Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Toenadering PA en Jordanië door vredesinspanningen Trump - Christenen voor Israël
 • PA-voorzitter Mahmoud Abbas en de Jordaanse koning Abdullah ontmoeten elkaar in Ramallah. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Toenadering PA en Jordanië door vredesinspanningen Trump

  Yochanan Visser - 29 augustus 2017

  President Trump’s afgezanten voor het Midden-Oosten hebben zojuist een nieuwe vredesmissie afgesloten die hen naar de hoofdsteden van gematigde Arabische landen, de Palestijnse Autoriteit en Israël bracht.

  Tijdens de gesprekken in de hoofdsteden van Jordanië, Egypte en Saoedi-Arabië, weigerde Trumps team, dat onder leiding stond van Trumps schoonzoon Jared Kushner, zich te committeren aan de zogenaamde tweestatenoplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict. Die oplossing voorziet in de oprichting van een Palestijnse staat in Israël’s Bijbelse hartland Judea en Samaria.

  “De Palestijnse leider zoekt in toenemende mate de steun van de Jordaanse regering om zijn positie tegenover de regering Trump te versterken.”

  PA ontevreden

  De opstelling van de regering Trump over de oplossing voor het eeuw-oude conflict betekent een scherpe wijziging ten opzichte van het beleid van eerdere Amerikaanse regeringen en de Palestijnse Arabieren stellen het niet op prijs. De leider van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas, klaagde bijvoorbeeld achter gesloten deuren dat hij twintig keer Trumps afgezanten ontmoette, maar dat hij nog steeds hun vredesplan niet begrijpt.

  Abbas’s opmerkingen lokten een sarcastische reactie van sommige Israëlische commentatoren uit die zeiden dat Trumps gezanten waarschijnlijk hetzelfde zouden zeggen over de Palestijnse leider die hardnekkig blijft vasthouden aan zijn oude mantra dat de nederzettingenbouw het belangrijkste obstakel voor vrede zou zijn. Abbas herhaalde vorige week dat de VS de regering van premier Netanyahu zouden moeten veroordelen voor de bouw van Joodse huizen in Judea en Samaria.

  Tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de extreem-linkse Israëlische Meretz-partij zei Abbas dat de regering Trump “in chaos” verkeerde en dat hij de opstelling van de Trump-gezanten niet kon begrijpen. “Ik heb ongeveer 20 keer sinds het begin van zijn termijn als president van de Verenigde Staten de Trump-gezanten ontmoet,” zei Abbas volgens een lid van de Meretz-delegatie die de vergadering bijwoonde. “Iedere keer hebben ze me verzekerd hoezeer ze geloven in – en zich inzetten voor een tweestatenoplossing en een einde aan de bouw in de nederzettingen. Ik verzocht hen om hetzelfde te zeggen aan Netanyahu, maar ze deden niets. Ze zeiden dat ze het zouden overwegen, maar dan gebeurde er verder niets”, zei Abbas.

  Ahmad Majdalani, een adviseur van Abbas, klaagde ook over de aanpak van het conflict tussen Israël en de Palestijnse Arabieren door de regering Trump. “Als het Amerikaanse team geen antwoorden op onze vragen heeft, zullen we onze opties moeten overwegen. De status quo dient immers onze belangen niet”, zei Majdalani voor de ontmoeting tussen Abbas en Jared Kushner’s team in Ramallah .

  Toen Kushner tenslotte in de hoofdstad van de PA aankwam, werd hij begroet met protesten door demonstranten die beledigende afbeeldingen van Trump, zijn Joodse dochter Ivanka en haar man Kushner, die ook een Jood is, met zich meedroegen.

  Na zijn ontmoeting met de Amerikanen zei Abbas dat “het moeilijk en ingewikkeld was” maar beweerde dat “niets onmogelijk is in het licht van goede inspanningen.” Kushner en zijn team daarentegen beschreven de vergadering als “productief” en “gericht op het opstarten van inhoudelijke Israëlisch-Palestijnse vredesgesprekken.”

  Steun Jordanië

  De Palestijnse leider zoekt in toenemende mate de steun van de Jordaanse regering om zijn positie tegenover de regering Trump te versterken. De Israëlische vredesactivist Uri Savir meldde dat de Palestijnse leider overweegt een federatie te vormen met Jordanië, dat meer dan drie en een half miljoen Palestijnen binnen haar grenzen heeft.

  Volgens een niet nader genoemde PLO-ambtenaar heeft Abbas onlangs met Jordaanse koning Abdullah II gesproken over coördinatie en samenwerking op bepaalde gebieden waaronder veiligheid en over versterking van de economische relaties tussen Jordanië en de PA. De PLO-ambtenaar zei dat “gezien de binnenlandse situatie in de Verenigde Staten, met een regering die nauwelijks levensvatbaar is, het zeer onwaarschijnlijk is dat er een levensvatbaar vredesproces zal komen.”

  “Geconfronteerd met een dergelijke Amerikaanse regering en met het annexatiebeleid van [premier Benjamin] Netanyahu, moeten we concluderen dat de Arabische regeringen eenzijdig moeten handelen ten gunste van de Palestijnse staat”, aldus de official die eraan toevoegde dat sommige Fatah fracties denken dat de tijd rijp is voor een derde Intifada.

  Volgens de PLO-official zijn de Jordaniërs minder geïnteresseerd in het idee van een Palestijnse Jordaanse federatie dan de Palestijnse Arabieren. Hij merkte echter ook op dat de recente tempelbergcrisis een verandering in de Jordaans-Palestijnse relaties heeft bewerkstelligd en dat beide partijen denken dat betere samenwerking zal leiden tot een toename van Amerikaanse hulp aan de PA en Jordanië.

  De partijen hebben afgesproken om het beleid ten opzichte van de VS en de Europese Unie te coördineren en willen de tweestatenoplossing op basis van het Arabische Vredesinitiatief van 2002, dat dit jaar opnieuw door de Arabische Liga werd onderschreven, actief promoten.

  Het Arabische vredesvoorstel eiste een volledige Israëlische terugtrekking tot de niet-verdedigbare wapenstilstandslijn van 1948 en wilde een herverdeling van Jeruzalem om Oost-Jeruzalem, inclusief de Oude Stad en de Tempelberg, tot de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat te maken.

  Een hoge ambtenaar van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde Savir dat de Israëlische regering op de hoogte is van de confederatiegesprekken tussen Abbas en koning Abdullah. De ambtenaar benadrukte echter dat het voorstel alleen naar de onderhandelingstafel kan worden gebracht na een akkoord over een definitieve regeling van het Palestijns-Israëlische conflict.

  Inmiddels heeft Abbas onder Amerikaanse druk toegezegd om de komende vier maanden geen diplomatieke anti-Israëlische initiatieven te introduceren, onder voorwaarde dat de regering Trump zich daadwerkelijk inzet voor de tweestatenoplossing.

  Israëlische media meldden zondag dat de Amerikaanse regering werkt aan een “uitgebreid diplomatiek plan” dat een tijdschema voor discussies over de kernproblemen van het Palestijnse Israëlische conflict zal introduceren.

  Wordt ongetwijfeld vervolgd.

  Over de auteur