Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Een klein groot wonder in Marioepol, Oost-Oekraïne - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een klein groot wonder in Marioepol, Oost-Oekraïne

  Binyomin Jacobs, opperrabbijn - 13 april 2017

  Als Adam van de verboden vrucht heeft gegeten vraag G’d hem: waar ben je? Steeds weer moet ieder mens, iedere Adam, zich die vraag stellen. Ben ik goed bezig? Heb ik mijn tijd juist besteed? En dus vroeg ik mijzelf af: mijn reizen naar Oekraine met Christenen voor Israel, waren ze zinvol?

  Okay, ik begrijp dat jullie, Christenen voor Israël, het wel aardig vinden om overal de opperrabbijn te tonen en hiermee een zichtbaar signaal af te geven hoe wij samen en eendrachtig opereren. Met recht een mooie boodschap! Maar toch bleef ik mijzelf een beetje afvragen en ook twijfelen: waren mijn reizen leuke, interessante vakantietripjes of was het nuttig, zinvol, belangrijk?

  “Wekelijks hoor ik van Mendel over dat kleine grote wonder: uit Nederland wordt een rabbijn meegenomen naar Oekraine.”

  Ik dacht na, peinsde en zag mijzelf staan in die oude ernstig verwaarloosde synagoge van leem in een stadje dat eens voor zeventig procent een Joodse bevolking telde. De sjoel was vol. Oude Joodse mensen, jongeren, mannen, vrouwen. Van heinde en verre waren ze gekomen om hun voedselpakketje op te halen. De meesten van hen kwamen ook van verre, in de spirituele zin van het woord. Jodendom was voor hen na zeventig jaar communisme bijna verworden tot geschiedenis, helaas.

  Maar desondanks waren ze er, in hun sjoeltje. En ik mocht ze toespreken. Ze luisterden, er was vertaling en toen: of ik bereid was om hun ook in hun eigen mamme-losjen, hun moedertaal, het Jiddisj, toe te spreken. Ik sprak en velen van hen huilden … Mijn tripje had dus kennelijk emotionele waarde, misschien maar voor even, maar toch.

  En toen mocht ik, als een soort koppelaar, Christenen voor Israël in contact brengen met rabbijn Mendel Cohen in Marioepol. U weet wel, die plaats waar recentelijk, vlakbij de sjoel, een belangrijke man uit de Overheid van de Oekraine, werd gedood. Nota bene vlakbij de synagoge. Marioepol, waar nog dagelijks wordt gestreden, het geschut bijna bij voortduring te horen is. En nu komt het: rabbijn Mendel wordt nu gesteund door Christenen voor Israel en kan nu meer dan ooit tevoren voedselpakketten uitdelen.

  Dank voor deze mooie samenwerking en bid voor het werk van rabbijn Cohen en van Koen Carlier en zijn team in Oekraïne.Meer gebedspunten Maar hij laat de mensen niet naar de synagoge komen om ze op te halen. Hij gaat naar de mensen toe! Dag in dag uit. Inmiddels al weken lang. En als hij dan op zo’n adres aankomt, legt hij een belangrijk contact, ziet de nood en weet hoe en waarmee te helpen. Hij ziet de rest van de familie, hij hoort over nog meer Joden, hij kan veel gerichter te werk gaan, minder oppervlakkig en het resultaat?


  Kinderen in Marioepol bakken matzes voor Pesach

  Met Pesach heeft hij nu niet één, maar op twee plaatsen in de stad de seideravond. Mensen moeten zichzelf opgeven. Beide plaatsen zijn al volledig ‘uitverkocht’, nog nooit zullen zoveel mensen in Marioepol matzes eten met Pesach. Wekelijks hoor ik van Mendel over dat kleine grote wonder: uit Nederland wordt een rabbijn meegenomen naar Oekraine, ik wist echt niet precies waarom dat zo nodig was, maar ik ging, liet me meeslepen en zie wat er nu gebeurt, niet eeuwen geleden maar nu, nu u dit artikeltje leest.

  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis. Voor 135 euro kunnen we een Jood uit Oekraïne helpen met vervoer naar de ambassade/consul en daarna naar een van de zes luchthavens in Oekraïne voor voorgoed vertrek.

  Over de auteur