Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israëlisch raketschild onderschept Syrische langeafstandsraket - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israëlisch raketschild onderschept Syrische langeafstandsraket

  Yochanan Visser - 20 maart 2017

  Iets meer dan een week nadat Premier Netanyahu naar Moskou reisde om met President Putin te spreken over de zorgelijke situatie in Syrië waar Iran het machtsvacuüm vult dat door anderen wordt achtergelaten beleefde Israël de eerste serieuze crisis met Syrië sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967.

  Het Arrow 3 raketschildsysteem beschermt Israël tegen lange-afstandsraketten.

  Op donderdagnacht jl. werd Israël gedwongen om het Arrow 3 rakettenschild voor het eerst te gebruiken tegen een inkomende Syrische langeafstandsraket. Dit gebeurde nadat Israëlische gevechtsvliegtuigen in de buurt van de historische stad Tadmor (Palmyra) in centraal Syrië een wapenkonvooi bestemd voor Hezbollah in Libanon aanvielen.

  Naar verluidt ging het om een transport van hypermoderne Noord Koreaanse langeafstandsraketten die vermoedelijk via Irak naar Libanon werden gebracht. In tegenstelling tot alle eerdere Israëlische luchtaanvallen op dit soort konvooien en Hezbollah-commandanten werden de Israëlische gevechtsvliegtuigen nu onder vuur genomen door het Syrische leger.

  Arabische media berichtten op zaterdag 18 maart dat er drie S-200-luchtdoelraketten werden afgevuurd op de Israëlische jets en volgens Syrische media zou een van de Israëlische toestellen uit de lucht zijn geschoten. Dit werd onmiddellijk ontkend door de Israëlische luchtmacht (IAF) dat een persbericht uitgaf waarin stond dat alle vliegtuigen veilig naar hun basis waren teruggekeerd.

  Inzet Arrow 3-raketschild

  Er gebeurde nog iets anders waaruit bleek hoe gevaarlijk dicht Israël en Syrië (en daarmee Iran ,Rusland en Hezbollah) bij een grotere confrontatie kwamen. Deze verslaggever sprak met twee bewoners van Jeruzalem die kort na de Syrische tegenaanval een grote explosie hoorden ten noorden van de Israëlische hoofdstad. De twee wensten anoniem te blijven.

  Een van hen was een bewoonster van de wijk Bakaa in Jeruzalem, die vertelde dat ze om kwart voor drie ’s nachts – dus een paar minuten na de IAF-aanval op het konvooi in Tadmor – wakker werd door een luide explosie en dat haar huis op zijn grondvesten stond te trillen. Later werd duidelijk waardoor.

  De IDF gaf een persbericht uit waarin stond dat Israël voor het eerst het Arrow 3-raketschild had gebruikt tegen een inkomende Syrische raket. Volgens de IDF-verklaring en berichten in een groot deel van de Israëlische media zou de Arrow de Syrische raket in het noorden van Israël hebben neergehaald.

  Echter, Jordaanse media en de Israëlische krant Haaretz berichtten op vrijdagochtend dat de Arrow de Syrische raket ten noorden van Jeruzalem had uitgeschakeld. Op de sociale media in Jordanië en Israël circuleerden foto’s van de resten van de Arrow en/of de Syrische raket en er werd melding gemaakt van branden ten noorden van Jeruzalem die waarschijnlijk veroorzaakt werden door brandend schroot dat uit de lucht viel.

  Foto van het onderschepte projectiel dat in Jordanië zou zijn terechtgekomen.

  Die informatie kwam overeen met het feit dat onmiddellijk voordat de Arrowraket door de IDF werd gelanceerd het luchtalarm in Israëlische dorpen in de Jordaanvallei afging. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat naast het afvuren van luchtdoelraketten het Syrische leger een langeafstandsraket lanceerde richting Jeruzalem.

  Regels veranderd

  In ieder geval lijkt het hele incident duidelijk te maken dat de regels van het spel in Syrië voor Israël nu veranderd zijn.
  Gedurende de zes jaar dat de burgeroorlog in het land kon de Israëlische luchtmacht vrijelijk het luchtruim van Syrië penetreren om aanvallen uit te voeren op Hezbollah-doelen.

  Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen en de Russische regering heeft dat waarschijnlijk afgelopen vrijdag duidelijk gemaakt aan de nieuwe Israëlische ambassadeur in Moskou Gary Koren. Koren werd na het incident ontboden door de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov. Er werd niet precies duidelijk gemaakt wat de twee bespraken maar een persbericht van het Russische ministerie sprak over “recente ontwikkelingen in Syrië.”

  Premier Netanyahu maakte echter daarna duidelijk dat Israël gewoon zal doorgaan met haar acties tegen Hezbollah (lees Iran) in Syrië.

  Een andere verklaring voor het ontbieden van de Israelische ambassadeur door het Kremlin zou daarom kunnen zijn dat Israël verzuimde om het Russische opperbevel in Syrië op de hoogte te stellen van de IAF-aanval op het konvooi nabij Tadmor. Dit werd onthuld door de Israelische minister van inlichtingen Yisrael Katz die in een interview met tv-kanaal 10 in Israël zei dat de Russen niet op de hoogte waren gesteld.

  Dank voor Gods bescherming over Israël. Bid dat Hij de dreiging uit Syrië zal tenietdoenMeer gebedspunten Indien dat inderdaad het geval was zou dat een schending zijn van de afspraken tussen de IDF en het Russische leger in Syrië. Kort na de Russische interventie in Syrië werden er een serie gesprekken gevoerd tussen Israëlische en Russische militaire officials die resulteerden in operationele richtlijnen die ongewilde confrontaties tussen het Israëlische en Russische leger moesten voorkomen.

  Libanon 2

  De Syriërs maar ook Hezbollah en het Iraanse Quds Corps van de Revolutionaire Garde voelen zich uiteraard niet gebonden aan deze afspraken zoals duidelijk werd op donderdagnacht. Het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad had al in januari duidelijk gemaakt dat het afgelopen moest zijn met de Israëlische acties op Syrisch grondgebied en had gedreigd met het neerschieten van IAF-vliegtuigen.

  Dat het nu bijna zover kwam heeft alles te maken met het hernieuwde zelfvertrouwen van het Assad-regime dat nu bijna overal aan de winnende hand is maar ook met de Iraanse strategie in Syrië die erop is gericht om het land te veranderen in Libanon 2 waar proxy-legers op den duur Israël zullen gaan aanvallen.

  Nieuwe brigade

  Om die reden was Iran betrokken bij het oprichten van een nieuwe brigade van de Irakese sjiitische militie Harakat Hizbollah al-Nujabi die nu permanent in Syrië is gestationeerd. Die nieuwe tot de tanden bewapende eenheid van al-Nujabi draagt de naam ‘Golan Bevrijding Brigade’ en de sjiitische militie heeft al aangekondigd dat het met plezier zal deelnemen aan een actie die tot doel zal hebben om Israel van de hoogvlakte te verdrijven.

  Op zondag werd duidelijk dat Israël word zal houden en acties in Syrië zal blijven uitvoeren. Eerst was er Minister van Defensie Avigdor Lieberman die zei dat wanneer Syrië opnieuw raketten op Israëlische vliegtuigen zou afschieten dat dan de totale Syrische luchtdefensie zou worden vernietigd. Een paar uur nadat Lieberman deze uitspraak deed kwam het nieuws dat Israël bij een actie in de grensplaats Kuneitra op de Golanhoogvlakte waarschijnlijk het hoofd van de Syrische luchtdefensie had uitgeschakeld.

  Over de auteur