Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Palestijnen verwerpen opnieuw poging tot vrede - Christenen voor Israël
 • Palestijnse demonstranten roepen slogans en trekken een kar autobanden om in brand te steken tijdens protesten nabij de grens met de Gazastrook. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Palestijnen verwerpen opnieuw poging tot vrede

  Yochanan Visser - 27 december 2017

  Het nieuwe, embryonale vredesproces dat werd geïnitieerd door de regering Trump in de Verenigde Staten is alweer gestorven voordat het plan kon worden gepresenteerd aan de betrokken partijen.

  Dat werd duidelijk uit een een verklaring van een functionaris in het Witte Huis die met verslaggevers sprak op de vooravond van het kerstfeest. De niet nader genoemde functionaris maakte duidelijk dat het schrappen van het initiatief, dat naar verluidt ook zou worden gesteund door bepaalde Arabische staten, een maatregel van tijdelijke aard was om de gemoederen aan Palestijnse zijde tot bedaren te brengen.

  “Met het provoceren van de Verenigde Staten lijkt de PA haar eigen glazen in te gooien.”

  De Palestijnse Arabieren reageerden met georganiseerd geweld op de Amerikaanse beslissing om Jeruzalem als de hoofdstad van Israёl te erkennen en om de ambassade van de VS over te brengen naar Jeruzalem in de nabije toekomst. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas maakte vervolgens bekend dat de regering Trump zichzelf had gediskwalificeerd als een ‘eerlijke bemiddelaar’ in het 100-jarige Palestijnse Israelische conflict en dat hij zou weigeren om verder te praten over het vredesinitiatief met Amerikaanse functionarissen.

  Het team van Trump dat wordt aangevoerd door zijn Joodse schoonzoon Jared Kushner blijft gecommitteerd aan vrede maar ziet op dit moment geen mogelijkheden om vooruitgang te boeken in het al jaren gestagneerde vredesproces, aldus de Witte Huis-functionaris.

  Palestijnse staat ‘onder bezetting’

  De Palestijnse Arabieren zijn nu van plan om tijdens de komende zitting van het Centrale Comité van de PLO een onafhankelijke Palestijnse staat ‘onder bezetting’ uit te roepen. De volgende stap zou dan zijn om via de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties brede erkenning te krijgen voor de ‘Palestijnse Staat’ aldus Azzam al-Ahmad een lid van het centrale comité van Fatah.

  Tijdens de vergadering van het PLO-comité zal ook de relatie met Israёl ter sprake komen. Al-Ahmad zei dat de relatie met Israёl niet langer op dezelfde wijze kan blijven bestaan, alsof er niets is gebeurd. Het PLO-lid zei dat zolang Israёl “de rechten van het Palestijnse volk en met name op Jeruzalem blijft ontkennen, de relatie niet ongewijzigd kan blijven”. Dezelfde functionaris kondigde opnieuw aan dat de PA naar het International Gerechtshof in Den Haag zou stappen om Israёl aan te klagen.

  Deze woede en chutzpa van de PA zouden echter wel eens een boemerangeffect kunnen hebben.

  Interne strijd

  Ten eerste faalden de ‘dagen van woede’ die de PA uitriep na Trump’s beslissing om de Palestijnse massa’s te mobiliseren tegen Israёl. Het is waar dat er een sterke toename in terreur-gerelateerde incidenten plaatsvond in Jeruzalem, Judea, Samaria en Gaza maar de geplande nieuwe ‘Intifada’ kwam niet van de grond en de IDF en de Israёlische Grenspolitie hebben de zaken onder controle.

  Ten tweede, het falen van Abbas’ plan om via georganiseerd ‘verzet’ Israёl en de VS onder druk te zetten exposeerde zijn zwakke positie in de Palestijnse samenleving. Meer dan 70 % van de Palestijnse Arabieren wil dat Abbas aftreed als hun leider en wil een sterke man in zijn plaats. Hamas is zich hiervan bewust en ligt volgens de interne Israёlische veiligheidsdienst Shin Beth op de loer om bij de eerste de beste gelegenheid een nieuwe poging te wagen om Abbas uit het zadel te wippen.

  Het is waarschijnlijk om deze reden dat Abbas nu hoog van de toren blaast in internationaal verband maar de Verenigde Staten van nu zijn niet de Europese Unie die al jaren fungeert als de Palestijnse zaakwaarnemer in internationaal verband.

  Trump heeft laten zien dat hij tegen de stroom in durft te varen en heeft de VN via zijn ambassadeur Nikki Haley laten weten dat er wel eens een einde zou kunnen komen aan de genereuze Amerikaanse bijdrage aan de landenorganisatie indien men doorgaat met het Israël bashen. De VS hebben verder al de zogenaamde Taylor Force Act aangenomen, een wet die voorziet in de inhouding van Amerikaanse financiёle hulp aan de PA wanneer het doorgaat met het betalen van uitkeringen aan Palestijnse terroristen in Israёlische gevangenissen.

  Eigen glazen ingooien

  De provocaties van Abbas en de PA lijken daarom een nieuw voorbeeld van het oude adagio dat de Palestijnse Arabieren nooit een mogelijkheid onbenut laten om een mogelijkheid te missen. Met het provoceren van de Verenigde Staten lijkt de PA haar eigen glazen in te gooien en Trump zou nu wel eens Israёl de vrije hand kunnen geven om delen van Samaria en Judea te annexeren.

  Ten derde, het werd vorige week uit de stemming in de Algemene Vergadering van de VN over een resolutie die Trump’s Jeruzalembesluit veroordeelde, duidelijk dat sommige landen in Zuid-Amerika en Oost-Europa de Palestijnse recalcitrantie ook beu zijn en zich deze keer niet voor Abbas’ karretje lieten spannen. Eén van die landen is Guatemala dat nu ook haar ambassade naar Jeruzalem gaat overbrengen, terwijl Roemeniё, Hongarije en Tsjechiё de volgende schapen zouden kunnen zijn die over de dam gaan komen.

  Israёl leerde vorige week opnieuw dat het, wanneer het erop aankomt niet kan vertrouwen op landen zoals Nederland en Duitsland, die vanwege de gedeelde normen en waarden natuurlijke bondgenoten van de Joodse staat zouden moeten zijn.

  Trump’s beslissing om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israёl alleen, onthulde dus niet alleen Mahmoud Abbas als een wolf in schaapskleren, maar liet ook zien dat de West-Europese landen niets geleerd hebben van hun duistere verleden met het Joodse volk, zoals duidelijk werd uit een opinieartikel van mijn collega Phyllis Chesler.

  Over de auteur