Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Alternatieven voor de tweestatenoplossing - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Alternatieven voor de tweestatenoplossing

  Yochanan Visser - 27 februari 2017

  De weekend editie van de Jerusalem Post bevatte een Dry Bones cartoon die een ‘nieuw idee’ presenteerde over de zogenaamde tweestatenoplossing voor het Palestijns Israëlische conflict. “Jordanie is Palestina en Gaza is Egypte”, aldus de cartoon van DryBones. De discussie over welke oplossing nu het beste is voor het honderd jaar oude conflict is weer in volle hevigheid uitgebarsten nadat de nieuwe Amerikaanse regering van Donald Trump aangaf met andere oplossingen dan de ‘twee staten’ te kunnen leven en daarbij denkt men dan aan een nieuwe regionale aanpak.

  Wat die regionale oplossing precies inhoudt bleef onduidelijk maar insiders denken aan een algehele vredesregeling tussen Israël en de Arabische landen met wie de Joodse staat nu banden onderhoudt. Daarbij gaat het om Jordanië en Egypte. Met beide landen heeft Israël al een vredesakkoord, en om Saoedi-Arabië en de Golfstaten met wie de Israëlische regering de laatste jaren min of meer geheime banden onderhoudt.

  Federatie met Jordanië
  Likoed Nederland pleitte in een recente persverklaring voor een soort DryBones-oplossing. Daarin zou de Gazastrook weer onder Egyptisch bestuur moeten komen en de zogenaamde Westelijke Jordaanoever (met grenscorrecties) zou weer onder Jordaans bestuur komen. Likoed noemt dit de ‘driestatenoplossing’ omdat er in het grondgebied tussen de Middellandse Zee en de rivier de Jordaan drie staten zullen zijn en geen twee.

  Het ‘Jordanië is Palestina’-idee is niet nieuw en het wordt al jaren aangehangen door een groep rond Mudar Zahran, een Jordaans Palestijnse journalist met sterke pro-Israëlsympathieën en door de Israëlische politici Aryeh Eldad en Benny Elon die vroeger lid waren van de Knesset.

  Professor Hillel Frish van de Bar Ilan universiteit in Ramat Gan heeft dit idee creatief aangepakt en zegt dat een federatie tussen de Palestijnse Autoriteit en Jordanië beter is dan de fixatie op een Palestijnse staat in Judea en Samaria. Hij zegt dat vanwege het feit dat al 70 procent van de Jordaanse bevolking Palestijns is en de twee populaties de taal, religie en cultuur delen deze oplossing goed zou kunnen werken, waarbij hij opmerkt dat de Palestijnse nationale beweging in alle opzichten heeft gefaald om tot een oplossing van de problemen te komen in de honderd jaar dat het bestaat.

  Jordanië is al een staat en zou de gebieden onder PA-bestuur wel weer willen gaan besturen als de internationale gemeenschap daar voldoende tegenover zet, gaf de voormalige Jordaanse premier Abd al-Salam Malaji vorig jaar aan. Wanneer de fondsen die nu naar de PA gaan worden overgeheveld naar Jordanië zou Koning Abdullah weleens zijn verzet tegen het idee kunnen opgeven omdat Jordanië enorme economische problemen heeft.

  Voor de Palestijnse Arabieren zou het Jordaanse burgerschap vele voordelen met zich kunnen meebrengen zegt Frish en het zou de Jordaanse en Egyptische economie kunnen openen voor Palestijnse producten. Een probleem is echter dat de corrupte PA-bonzen niet snel hun posities zullen opgeven en dat Israël heeft aangegeven altijd de militaire controle over de Jordaanvallei te willen behouden.

  Verenigde Emiraten
  Een andere oplossing, die altijd beter lijkt dan het tot nu toe geopperde alternatief voor de tweestatenoplossing de bi-nationale staat die wordt aangehangen door Jerusalem Post-analyst Caroline Glick, is het vormen van een soort Verenigde Arabische Emiraten in de gebieden onder PA-bestuur.
  Dr. Mordechai Kedar van de Bar Ilan Universiteit ziet dit als de beste oplossing omdat het gebaseerd is op de realiteit op de grond in de PA gecontroleerde gebieden.

  The Palestijnse maatschappij bestaat uit zeven clans zegt Kedar en die clans bepalen al voor een deel wat er gebeurt in de Palestijnse steden. Gaza functioneert in feite al als een emiraat zegt Kedar. Dus is dit de beste oplossing volgens Kedar omdat de Palestijnse Arabieren af zijn van de corrupte PA en echt zelfbestuur zullen krijgen en Israël de controle over het hele gebied tussen de Jordaan en Middellandse Zee behoudt.

  De Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria zouden in dit scenario onder Israëlische soevereiniteit worden gebracht. Tot nu toe is dat niet gebeurd omdat Israël altijd bang was voor de internationale reactie. De laatste tijd gaan er echter steeds meer stemmen op om het zogenaamde C-gebied onder de Oslo-akkoorden, waar alle Joden wonen en slechts 100.000 Arabieren, te ‘annexeren’.

  De voorstanders van dit idee willen echter niet het woord ‘annexeren’ gebruiken omdat het om Judea en Samaria gaat, het Bijbelse hartland van Israël. Een door God gegeven land kan niet door het volk van Israël worden geannexeerd zeggen zij.

  Vrijwillige transfer
  Een ander alternatief voor de tweestatenoplossing is afkomstig van Moshe Feiglin de leider van de nieuw opgerichte Zehoet partij en Martin Sherman een voormalige Jerusalem Post-columnist. Zij willen doen wat eerder in een wat andere vorm door Avigdor Lieberman de Israëlische minister van Defensie werd voorgesteld: namelijk een vrijwillige transfer van een gedeelte van de Arabische Palestijnen naar Arabische staten.

  De emigranten zou ruime compensatie moeten worden aangeboden vinden Feiglin en Sherman en Israël zou dit beleid eveneens moeten verkopen als compensatie. De Arabische staten hebben immers rond 1948 meer dan 800.000 joden gedeporteerd en deze transfer zou op vrijwillige basis moeten gaan plaatsvinden, argumenteren Feiglin en Sherman

  Dit zijn ruwweg de alternatieven voor de tweestatenoplossing en de bi-nationale staat die algemeen wordt gezien als een gevaar voor het zionistische karakter van Israël.

  Over de auteur