Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Amerikanen erkennen Iraanse dreiging voor Israël - Christenen voor Israël
 • De Amerikaanse VN-Ambassadeur, Nikki Haley, spreekt de Algemene Vergadering toe. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Amerikanen erkennen Iraanse dreiging voor Israël

  Yochanan Visser - 22 december 2017

  De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, probeerde vorige week de wereld ervan te overtuigen dat de VS in het bezit waren van een nog rokend pistool dat aantoonde dat Iran actief probeert om de stabiliteit van Saoedi-Arabiё te ondermijnen door houthi’s in Jemen te voorzien van lange-afstandsraketten.

  Haley liet tijdens een persconferentie op een militaire basis in Washington DC resten zien van een ballistische raket die de Ansar Allah militie, de militaire beweging van de houthi’s, in november lanceerde in de richting van de internationale luchthaven van Riyadh, de hoofdstad van Saoedi-Arabiё. Deze raket droeg het logo van de Iraanse wapenfabrikant Shahid Bagheri Industries. Ook liet Haley Iraanse anti-tankraketten en Iraanse onbemande vliegtuigen zien die waren buitgemaakt op de Ansar Allah militie.

  Haleys optreden was de eerste in een serie acties die de regering Trump van plan is te ondernemen tegen de voortschrijdende Iraanse imperialistische bewegingen in het Midden-Oosten.

  “De 2000 Amerikaanse militairen in Syriё zullen weinig kunnen uitrichten tegen die 125.000 door Iraanse aangestuurde militairen in het land.”

  ‘Alles beslissende zaak’

  Ongeveer tegelijkertijd arriveerde Qais al-Khazali, de commandant van de door Iran gesponsorde Iraakse sjiitische militie Aisab Ahl Haq, in het Libanese dorp Kfar Kila vlakbij de meest noordelijke Israёlische grensstad Metulla. Terwijl hij vlakbij de zogenaamde Fatima Gate stond, de nu gesloten grensovergang tussen Israёl en Libanon in Metulla, sprak al-Khazali de volgende woorden:

  “Ik ben hier met mijn broeders van Hezbollah, het islamitische verzet. Wij verklaren onze volledige bereidheid om als één man naast het Libanese volk te staan en te vechten voor de Palestijnse zaak in licht van de onrechtvaardige Israёlische bezetting. Een bezetting die anti-islam, anti-Arabisch en anti-humanitair is in het kader van de alles beslissende zaak voor islam.”

  Al-Khazali vervolgde zijn betoog door het islamitische ‘verzet’ op te roepen om in Allahs naam Israёl te vervangen door een staat van “Allah’s rechtvaardigheid” die de weg moet vrijmaken voor de komst van de Mahdi, de sjiitische messias. De aanwezigheid van de Iraakse militieleider liet zien dat Israёl erop voorbereid moet zijn dat het de lang verwachte volgende confrontatie met Hezbollah zal moeten gaan benaderen als een oorlog met Iran. De Iraakse militie is onderdeel van een verzameling door Iran georganiseerde en gesponsorde sjiitische milities in Irak die nu het vacuum opvullen dat door Islamitische Staat is achtergelaten in het land.

  corridor voltooid

  Sinds het begin van de burgeroorlog in Syriё heeft Iran gewerkt aan haar lang verborgen doel: het creёren van een corridor die Teheran moet verbinden met de Middellandse Zee en de Golanhoogvlakte in Syriё. Dat doel werd medio november bereikt toen een pro-Iraanse legermacht de grensstad Aboe Kamal innam op de grens tussen Irak en Syriё. Het was de laatste schakel in een keten van overwinningen die werden overzien door Qassem Soleimani, een begaafde commandant van de Quds-divisie van de Iraanse Revolutionaire Garde en die Iran de controle gaven over delen van beide landen.

  De Iraanse strijdmacht in Syriё is nu groter dan het Syrische leger. Er zijn nu meer dan 125.000 sjiitische strijders in het door oorlog geteisterde land, en de mullahs in Teheran hebben feitelijk de macht overgenomen van het Assad-regime in Syriё, zeggen steeds meer Israёlische experts. In feite is wat er in Syriё gebeurd een herhaling van de Iraanse overname van Libanon waar Hezbollah op vele terreinen de dienst uitmaakt, terwijl de regering van het land niet meer dan een marionetten-regime is dat zich de wet laat voorschrijven door Teheran.

  Voorbereidingen op een oorlog

  Volgens inlichtingen die door Israёl werden gedeeld met de Amerikaanse regering is Iran ook bezig met troepenopbouw in de buurt van Kuneitra, de grotendeels verlaten Syrische grensstad op de Golanhoogvlakte. Andere indicaties van de Iraanse bedoelingen zijn de bouw van ondergrondse raketsilo’s en legerbases in Syriё en het enorme Iraanse complex op de luchthaven van Damascus vanwaar alle militaire activiteiten van pro-Iraanse milities en de Quds divisie in het land worden gecoördineerd.

  De Iraniёrs zijn ook bezig om hun leger om te vormen tot een strijdmacht die honderden kilometers van Teheran kan opereren en hebben structurele wijzigingen doorgevoerd die het Iraanse leger ondergeschikt zullen maken aan de Iraanse Revolutionaire Garde.

  Terwijl president Trump zich in zijn toelichting op de nieuwe Amerikaanse defensiedoctrine deze week voornamelijk richtte op de groeiende fricties met China en Rusland, adresseerde zijn nationale veiligheidsadviseur, McMaster, de groeiende Iraanse dreiging voor Israёl. McMaster zei dat de Amerikaanse regering zich goed bewust is van de Iraanse activiteiten op de Syrische Golan Hoogvlakte en erkende dat die dreiging veel groter is dan ballistische raketten die vanuit Iran op Israёl zullen worden afgeschoten in een toekomstig conflict.

  Met andere woorden, een grote Iraanse legermacht aan de grens met Israёl is niet alleen onaanvaardbaar voor de regering in Jeruzalem, maar ook voor de Amerikanen. Echter, de 2000 Amerikaanse militairen in Syriё zullen weinig kunnen uitrichten tegen die 125.000 door Iraanse aangestuurde militairen in het land. Het lijkt daarom ook meer voor de handliggend dat de VS Israёl de vrije hand zullen geven om een einde te maken aan de Iraanse troepenopbouw langs de Syrische grens en zich zullen beperken tot het geven van steun aan de IDF en tot het herinvoeren van zogenaamde bijtende sancties tegen het regime in Teheran.

  Een andere anti-Iraanse strategie waar de Amerikaanse regering actief aan werkt is het bevorderen van militaire coöperatie tussen grote soennitische Arabische staten zoals Saoedi-Arabiё en Israёl. De Saoedi’s zijn zich net als Israёl goed bewust van de Iraanse bedoelingen, zeker nadat de hoofdstad Riyadh deze week werd beschoten met een nieuwe Iraanse ballistische raket uit Jemen.

  In de Israёlische en Arabische media wordt voortdurtend gespeculeerd over de samenwerking tussen de beide aartsvijanden. De enige functionaris die officieel heeft toegegeven dat er intensieve contacten bestaan tussen Saoedi-Arabiё en de Joodse staat is de Israёlische minister van inlichtingen Yisrael Katz, die in november bevestigde dat beide landen samenwerken om de Iraanse dreiging te beteugelen.

  Over de auteur