Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Netanyahu uit zorgen bij Poetin over rol Iran in Syrië - Christenen voor Israël
 • De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Russische president Vladimir Poetin. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Netanyahu uit zorgen bij Poetin over rol Iran in Syrië

  Yochanan Visser - 10 maart 2017

  Op woensdag reisde Premier Netanyahu van Israel naar Moskou voor een nieuwe ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Het bezoek van Netanyahu stond in het teken van de Iraanse dreiging. Daarbij ging het met name om de situatie in Syrië waar Iran bezig is om hetzelfde te doen als in Libanon dat eind vorige eeuw veranderd werd in een Iraanse vazalstaat.

  De Israëlische premier vertelde Poetin dat Israël niet kan toestaan dat Iran het vacuüm vult dat zal worden achtergelaten door een nederlaag van Islamitische Staat dat onder grote druk staat in het Raqqa-gebied in Syrië waar de hoofdstad van het Kalifaat is gevestigd. “Het is duidelijk dat we deze terreur (van ISIS) niet vervangen willen zien door de sjiitische terreur van Iran”, zei Netanyahu na afloop van zijn bezoek aan het Kremlin. Hij voegde eraan toe dat Poetin zijn waarschuwing over Iran ter harte had genomen.

  Iran is actief bezig om haar militaire apparaat in Syrië op te bouwen en lijkt niet van plan het land te verlaten, zei Netanyahu tegen Poetin. Hij voegde eraan toe dat het fanatieke regime in Teheran er naar streeft om een eigen haven te bouwen aan de Middellandse Zee en zei dat de Iraanse acties in Syrië een groot gevaar inhouden voor Israëls veiligheid. De Israëlische leider maakte Poetin ook duidelijk dat Israël nooit de Golanhoogvlakte zal verlaten en zei dat Poetin “daarvan op de hoogte was”.

  Prettig Poerim

  Poetin maakte van zijn kant duidelijk dat hij de goede relatie met Netanyahu zeer op prijs stelt en gaf aan dat de twee leiders frequent contact hebben. De Russische president maakte van de gelegenheid gebruik om het Israëlische volk een prettig Poerimfeest te wensen. Dat feest gedenkt de eerste Perzische poging om een einde te maken aan het bestaan van het Joodse volk en het wonder dat zich voltrok toen de Joodse vrouw Esther koningin van Perzië werd. Zij wist koning Ahasveros over te halen om het decreet om alle Joden te doden op de 14e dag van de maand Adar teniet te doen door de Joden het recht te geven om eenieder die hen kwaad wilde doen preventief te doden.

  Netanyahu zei dat vandaag de dag Iran, dat vroeger Perzië heette, hetzelfde probeert te doen als Haman van plan was in het boek Esther, namelijk het Joodse volk (in Israël) uitroeien. “Ze schrijven het openlijk op hun ballistische raketten”, zei de Israëlische premier. “Vandaag is Israel een staat met een leger en weet zichzelf te verdedigen”, zei Netanyahu en voegde eraan toe dat de dreiging van sjiitisch islamistisch extremisme niet alleen een gevaar is voor Israël, maar voor de hele wereld.

  Onrust Golanhoogvlakte

  Terwijl hij deze woorden uitsprak publiceerde de IDF een video over een actie in november vorig jaar tegen een niet nader genoemd filiaal van Islamitische Staat op de Syrische Golan Hoogvlakte. Bij die actie werden vier ISIS-terroristen gedood nadat zij een eenheid van het Israëlische leger beschoten die aan het werk was nabij het grenshek op de Golanhoogvlakte. Toen een mortiergranaat ontplofte nabij de Israëlische soldaten greep de Israëlische luchtmacht in en lanceerde een raket in de richting van de ISIS-terroristen die werden gedood in de daaropvolgende ontploffing.

  De publicatie van de video, op de dag dat Netanyahu sprak over het gevaar dat Syrië nu vormt voor de veiligheid van Israel, was geen toeval. Eerder deze week werd bekend dat een coalitie van aan ISIS gelieerde islamistische rebelgroepen die opereert onder de naam Jaish Khaled Ibn al-Wajeed steeds meer terrein wint in het zuiden van de Golanhoogvlakte in Syrië. Het ISIS-filiaal is bezig om een soort mini-Kalifaat te stichten waar hetzelfde soort schrikbewind wordt gevoerd als in het centrum en oosten van Syrië en in het gebied rond Mosul in Irak.

  Arabische media meldden dat er in het gebied op grote schaal onthoofdingen zijn uitgevoerd met name onder de leden van de zogenaamde Free Syrian Army die door Turkije en het Westen wordt gesteund. Deze ontwikkelingen worden vrijwel geheel genegeerd door de internationale media en baren niet alleen Israël zorgen. Jordanië is al even bezorgd en heeft al versterkingen naar de (westelijke) grens met Syrië gestuurd en is bezig het grenshek nabij de Syrische stad Daraa ten zuiden van de Golan te versterken.

  Over de auteur