Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Iran en Israël: Oorlog is kwestie van tijd - Christenen voor Israël
 • VN-waarnemers op een uitkijkpunt op Mount Bental, met uitzicht over Syrië. Hoewel de internationale organisatie als waarnemer aanwezig is, staat Israël er alleen voor wat betreft de Iraanse dreiging. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Oorlog tussen Iran en Israël kwestie van tijd

  Yochanan Visser - 23 oktober 2017

  Afgelopen zaterdag, de Joodse Sjabbat, landden er vier, en volgens sommige rapporten vijf raketten afkomstig uit Syrië, op de Israëlische Golanhoogvlakte. De inwoners van de Joodse gemeenschappen op de hoogvlakte werden vroeg in de morgen in hun slaap gestoord en waren gedwongen om de veiligheid van hun privé-schuilkelders op te zoeken.

  De raketten landden echter in een open veld en er werden geen schade of slachtoffers gemeld. Het incident werd oorspronkelijk beschreven als het overslaan van de Syrische burgeroorlog naar het naburige Israël, iets dat al herhaaldelijk is voorgekomen in de zes jaar dat die oorlog nu al duurt.

  “Soleimani kan binnenkort per auto van Iran naar Damascus en vandaar naar de Israëlische grens reizen.”

  Afgelopen donderdag deed zich een soortgelijk incident voor toen een raket uit Syrië richting Israël werd gelanceerd en eveneens zijn doel miste. Ook in dit geval reageerde de IDF onmiddellijk met een tegenaanval en vernietigde de raketwerper.

  De IDF beantwoordde de laatste aanval op Israël met een beschieting van drie Syrische posities in het grensgebied met Israël en gaf een verklaring uit waarin werd gezegd dat het leger onder geen beding zou toestaan dat soevereiniteit van Israël’s grondgebied zou worden geschonden of de veiligheid van haar burgers in gevaar zou worden gebracht.

  Ook maakte het leger duidelijk dat het de door Iran en Rusland gesteunde pro-Assadcoalitie verantwoordelijk hield voor het afvuren van de raketten.

  Bewuste actie

  Kort nadat de Syrische raketten in Israël landden begonnen waarnemers en IDF-officials vraagtekens te zetten bij de oorspronkelijke versie over de oorsprong van het raketsalvo. Er was geen sprake geweest van gevechten tussen de rebellen in het grensgebied en Assads leger, dat tegenwoordig voor een groot deel uit door Iran geronselde sjiitische huurlingen en vrijwilligers bestaat, zeiden de commentatoren.

  Anderen wezen op het gebruik van raketten in een salvo, iets dat een novum zou zijn geweest voor de zogenaamde overslag incidenten. Tot nu landden er immers voornamelijk mortiergranaten in het gebied langs de Syrische grens tijdens gevechten tussen rebellen en het Syrische leger.

  De Hebreeuwse nieuws site NRG sprak met een hoge IDF-functionaris die zei dat de kans uiterst gering was dat de raketaanval een gevolg was van een ‘werkongeluk’ tijdens gevechten tussen het Assad-regime en de overwegend Islamistische rebellengroepen op de Golanhoogvlakte.

  De anonieme IDF-officier voegde eraan toe dat de raketaanval opnieuw een boodschap aan Israël kon inhouden nadat Israëlische gevechtsvliegtuigen vorige week vanuit het luchtruim van Libanon een luchtdoelraketbatterij van het Syrische leger onschadelijk maakten.

  De IAF-straaljagers waren bezig met een verkenningsmissie boven Libanon toen een van de vliegtuigen – volgens sommige waarnemers een F-35 stealthbommenwerper, werd beschoten met een Russische luchtdoelraket vanuit Syrië. Dat incident verhoogde de spanningen tussen Israël en Syrië en haar bondgenoot Iran aanmerkelijk terwijl de Russen zich stil hielden.

  Wapens op Israël

  Eli Malka, het hoofd van regionale raad op de Golan Hoogvlakte waarschuwde na de aanval op zaterdag dat het een kwestie is voordat de partijen in Syrië hun wapens op Israël zullen richten.

  Malka werd bijgevallen door een parlementslid van de linkse Zionistische Unie, Eyal Ben-Reuven, die voor zijn politieke carriére een generaal van de IDF was. Ben-Reuven zei dat Iran en Hezbollah opzettelijk de noordgrens van Israël opwarmen omdat men weet dat de Russen en Amerikanen geen vinger zullen uitsteken om deze gevaarlijke escalatie te voorkomen. Met andere woorden: Israël staat er weer alleen voor.

  Qassem Soleimani

  De problematische situatie in noordoost Israël heeft te maken met de groeiende Iraanse invloed in Syrië waar Qassem Soleimani, de commandant van de Iraanse Quds Force een divisie van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) die zich met operaties in het buitenland bezig houdt, iedere belangrijke militaire operatie overziet.

  Soleimani is nu in Noord-Irak waar hij het Iraans-Iraakse offensief tegen de Koerdische Peshmergamilitie overziet en naar verluidt een akkoord sloot met de Koerdische PUK-beweging die besloot niet tegen de door Iran gesteunde Hashd al-Shaabi milities te vechten, waarmee de val van Kirkuk werd ingeluid.

  De Koerden moesten met lede ogen toezien hoe Hashd al-Shaabi-eenheden de olierijke stad Kirkuk binnen 24 uur innamen en een zware klap toebrachten aan de Koerdische onafhankelijkheidsdroom in Noord-Irak nadat de Peshmergamilitie nauwelijks verzet bood en de stad ontruimde.

  Corridor

  Nu zult u wellicht denken wat heeft die door Iran georganiseerde militaire actie te maken met de escalatie aan de noordoostgrens van Israël? Het antwoord ligt in het grotere plaatje dat zich langzaam begint af te tekenen.

  Bid voor bescherming van Israël, dat de Heere de plannen van Israëls vijanden zal verijdelen.Meer gebedspunten Nu de overwinning van de pro-Assadcoalitie in de Syrische burgeroorlog en de overwinning op Islamitische staat in Irak en Syrië bijna een feit is, wordt het tijd aan het volgende doel in de Iraanse Islamitische Revolutie te denken. Dat doel is Israël. Israël heeft al op allerlei mogelijke manieren geprobeerd om te waarschuwen tegen de Iraanse agressie in Syrië en het naderende onheil voor de Joodse staat.

  Soleimani, speelt echter een briljant militair spel en voert een plan uit dat al in de zomer van 2016 werd aangekondigd door een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde. Dat plan voorzag in het creëren van een landcorridor vanaf de Iraanse grens tot aan de Golanhoogvlakte en de Middellandse Zee.

  Nu Iran bezig is om de Koerdische onafhankelijkheidsdroom te saboteren en controle over Noord-Irak te krijgen zien we de contouren van die corridor realiteit worden. Het noorden van Irak is nu onder Iraanse invloed gebracht en Soleimani kan binnenkort per auto via Oost-Syrië – waar de pro-Assadcoaltie ook aan de winnende hand is – naar Damascus en vandaar naar de Israëlische grens reizen.

  Doel: Jeruzalem

  Het doel van zijn strategie is om eindelijk het doel te bereiken dat verborgen is in de naam van zijn brigade: Al-Quds, oftewel Jeruzalem.
  Israël ziet zich nu voor een dilemma geplaatst. Aan de ene kant wil het zich niet mengen in de Syrische burgeroorlog maar die politiek is langzaam in duigen aan het vallen, omdat Iran gestadig verder werkt aan de omsingeling van de Joodse staat

  De verhoogde luchtmachtactiviteit en de assertieve response van het Israëlische leger na de jongste aanvallen laten zien dat de regering in Jeruzalem besloten heeft om de rode lijnen waar men altijd over sprak ten aanzien van de Iraanse inmenging in Syrië te gaan verdedigen.

  Over de auteur