. Het blijft voor Franse Joden op dit moment dus soms aantrekkelijker om in Frankrijk te blijven wonen.

  Het betekent echter niet dat de Franse Joden niet willen vertrekken. Sharanksy geeft aan dat er op zijn minst nog 9000 actieve dossiers openstaan van Joden die alija willen maken. Voor velen blijft de droom om terug te keren naar Israël nog steeds iets van hun “coeur”, iets van hun hart.

  Met de zomer in aantocht en de aanstaande verkiezingen in april, mei en juni, zijn we dan ook benieuwd hoe de Franse alija zich in 2017 zal gaan ontwikkelen.

  Over de auteur