Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Zo anders! - Christenen voor Israël
 • De weg langs de Dode Zee - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Zo anders!

  Joanne Nihom - 9 oktober 2017

  Een vriendin uit Nederland is hier. Haar eerste keer in Israël. Een weekend. Om de sfeer te proeven. Eerste dag de haven en ‘oudheid’ van Jaffa en het hippe, moderne en snelle Tel Aviv. Aan het eind van de middag een duik in de nog warme zee bij Netanya. ’s Avonds eten bij een Arabisch restaurant.

  “Wow, dit is wel heel anders dan het beeld dat we in Nederland voorgeschoteld krijgen”, zei ze me aan het eind van de dag. “Wat een verscheidenheid aan mensen die zich als vanzelfsprekend lijken te mengen.” Ze had het over de Joodse en Arabische bevolking van het land.

  “’De media geeft ons toch echt een heel ander beeld van dit land’, liet ze zich steeds weer ontvallen.”

  De volgende dag een bezoek aan de Dode Zee en Jeruzalem. Alleen al de weg naar de Dode Zee geeft een goed beeld van wat het land in nog geen zeventig jaar heeft bereikt. Prachtige wegen de woestijn in en overal dadelpalm-plantages. “Wat een bloeiende woestijn.”

  Dan het warme, zoute, vettige water van de Dode Zee. Dobberen. Loslaten. Een beetje moeilijk. Er was ook een verrassing. Een groep van oudere Russische toeristen, waarschijnlijk een koor, kwam het water in. Ze vormden een grote cirkel en zongen samen ‘Hewenoe Shalom Aleichem’ – ‘we brengen u de vredesgroet’ en nog meer mooie liederen in het Ivriet, Russisch en Jiddisch. Ontroerend.

  En toen Jeruzalem. U weet het. Ik weet het. Al kom je duizend keer in die prachtige stad, steeds weer raakt het je diep. De stad doet iets met je, ook, of zelfs, als je niets met religie hebt, zoals mijn vriendin. Ze raakte geëmotioneerd, wist niet goed wat te zeggen.

  Vanwege Soekot was het superdruk. Veel ouders met veel kinderen. We liepen via de Damascuspoort, daar was de enige plek om de auto kwijt te raken, door de shouk – de markt – naar de Klaagmuur. Het was daar dringen. Toch lukte het ons om de muur even aan te raken. Een must. Niet uit te leggen.

  En een wonder, op dat moment vielen er de eerste druppels regen van het seizoen. Een met recht heilig moment. “De media geeft ons toch echt een heel ander beeld van dit land”, liet ze zich steeds weer ontvallen.

  Aan het eind van de dag reden we terug naar het noorden. Daar had het flink geregend en vandaag, ze vliegt zo terug, de ene regenbui na de andere. Het was een kort en mooi weekend. En ook … wat is iedereen blij met die regen die zo vroeg is begonnen dit jaar.

  Thema

  regenreizen

  Over de auteur