Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Onverwacht positief bezoek - Christenen voor Israël
 • Rabbijn Jacobs ontmoet de ambassadeur van Polen in Nederland. - Foto: met dank.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Onverwacht positief bezoek

  Binyomin Jacobs, opperrabbijn - 21 december 2017

  Een paar weken terug kreeg ik een onverwacht telefoontje. De secretaresse van de ambassadeur van Polen in Nederland aan de lijn. De ambassadeur, nog maar kort in ons land, wil graag een afspraak met mij maken om kennis te maken. En dus mocht ik de heer Marcin Czepelak, ambassadeur van Polen, onlangs bij mij thuis ontvangen.

  Natuurlijk een enorme eer om een ambassadeur in ons gewone rijtjeshuis te mogen verwelkomen, maar de waaromvraag integreerde mij meer, dan de eer. Een jonge ambassadeur die een en al vriendelijkheid uitstraalt en die, nog vóór hij zijn jas had opgehangen, mij Chanoeka Sameach, een vrolijk Chanoeka, toewenste in een prima uitgesproken Hebreeuws met een prachtig en zwaar Pools accent.

  Het eerste dat hij mij vertelde was dat zijn president recentelijk aanwezig was geweest bij de grote menora in Warschau en dat hij daarom ook wist wat Chanoeka was. De ambassadeur zelf kwam uit Krakau, de stad waar de zoon van de nicht van mijn echtgenote rabbijn is. En zo zie je maar weer, dacht ik even stiekem, als twee Joden elkaar ontmoeten kennen ze altijd samen een derde Jood.

  “Polen rekent zich tot een van de best bevriende staten van Israël, aldus de ambassadeur van Polen in Nederland.”

  Nu reageert u wellicht met de opmerking dat de ambassadeur niet Joods is! Klopt, maar de betrokkenheid die hij uitstraalde was dusdanig intens, dat hij Joods had kunnen zijn! Hij was katholiek, historicus en politicus en kende de rijke Joodse geschiedenis van Polen door en door. Zelfs bezoekt hij in Levov, eens een van de grootste Joodse centra in Polen, de graven van grote Joodse Geleerden, gelijk duizenden en duizenden orthodoxe Joden dat ook doen.

  Ik leefde in de veronderstelling dat onze ambassadeur, ik bedoel uiteraard de ambassadeur van Israël, deze Marcin naar mij had gestuurd. Enige weken geleden had ik namelijk ook kennis gemaakt met de ambassadeur van Mexico, op verzoek van de Israëlische ambassadeur, en dus dacht ik dat dat hier ook wel het geval zou zijn geweest. Neen dus. Een eigen initiatief, vanwege zijn diepe gevoelens van verbondenheid met het Joodse volk.

  Hij wilde weten hoe de Nederlands Joodse gemeenschap in elkaar zat en daarna probeerde ik om het antisemitisme aan de orde te stellen. Eigenlijk leefde en leef ik in de veronderstelling dat het antisemitisme in Polen zeer hoog scoort, wellicht niet bij de overheid maar wel bij het volk. De ambassadeur ziet dat absoluut niet zo, in Polen hoeven de Joden niet te vrezen en zijn ze veilig. Sterker nog, gaf de ambassadeur mij aan, vele Joden willen een Pools paspoort, omdat ze Pools voelen vanwege hun afkomst.

  Dit ondanks de realiteit dat er van het rijke Joodse leven van voor de oorlog niets meer over is, behalve begraafplaatsen en herbouwde synagogen die de Joodse toeristenindustrie moeten bevorderen, want het Joodse leven zelf is afgrijselijk gedecimeerd.

  Het was een goede kennismaking. Zo nodig weten we elkaar te vinden en kunnen we, wederom zo nodig, samen de strijd aanbinden tegen onrecht, racisme, antisemitisme en antizionisme! Deze ambassadeur is okay, hij zal goed zijn en strijden zeker ook voor Israël. Israël kan volledig op de steun van Polen rekenen. Polen rekent zich tot een van de best bevriende staten van Israël, aldus mijn nieuwe vriend de ambassadeur van Polen in Nederland.

  Over de auteur