Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Opnieuw raketten op Sderot - Christenen voor Israël
 • Inwoners van Sderot schuilen na een raketalarm in een van de talloze schuilbunkers die door de stad zijn geplaatst. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Opnieuw raketten op Sderot

  Joanne Nihom - 11 december 2017

  Telt u even met me mee: twintig seconden. Twintig seconden (en soms minder) hebben de bewoners van Sderot de tijd om naar een veilige plek te hollen als het luchtalarm gaat. Sderot ligt in het zuiden van Israël, nog geen kilometer van de grens met Gaza. Twintig seconden om te rennen voor je leven. Een afschuwelijke situatie die al bestaat sinds 2001.

  Het haalt amper het internationale nieuws, het is zeker geen ‘breaking news’, toch is het zuiden van Israël alweer een paar dagen het doelwit van raketten uit Gaza. “Eigenlijk is het hier sinds 2001 nooit meer stil geweest”, vertelt de zesentwintigjarige Dov Trachtman. Hij is geboren en getogen in Sderot, heeft net zijn bachelors gehaald in culturele wetenschappen en begint binnenkort aan zijn eerste baan, in Sderot.

  “Zodra ik ergens kom waar ik nog nooit ben geweest – en dat geldt voor iedere bewoner uit Sderot – kijk ik eerst waar ik me kan verschuilen ‘voor het geval dat’.”

  “Voorlopig ga ik hier nog niet weg. Mijn ouders hebben er wel eens aan gedacht te verhuizen, maar het is niet makkelijk om, als je al wat op leeftijd bent, ergens anders weer helemaal opnieuw te beginnen. Bovendien is ons thuis hier ”.

  De afgelopen weken was er al wat onrust in het zuiden nadat het Israëlische leger een tunnel in Gaza die uitkwam in Israël had verwoest. Daarbij kwam een terrorist om het leven. Afgelopen week werd de onrust sterker toen Trump Jeruzalem uitriep tot Israëls hoofdstad.

  “Het was gelijk ‘feest’. Donderdag waren er een aantal raketten maar die vielen niet aan onze kant. Vrijdag waren er drie of vier waarvan er zeker één werd onderschept door het raketafweersysteem. En ’s middags viel er nog een raket, maar die zorgde, gelukkig, alleen voor veel materiële schade.”

  Vrijwel alle bewoners van Sderot hebben het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) en lijden onder slaapstoornissen, nachtmerries en angstaanvallen. De jeugd die hier is geboren en opgegroeid, kent niets anders dan situatie vanaf 2001.

  “Het maakt niet uit of er raketten vallen, of het alarm steeds afgaat of het dagenlang stil is: je geest en lichaam zijn continu alert. Je raakt er nooit aan gewend. Bij ieder geluid spring je op, ook bijvoorbeeld als een deur te hard wordt dichtgeslagen. Steeds komen die angstgevoelens weer naar boven. Zodra ik ergens kom waar ik nog nooit ben geweest – en dat geldt voor iedere bewoner uit Sderot – kijk ik eerst waar ik me kan verschuilen ‘voor het geval dat’.”

  “Stress en angst horen bij onze afschuwelijke dagelijkse realiteit, maar het is wat het is.” Toch is Dov ook positief. “Sderot is misschien wel de gevaarlijkste stad van het land, maar ook de aller allerveiligste. Nergens in het land zijn zoveel schuilkelders als hier.”

  Twintig seconden, telt u nog even mee.

  Over de auteur