Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Een onwaarschijnlijke bondgenoot - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een onwaarschijnlijke bondgenoot

  Yochanan Visser - 6 december 2017

  Saudi Arabiё heeft een nieuwe leider in de persoon van kroonprins Mohammed Bin Salman, of MBS zoals hij meestal wordt aangeduid in de media, en hij zorgt iedere week voor verrassingen.

  Mohammed Bin Salman

  MBS was verantwoordelijk voor de Arabische blockade van Qatar dat werd beschuldigd van dubbelspel en collaboratie met Iran. Hij vormde ook de moslimstatencoalitie die in Jemen tegen de Iraanse bondgenoot Ansar Allah vecht en zocht onverwachts toenadering tot Irak, dat sinds de Eerste Golfoorlog min of meer als een vijand werd beschouwd. De Saoedische kroonprins had verder de hand in het onverwachte aftreden van de Libanese premier Saad Hariri en streeft naar betrekkingen met Israёl, als we de media mogen geloven.

  MBS heeft verder economische hervormingen doorgevoerd die Saoedi-Arabiё van haar olieverslaving moeten afhelpen en begon in november met zuiveringen die een behoorlijk deel van de elite in het land beroofde van haar vrijheid en rijkdommen die via corruptie waren verkregen.

  “Wat er precies werd besproken tijdens de ontmoeting bleef een mysterie maar PA officials zeiden later dat Abbas het olierijke koninkrijk verliet met een vieze smaak in zijn mond.”

  Vieze smaak

  De nieuwste MBS stunt is nu onderweg, volgens een artikel in The New York Times. In november reisde de Palestijnse leider Mahmoud Abbas naar Riyadh in Saudi Arabiё, waar hij een ontmoeting achter gesloten deuren had met de Saudische kroonprins. Wat er precies werd besproken tijdens de ontmoeting bleef een mysterie maar PA officials zeiden later dat Abbas het olierijke koninkrijk verliet met een vieze smaak in zijn mond.

  Mohammed Bin Salman besprak met de Palestijnse leider een voorstel voor een regeling van het eeuw-oude Palestijns Israëlische conflict dat had geschreven kunnen zijn door de Israёlische premier Benyamin Netanyahu, volgens de New York Times. Het plan voorziet weliswaar in de vorming van een Palestijnse staat in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) maar de Palestijnse Arabieren zouden maar beperkte onafhankelijkheid krijgen en het grondgebied van de toekomstige staat zou kleiner zijn dan men altijd had gewild.

  In MBS’ versie van een vredesakkoord zouden de Palestijnse Arabieren verder geen aanspraak kunnen maken op het zogenaamde “recht op terugkeer” en konden ze het idee van Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnse staat vergeten. In plaats daarvan zou Abu Dis, een buitenwijk van Jeruzalem die achter de veiligheidsbarrière is gesitueerd, gaan fungeren als de hoofdstad van de Palestijnse staat. De zogenaamde ‘nederzettingen’, de Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria zouden in grote meerderheid on Israёlisch bestuur blijven aldus de New York Times.

  Vriendschap met Kushner

  Zowel het Witte Huis als de regering in Riyadh ontkende dat er een dergelijk vredesplan is, echter uit andere media berichten kan men opmaken dat Saudi-Arabiё nu een andere koers is gaan varen in het Midden-Oosten en vooral in de relatie tot Israёl.
  De relatief jonge kroonprins – hij is slechts 33 jaar- heeft een bijzondere relatie ontwikkeld met Jared Kushner de Joodse schoonzoon van president Trump in de VS. Kushner fungeert als Trump’s adviseur op het gebied van het Palestijns Israёlische conflict en bezocht Saudi-Arabiё frequent sinds het aantreden van de regering Trump.

  Kushner was in Riyadh voordat Abbas arriveerde en besprak met MBS de stand van zaken met betrekking tot het verwachte nieuwe vredesinitiatief inzake het Palestijns-Israёlische conflict. Tegelijkertijd is de regering in Riyadh een anti-Palestijnse campagne begonnen die klaarblijkelijk tot doel heeft om de Arabieren in Saudi-Arabiё voor te bereiden op een andere benadering tot Israёl en de Palestijnse broeders.

  De Palestijnen worden nu beticht van zakkenvullerij en van ondankbaarheid omdat ze al jaren grote sommen geld uit Saoedi Arabiё ontvangen. Ook begonnen Saoedische functionarissen Hamas aan te duiden als een terroristische organisatie.

  Palestijnse reactie

  De Palestijnse Authoriteit is voorzichtig in het uiten van kritiek op Saoedi-Arabiё en probeert om het groeiende anti-Saoedi-Arabiё en MBS-sentiment in de Palestijnse maatschappij te dimmen. Per slot van rekening kan de PA het zich niet veroorloven om een van haar grootste sponsors kwijt te raken. De regering in Ramallah probeert daarom te benadrukken dat de Saoedische regering officieel nog altijd de oude positie inneemt dat er geen vrede of normale betrekking met Israёl mogelijk is zolang de Palestijnse kwestie niet is opgelost.

  Het Palestijnse publiek is echter al tot de conclusie gekomen dat de Saoedische leiders die kwestie gaan opofferen om officiele relaties met Israёl aan te knopen. Op de Palestijnse sociale media circuleren twitterberichten uit Saoedi-Arabiё die overgenomen zijn van de Saoedische sociale media en waarin een campagne wordt gepromoot onder het motto: ‘Riyadh is belangrijker dan Al-Quds” (Jeruzalem).

  Het Palestijnse publiek richt zich met name op Mohammed Ben-Salman die wordt afgeschilderd als een domme, onwetende man en als een lakei van de regering Trump en de ‘Zionisten’.

  De Israёlische regering houdt zich vooralsnog afzijdig in het jongste inter-Arabische conflict maar heeft onlangs, bij monde van minister Yuval Steinitz, toegegeven dat er officiёle contacten bestaan met de Saoedische regering.

  Over de auteur