Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Het zinderende zuiden - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het zinderende zuiden

  16 november 2017

  Het gebied in de omgeving van Gaza lijkt op het eerste gezicht niet de meest plezierige plaats om te bezoeken. De laatste dagen neemt de spanning rond Gaza toe en wordt een raketaanval hiervandaan niet uitgesloten. Toch start in deze regio de vierde dag van de jaarlijkse tulpentour, georganiseerd door Christenen voor Israël. En tot onze verrassing is juist dit gebied zinderend van leven, van jong tot oud.

  Kleuters helpen bollen te planten in Nir Am, dichtbij Gaza

  We bezoeken kibboets Nir Am, gelegen op ongeveer anderhalve kilometer van Gaza. De bushokjes in deze omgeving zien eruit als een bunker en we hebben instructies gekregen wat het best is te doen als het luchtalarm afgaat: plat op de grond gaan liggen. Maar bij het binnenrijden van de kibboets is het eerste wat we zien en horen… een grote groep vrolijke kleuters. Amit, die in de kibboets woont, vertelt ons dat deze kibboets zindert van leven. Het aantal inwoners groeit sterk, ondanks het risico dat het wonen in deze omgeving met zich meebrengt. En die groei zien we met eigen ogen: om ons heen stroomt het vol met kleuters die maar wat graag de tulpenbollen een mooi plekje geven in deze bloeiende kibboets. Samen maken we een tulpenborder bij Gaza.

  Schoolkinderen van basisschool Bereshit

  Het team met het schoolbestuur van basisschool Bereshit

  In het plaatsje Givat Brenner bevindt zich basisschool Bereshit (de Hebreeuwse naam voor Genesis). Ook hier wacht ons een zinderend onthaal. Op het schoolplein is een groot orkest van schoolkinderen opgesteld. Ze verrassen ons met muziek en toespraken in Nederlands en Engels. Ook op deze plaats is het leven niet makkelijk. De Arabische bevolking spant zich bijvoorbeeld in om meer en meer land in bezit te nemen, ten koste van de Joodse bewoners. Maar ook hier vinden we zinderend leven: een schoolplein vol stralende kinderen en een directrice die haar liefde voor Holland graag duidelijk maakt door een vloeiend Nederlandse uitspraak te doen: ‘achtentachtig prachtige grachten’.

  De burgemeester van Maskeret Batya helpt met planten

  Tieners in Maskeret Batya

  De burgemeester van Maskeret Batya is trots op zijn stadje. Hij noemt het dé afspiegeling van de Israëlische maatschappij. De geschiedenis van Maskeret Batya, die teruggaat tot de stichting in 1883, lijkt sterk op de loop van de geschiedenis van de staat Israël. Deze plaats is door velen geliefd en zindert van leven. Dat zien we onder andere bij een bezoek aan een nieuw project, waarbij een meer aangelegd wordt om water op te vangen, waardoor planten en dieren aangetrokken worden. Veel sterker proeven we het zinderende leven echter onder de tieners die ons helpen om de berm van een hoofdstraat in Maskeret Batya met onze bloembollen te versieren.

  Jongeren in dienst bij legerbasis Tel Nof

  Uit al onze bezoeken deze dag blijkt de liefde van de inwoners voor de plaats waar ze leven en het belang dat ze eraan hechten dat ze op deze plaats kunnen blijven wonen. Dit is geen vanzelfsprekendheid. Het wordt onder andere mogelijk gemaakt door een sterk leger. We bezoeken de jonge mannen en vrouwen die bereid zijn te strijden voor hun land op luchtmachtbasis Tel Nof. Het is ons een eer dat onze tulpenbollen een plaats krijgen op een herdenkingsplek, tussen de bomen die geplant zijn voor elk van de jonge mannen of vrouwen die in de diensttijd is omgekomen. Er staan elf bomen ter ere van jonge mannen en vrouwen die hun zinderende leven in hebben moeten ruilen voor de dood. Een jonge vrouw in legerdienst verwondert zich over ons bezoek: ‘Ik dacht dat we alleen maar vijanden hadden!’

  De hele gemeenschap van Beit Elazari loopt uit voor het tulpenfeest

  De dag wordt op uitbundige wijze afgesloten in Beit Elazari. De hele gemeenschap loopt uit voor het jaarlijkse tulpenfeest. Van jong tot oud is aanwezig. ‘Bedankt voor jullie komst; dat is echt niet vanzelfsprekend’, vertrouwt een moeder ons toe. Eens te meer beseffen we hoe zinvol een bezoek met eenvoudige Hollandse tulpenbollen is, ook in het zinderende zuiden.