Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Nieuwe Unesco-resolutie tegen Israël in de maak - Christenen voor Israël
 • Het Unesco-hoofdkwartier in Parijs. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuwe Unesco-resolutie tegen Israël in de maak

  Yochanan Visser - 1 mei 2017

  Unesco maakt zich opnieuw op voor een stemming over een anti-Israëlresolutie. Deze keer is deze met hulp van Europese landen opgesteld.

  Werd in de vorige resolutie de Joodse connectie tot de Tempelberg, die door Unesco werd aangeduid bij haar islamitische naam Al-Haram Al Sharif, volledig ontkend, dit keer wordt de Israëlische claim op Jeruzalem ontkend en wordt Israëlische soevereiniteit over heel Jeruzalem verworpen door de VN-organisatie.

  “Unesco is verworden tot een politiek instrument in de handen van Israëls vijanden in de moslimwereld en Europese landen die met hen collaboreren.”

  Politisering

  De ontwerpresolutie verklaart dat “elke actie die de bezettende macht (Israël) onderneemt om wetten, jurisdictie en het bestuur van Jeruzalem te regelen, illegaal zijn en daarom van nul en generlei waarde zijn”. De resolutie roept ook op om een permanente Unesco-vertegenwoordiger toezicht te laten houden op het volledig stopzetten van Israëlische archeologische werkzaamheden in Jeruzalem. De Arabische initiatiefnemers van de resolutie willen vooral dat Unesco Israëlische archeologische werkzaamheden in de Oude Stad van Jeruzalem voorkomt, waar regelmatig ontdekkingen worden gedaan die de Joodse geschiedenis in Jeruzalem bewijzen.

  De VN-organisatie die werd opgericht om cultureel erfgoed te conserveren en om “vrede in de harten en gedachten van mensen te bevorderen” is verworden tot een politiek instrument in de handen van Israëls vijanden in de moslimwereld en Europese landen die met hen collaboreren, vindt de Israëlische regering. Een Israëlische regeringsofficial bekritiseerde vorige week met name de EU-lidstaten, die in plaats van het stopzetten van de politisering van het werk van Unesco, nu dat proces steunen en zelfs posities innemen over zaken die niets te maken hebben met het mandaat van de VN-organisatie.

  De functionaris zei dat Israël van de leden van Unesco verwacht dat men de “absurde resolutie” zal verwerpen en dat Israël zich niet zal laten intimideren door de resolutie en vastbesloten zal doorgaan de stad Jeruzalem en al haar inwoners te dienen.

  Duitsland

  Israël is vooral kwaad op Duitsland dat naar verluid de drijvende Europese kracht achter het opstellen van de resolutie is. Duitse regeringsvertegenwoordigers kwamen vorige week samen met andere Europese diplomaten in Parijs bijeen om met de Arabische landen te overleggen over de tekst van de ontwerpresolutie. Duitsland was vorig jaar nog een van de Europese landen die tegen de Unesco-resolutie stemden die de Joodse geschiedenis op de Tempelberg en andere Joodse heilige plaatsen ontkende, zoals Ma’arat HaMachpela, de graven van de Joodse aartsvaders en moeders in Hebron.

  Sinds die tijd is er echter het een en ander veranderd in de Duits-Israëlische betrekkingen en in de wijze waarop de regering in Jeruzalem zich opstelt ten opzichte van landen die collaboreren met het pro-Palestijnse kamp of een dubbele standaard hanteren ten aanzien van de Joodse staat. Dat werd vorige week goed duidelijk tijdens het bezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel, die door premier Benjamin Netanyahu de wacht werd aangezegd over zijn ontmoetingen met vertegenwoordigers van de pro-Palestijnse organisaties Breaking the Silence en B’Tselem.

  Gabriel werd te verstaan gegeven dat hij moest kiezen tussen een ontmoeting met Netanyahu en de beide Israëlische NGO’s die voornamelijk worden gefinancierd door Europese landen en die voortdurend oproepen tot international actie tegen vermeende Israëlische oorlogsmisdaden en de voortdurende ‘bezetting’. De Duitse SPD minister koos uiteindelijk voor de ontmoetingen met BTS en B’Tselem en weigerde om een telefoontje van Netanyahu te beantwoorden. Dit alles vond plaats op Jom Hasjoa, de dag waarop Israël de Holocaust herdenkt en Netanyahu zei later tegen de Duitse krant Bild dat hij de houding van Gabriel “gevoelloos” vond.

  Geopolitieke verandering

  Bid dat Nederland opnieuw tegen deze anti-Israëlische resolutie zal stemmen en dat de Amerikaanse en Britse houding gevolg mag vinden in de wereldpolitiek.Meer gebedspunten Netanyahu’s gedrag kan niet los worden gezien van de geopolitieke aardverschuiving die zich momenteel in de wereld voltrekt en die aanzienlijke gevolgen kan hebben voor Israël’s positie vis-à-vis de Arabieren en dan met name de Palestijnse Arabieren. Voor het eerst in de geschiedenis van de Joodse staat is er nu een Amerikaanse regering die de hypocrisie en de obsessieve kritische houding van de internationale gemeenschap ten aanzien van Israël daadwerkelijk aanpakt.

  Dat is vooral duidelijk in de Verenigde Naties waar VN-ambassadeur Nikki Haley geen mogelijkheid onbenut laat om de lidstaten te bekritiseren voor hun obsessieve anti-Israëlhouding. De Amerikanen hebben nu steun gekregen van de Britse premier Theresa May die dwars tegen haar eigen ministerie van Buitenlandse Zaken in gaat en weigert mee te doen aan het internationale zwart maken van Israël, dat door de Palestijnse Autoriteit werd uitgebuit om te werken aan een gedwongen Israëlische terugtrekking uit Judea en Samaria.

  De regering in Jeruzalem is zich goed bewust van de radicale verandering in de houding van twee Westerse wereldmachten ten opzichte van de Joodse staat en het conflict met de Palestijnse Arabieren en voelt zich nu sterk genoeg om op te staan tegen andere landen die nog altijd dubbele maatstaven hanteren als het gaat om Israël. Dit zal echter niet genoeg zijn om de Unesco resolutie die dinsdag in stemming wordt gebracht te torpederen.

  Automatische meerderheid

  Dat komt door de automatische meerderheid van moslimstaten in Unesco en de houding van de Europese Unie die nog altijd wordt gedomineerd door landen die willen vasthouden aan de oude politiek ten aanzien van Israël en denken dat de zogenaamde tweestatenoplossing vrede zal brengen.

  De plotselinge steun van sommige Europese landen voor de nieuwe Arabische anti-Israëlresolutie in Unesco kan dus niet los worden gezien van de radicale verandering in de Amerikaans/Britse benadering van het Palestijns-Israëlische conflict.

  Over de auteur