Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Dauw, kostbare dauw - Christenen voor Israël
 • - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Dauw, kostbare dauw

  Petra van der Zande - 10 augustus 2017

  “Moge God je geven van de dauw van de hemel, van de vruchtbare streken van de aarde: overvloed van koren en nieuwe wijn.” Genesis 27:29 (Isaaks zegen aan Jacob)

  Aan het einde van de Pesachweek worden in de synagogediensten gebeden voor dauw opgenomen. In Israël valt het Paasfeest doorgaans rond het einde van het regenseizoen en het begin van de zomer.

  Ook in het moderne Israël, beschouwt men dauw als een zegen uit de hemel. De voorzanger, gekleed in een wit gewaad, herinnert de Heere in het gebed om dauw aan Zijn barmhartigheid. “Dauw, kostbare dauw… val op het land. Mag de hemelse schatkamer dit noteren…” (Asjkenazisch gebed).

  Van mei tot oktober valt er in Israël geen druppel regen en staat de zon aan een veelal wolkeloze hemel. De maandenlange, intense hitte maakt de grond keihard, en zonder de westelijke zeewind zou de vegetatie verdorren. Deze nachtelijke, met vocht beladen wind trekt over land en condenseert in de koude lucht.

  Druppeltjes water dalen als een lieflijke mistregen op het dorstige gewas. De ochtendmist, die zwaar tussen de heuvels hangt, doordrenkt het gewas. Zodra de zon opkomt, stijgen de witten wolken boven de heuvels en verdampen snel in de warme ochtendzon.

  “Daarom zullen zij worden als een morgenwolk, ja, als een vroeg opkomende dauw die verdwijnt…” Hosea 13:3

  Dauw en regen waren in Bijbelse tijden van levensbelang voor Israël.
  In de tijd van de profeten werd het ontbreken van dauw als een goddelijk oordeel beschouwd. Als er geen regen viel, mislukten de oogsten; zonder dauw, verdroogde de groenteoogst en verschrompelde het fruit. Het ontbreken van een van de twee gaven luidde een periode in van gebrek en armoede. Als er noch regen noch dauw viel, betekende dit een zekere hongersnood en dood.

  Ook al werken de meeste Israëlische boeren tegenwoordig met (druppel)irrigatie, is dauw nog steeds van levensbelang – de natuur snakt tijdens die lange, hete zomermaanden naar vocht.

  Het blijft een wonderlijk fenomeen, ’s morgens vroeg geen uitzicht te hebben vanwege de mist, die een uur later al weer verdwenen is.

  We hebben nog een paar hete maanden te gaan voordat we de eerste regen (jorè) kunnen verwachten, maar zijn dankbaar voor dat kostbare vocht in de vorm van dauw. In Israël wordt niet alleen regen als een zegen beschouwd, maar de dauw ook!

  “Het overblijfsel van Jakob zal zijn te midden van vele volken als dauw van de HEERE, als regendruppels op het gewas…” Micha 5:6

  Leuk om te weten: Tal, het Hebreeuwse woord voor dauw, is een veel voorkomende jongens-en meisjesnaam – Tal of Tali.

  Over de auteur