Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Europese pavlovreactie op Israëlische bouwplannen - Christenen voor Israël
 • EU-prefabwoningen in de C-gebieden. - Foto: Regavim
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Europese pavlovreactie op Israëlische bouwplannen

  Yochanan Visser - 20 oktober 2017

  Twee gebeurtenissen in Israël lieten deze week opnieuw zien hoe een flink aantal Europese landen zich blind blijven staren op de klassieke uitleg over de wortels van het Palestijns Israëlische conflict en met twee maten meten wanneer het gaat om bouwactiviteiten in wat wordt aangeduid als de West-Bank, Judea en Samaria.

  Op dinsdag maakte de linkse Israëlische krant Ha’aretz bekend dat acht Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Denemarken van Israël schadevergoeding eisen voor de verwijdering van door de EU gesponsorde bouwsels in het zogenaamde C-gebied in Judea en Samaria.

  Illegale Europese bouw

  Het gebied, waar niet meer dan 200,000 Palestijnse Arabieren en 421,000 Joden wonen, werd onder de Oslo-akkoorden onder Israëlisch militair en burgerlijk bestuur geplaatst. De laatste jaren is de Europese Unie direct betrokken geraakt bij illegale bouwactiviteiten ten behoeve van de Palestijnse bevolking in het C-gebied, zogenaamd uit humanitaire overwegingen.

  “De Pavlovreactie van de Europese Unie bleef niet lang uit.”

  Zodoende kon het gebeuren dat er in Judea en Samaria overal dorpjes voor de lokale Bedoeiinen werden opgetrokken, nomaden die overal in het Midden-Oosten in tenten leven. Het meest in het oog springend zijn de grijze bouwkeet-achtige woningen met het EU logo die men voornamelijk in het gebied ten oosten van Jeruzalem ziet en in wat wordt aangeduid als Har Hevron, het gebied ten zuiden van Hebron.

  De Europeanen hebben echter ook andere projecten gefinancierd zoals zonnepanelen voor illegaal gebouwde dorpen die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Hierbij dient te worden opgemerkt dat nutsaansluitingen in Israël uitsluitend worden verstrekt indien er een zogenaamd ‘formulier 4’ (tofes arba) is afgegeven, met andere woorden het gebouw voldoet aan alle bouwkundige eisen en is gebouwd met toestemming van de lokale autoriteiten.

  Schadevergoeding

  De acht Europese landen eisen van Israël dat het de in beslag genomen materialen teruggeeft aan de sponsor of schadevergoeding betaalt: “De vernietiging en inbeslagname van humanitaire uitrusting inclusief infrastructuur voor scholen (bouwunits gebruikt als klaslokalen) en het verhinderen van de verstrekking van humanitaire hulp gaat in tegen Israël’s verplichtingen onder het internationale recht en veroorzaakt lijden voor de Palestijnse inwoners,” aldus een brief die door de acht landen aan Israël werd gestuurd.

  Israël wijst de eis echter resoluut van de hand en zegt dat de Europeanen zich schuldig maken aan illegale bouwactiviteiten en proberen de status-quo in het C-gebied te wijzigen in het voordeel van de Palestijnse Autoriteit.

  Nieuwe bouwprojecten

  Op woensdag werd bekend dat de Israëlische regering toestemming heeft gegeven voor de bouw van 1,300 wooneenheden in de Joodse dorpen en steden in het C-gebied. Het gaat hier om projecten die volgens bestemmingsplannen binnen de bestaande gemeentegrenzen worden uitgevoerd.

  Onder de nieuwe projecten is een appartementencomplex in de Joodse wijk van de overwegend Palestijnse stad Hebron (Al Khalil) een stad die tot 1929 onafgebroken een Joodse gemeenschap huisde die abrupt ophield te bestaan nadat een groot aantal Joden werd vermoord door Arabieren. De nieuwe appartementen zijn de eersten die zijn goedgekeurd sinds 2002 en worden gebouwd op grond die in Joodse handen is. Verder wordt het bouwplan gerealiseerd in het H-2 gebied dat in het Wye-akkoord uit 1998 onder Israëlisch bestuur werd geplaatst.

  De Pavlovreactie van de Europese Unie bleef niet lang uit. De EU verlangde in een verklaring “opheldering” over de bouwvergunningen van de Israëlische autoriteiten en maakte duidelijk dat het van Israël eist dat men de toestemming in heroverweging neemt.

  De bouwvergunningen staan haaks op de voortdurende pogingen om zinvolle vredesbesprekingen te organiseren, aldus de EU. De verklaring bevatte verder de onwaarheid dat alle bouwactiviteiten in de zogenaamde nederzettingen illegaal zijn onder het internationale recht. Verder, beweerde de EU dat de bouwvergunningen de “levensvatbaarheid” van een tweestatenoplossing “ondermijnen” en tevens het vooruitzicht op blijvende vrede.

  Onjuist

  Nog afgezien van het feit dat de Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria niet meer dan 3 procent van het totale landoppervlak in beslag nemen, is de bewering dat deze dorpen illegaal zijn onder het internationaal recht pertinent onjuist.

  Experts op het gebied van het internationaal recht zoals wijlen professor Julius Stone en anderen zoals professor Eugene Kontorovich en Avraham Bell hebben aangetoond dat Israël de beste juridische claim heeft op Judea en Samaria.

  Verzoening met Hamas

  Dit alles gebeurde in dezelfde week dat Hamas en de Palestijnse Autoriteit een akkoord bereikten over nationale eenheid en verzoening en verder afspraken dat Hamas het burgerlijk bestuur over Gaza weer overdraagt aan de PA.

  Hamas weigert uiteraard om afstand te doen van haar wapens en van het oude doel om Israël te vernietigen. Woordvoerders van de terreurbeweging maakten duidelijk dat de verzoening tussen de PA en Hamas “het nationale verzet tegen de Zionistische bezetting” alleen maar zou versterken.

  Israël reageerde dinsdag op het verzoeningsakkoord en zei dat het geen diplomatieke onderhandelingen kon voeren met een Palestijnse regering die steunt op een relatie met Hamas, een opvatting die later gedeeld werd door de Amerikaanse regering.

  De Europese Unie denkt echter dat het verzoeningsakkoord een positieve ontwikkeling is en liet via haar vertegenwoordiger in Ramallah weten dat de overname van Gaza door de PA een “belangrijk en positief signaal” is.

  Over de auteur