Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Vredesakkoord voor Israël: Weinig hoop op vredesdeal onder Trump - CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Weinig hoop op vredesdeal onder Trump

  Yochanan Visser - 15 februari 2017

  In Israël wordt met enige spanning uitgekeken naar de resultaten van de ontmoeting tussen Premier Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump die later op woensdag zal plaatsvinden.

  Trumps visie op het Palestijns-Israëlische conflict is enigszins verschoven sinds zijn inauguratie op 20 januari, maar hij heeft consequent gezegd dat er een goede kans is dat hij een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnse Arabieren zou kunnen bewerkstelligen. De nieuwe Amerikaanse president denkt echt dat een dergelijke deal mogelijk is vertelde hij Israël Hayom-journalist Boaz Bismuth vorige week.

  “Ik heb zeer slimme mensen (in mijn team) die zeggen dat een deal niet kan worden gemaakt. Ik ben het oneens met hen. Ik denk dat er een deal zou moeten worden gemaakt en die kan ook worden gemaakt”, zei Trump tijdens het interview met de grootste Israëlische krant. De president maakte ook duidelijk dat hij van de Palestijnse Arabieren verwacht dat zij concessies zullen doen wanneer de onderhandelingen met Israël uiteindelijk zullen worden hervat.

  “Ja, dat zullen ze moeten doen”, was Trump’s antwoord op de vraag of hij denkt dat de Palestijnse leiders concessies aan Israël zullen moeten doen tijdens die onderhandelingen.

  Optimisme niet gedeeld

  Trump’s optimisme over de kansen dat hij op de een of andere manier een vredesakkoord tussen de partijen kan helpen realiseren wordt niet gedeeld door een grote meerderheid onder de politici en politieke experts in Israël.

  Neem bijvoorbeeld, premier Benjamin Netanyahu, die consequent zegt dat er geen overeenkomst mogelijk is op het moment. Hij wijt dat aan de Palestijnse ophitsing en onverzettelijkheid op het punt van de erkenning van Israël als Joodse staat en de onrust in de Arabische wereld, waar islamistische krachten nog altijd in opkomst zijn.

  Een simpele blik op wat Palestijnse politici en commentatoren zeggen over de opkomst van Trump in de Verenigde Staten vertelt ons meer over de kansen dat de president zal kunnen functioneren als bemiddelaar in de onderhandelingen over een oplossing voor het Palestijns Israëlische conflict.

  Nazi-vergelijking

  Hier is bijvoorbeeld Hassan Khader, een columnist voor het PA-dagblad Al-Ayyam. Khader vergeleek Trump’s mars naar de macht in de VS met wat er gebeurde in Nazi-Duitsland in de jaren dertig van de vorige eeuw. “Als de Amerikanen er niet in slagen om Donald Trump te verdrijven uit het Witte Huis, zal hij de democratie verdrijven uit hun land”, schreef Khader.

  “’Duitsland boven alles’ was de slogan van de nazi’s (Hitler). Iedereen die Trump’s verkiezingscampagne heeft gevolgd en luisterde naar zijn eerste toespraak als president hoeft alleen het woord ‘Duitsland’ in deze slogan te vervangen door het woord ‘Amerika’ om de betekenis van het Trump fenomeen in de Verenigde Staten te begrijpen”, aldus Khader.

  “De nazi (Hitler) kwam aan de macht door middel van democratische verkiezingen, en datzelfde deed Trump”, schreef Khader. “De nazi’s beschouwden Joden als vijanden en beschuldigde hen van elk probleem dat Duitsland en zijn burgers plaagde. Ook Trump ziet immigranten en moslims, binnen (zijn land) en daarbuiten, als een vijand die verantwoordelijk is voor alle problemen die de VS en haar burgers plagen “, aldus Khader die toegaf dat het nog te vroeg was om Trump te een nazi te noemen.

  Een ander artikel door Egyptenaar Ayman al-Sayyad waarin Trump met Hitler werd vergeleken, werd onlangs gepubliceerd door de PA krant Al-Hayat Al-Jadida. “In al zijn standpunten ten aanzien van de ander, immigranten, of vrouwen, lijkt het erop dat hij (Trump) trouw is aan dezelfde vernietigende principes die in het verleden racisten zoals Hitler er toe aanzetten om de wereld bijna vernietigen. De geschiedenis leert ons dat racistische ideologie die de superioriteit van het ene ras boven een ander aanhangen, zoals Hitler geloofde, leidt tot een wereldoorlog”, schreef al-Sayyad. “De slachtoffers daarvan waren 60 miljoen, ik herhaal – 60 miljoen, ” schreef de Egyptenaar.

  Bereid tot concessies?

  Saeb Erekat de zogenaamde hoofdonderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit en de man die wordt verondersteld om samen te werken met Trump’s team wanneer er onderhandelingen met Israël zullen plaatsvinden was iets diplomatieker.

  Hij zei echter in wezen hetzelfde toen hij sprak over de opkomst van Trump in de VS. “Trump maakt deel uit van de extremistische neo-cons. Hij is een fenomeen dat zich ook in Europa in de jaren 1920 openbaarde”, zei Erekat op de Palestijnse televisie. “Hij is een fenomeen van het rechts extremisme, dat altijd zorgt voor vijanden en is gebaseerd op een botsing van beschavingen”, beweerde Erekat.

  Wie wil weten of de Palestijnse leiders nu bereid zijn om concessies te doen, zoals Trump hen verwacht te doen hoeft slechts te kijken naar de officiële Palestijnse reacties op het plan van Trump om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Hier is bijvoorbeeld PLO-functionaris Abbas Zaki, die waarschuwde dat “het verplaatsen van de ambassade de poorten van de hel zal openen in de regio”.

  “Dit is een destructieve stap, vrede begint in Jeruzalem en een vuur zal branden in Jeruzalem. We bereiden ons voor op een heftige confrontatie. Zij (de Amerikanen) zullen die verliezen als ze niet terugkomen op hun plan. Wij zullen degenen zijn die ervan zullen profiteren ondanks onze opofferingen en de prijs die we zullen moeten betalen”, vertelde Zaki Palestijnse media op 22 januari.

  Dealmaker?

  Dan was er Jibril Rajoub, lid van het Fatah Centrale Comité die op de PA TV zei dat Trump’s plan om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen een “oorlogsverklaring” was aan de hele wereld.
  Rajoub beweerde dat de Arabieren de confrontatie tussen deze nieuwe ‘fascist in het Witte Huis’ en de hele wereld verwelkomen. “Zowel christenen als moslims”, voegde hij eraan toe.

  Rajoub noemde Trump een “gek” en vroeg: “Waarom denkt hij dat hij het recht heeft de sleutels van de Al-Aqsa Moskee en de Kerk van het Heilige Graf (in Jeruzalem) aan de Joden te geven?”

  Afgaande op deze ophitsende retoriek lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat het zogenaamde gematigde deel van het Palestijnse leiderschap Trump al heeft afgeschreven als een ‘deal maker’ zoals de Amerikaanse president zichzelf graag afficieert.

  Over de auteur