Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Abbas vindt een ‘onpartijdige’ bemiddelaar in Macron - Christenen voor Israël
 • De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Franse president Emanuel Macron in Davos in Zwitserland tijdens het Wereld Economisch Forum. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Abbas vindt een ‘onpartijdige’ bemiddelaar in Macron

  Yochanan Visser - 29 januari 2018

  Er duiken steeds meer details op over wat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas ertoe heeft gebracht om zijn masker van ‘gematigde’ en ‘vredesgezinde’ leider te laten vallen en de Oslo-akkoorden als verleden tijd te bestempelen.

  Gedurende een twee uur durende antisemitische tirade voor het centraal comité van de PLO in Ramallah op 14 januari beschreef Abbas Israël als een klassiek Europees koloniaal project en vervloekte hij president Trump herhaaldelijk terwijl hij de Joodse staat beschuldigde van het om zeep helpen van de Oslo-akkoorden.

  Tegelijkertijd probeerde Abbas de Franse president Emmanuel Macron ervan te overtuigen de rol van eerlijke bemiddelaar in het zieltogende vredesproces over te nemen van de Verenigde Staten.

  “Abbas begint langzaamaan te begrijpen dat de spelregels in het conflict drastisch veranderd zijn.”

  Verbijsterd en boos

  Het verhaal over de huidige crisis begon op 3 december 2017 toen de New York Times meldde dat Abbas in november naar Saoedi-Arabiё was gereisd om in Riyadh van kroonprins Mohammed Bin Salman meer details te horen over het nieuwe vredesinitiatief van president Trump die het conflict tussen Joden en Arabieren in het land Israël probeert op te lossen.

  Mohammed Bin Salman vertelde de Palestijnse leider dat hij een niet-aaneengesloten staat zou krijgen met slechts beperkte soevereiniteit en zonder Jeruzalem als hoofdstad. Van het Palestijnse leiderschap werd bovendien verwacht dat men het zogenaamde ‘recht op terugkeer’ van de ongeveer vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen zou opgeven.

  Na het gesprek met de Saoedische kroonprins verliet Abbas Riyadh verbijsterd en extreem boos volgens de PA-functionarissen. Eenmaal terug in Ramallah begon de Palestijnse leider, die nu in het veertiende jaar is van zijn vierjarige termijn als ‘president’ van de PA is, bevriende leiders in de Arabische wereld en Europa te bellen. Uiteindelijk vond Abbas een gewillig oor bij de Franse president Emmanuel Macron.

  Na de verklaring van Trump op 6 december over de Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem, begon Abbas langzaamaan te begrijpen dat de spelregels in het conflict drastisch veranderd waren en dat hij niet meer met het blokkeren van ieder vredesinitiatief zou wegkomen.

  Kort daarna begon Abbas’ Fatah beweging een nieuwe ophitsingscampagne die deze keer gericht was op zowel Israël als de VS. Fatah-functionaris Samer Abu Khalil zei bijvoorbeeld dat Trump Israël zojuist groen licht had gegeven “om Palestijnen te doden”.
  “De aankondiging van president Trump over Jeruzalem geeft Israël een vergunning om Palestijnen te vermoorden”, aldus Khalil, die eraan toevoegde dat Trump een misdaad had begaan tegen de Palestijnen, “die hun land en heilige plaatsen nooit zullen opgeven”. Het “tijdperk van verzet” was nu begonnen, kondigde de Fatah-leider aan.

  Op zoek naar een alternatief

  Kort na het begin van deze campagne begon Fatah “dagen van woede” te organiseren in Judea, Samaria en Jeruzalem, waar de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan zich openlijk bemoeit met interne Israëlische aangelegenheden en islamistische organisaties financiert die de gewelddadige protesten organiseerden.

  Op 19 januari riep Fatah opnieuw op tot gewelddadige protesten tegen Israël en droeg de Palestijnse Arabieren op om “het leven van Joodse kolonisten in een hel te veranderen”. De oproep kwam nadat Palestijnse terroristen Rabbi Raziel Jarrar, een vader van zes kinderen, hadden vermoord in een drive-by-aanslag in Samaria.

  Toen de Israëlische veiligheidstroepen een van de terroristen die betrokken waren bij de moord op Rabbi Jarrar in een schietpartij in Jenin doodden, eerde Fatah de terrorist door posters te verspreiden waarin stond dat de moordenaar een “held” en een “martelaar van Jeruzalem” was.

  Abbas besteedde ondertussen veel energie aan het vinden van een alternatief voor de Verenigde Staten als bemiddelaar in het conflict met Israël en ging uiteindelijk naar Parijs om de Franse president Emmanuel Macron ervan te overtuigen om in te grijpen en de rol als ‘eerlijke bemiddelaar’ over te nemen.

  Macron

  De ambitieuze Macron ziet het als zijn taak om de verloren positie van Frankrijk in het Midden-Oosten te herstellen en maakte eerder duidelijk dat hij Trump’s visie op het Israëlische Palestijnse conflict niet deelt. Hij blijft net als de EU een voorstander van de zogenaamde tweestatenoplossing: “Ik wil graag duidelijk maken dat er geen alternatief is voor de tweestatenoplossing”, zei Macron tijdens een persconferentie na zijn ontmoeting met Abbas op 22 december 2017.

  “Jeruzalem zou de hoofdstad van beide staten moeten zijn”, voegde de Franse leider eraan toe voordat hij Abbas prees voor zijn “toewijding” aan een “vreedzame oplossing” van de crisis. “Vanaf het begin heeft hij grote verantwoordelijkheid getoond en heeft hij tot kalmte opgeroepen”, voegde Macron eraan toe terwijl Abbas zichtbaar genoot van de vleiende opmerkingen van de Franse leider.

  “We zullen de komende paar maanden aan de kant van Palestina staan”, verzekerde Macron Abbas voordat hij onthulde dat hij van de Israëlische premier Benyamin Netanyahu had geëist om “moedige gebaren” te maken om het opstarten van onderhandelingen te vergemakkelijken.

  Macron herhaalde ook de oude bewering dat Joodse dorpen en steden in de zogenaamde Westelijke Jordaanoever de Palestijnse soevereiniteit ondermijnen en politieke vooruitgang frustreren. Hierbij dient aangetekend te worden dat die zogenaamde nederzettingen slechts twee procent van het grondoppervlak van het gebied in beslag nemen.

  Macron zei vervolgens dat hij “groot belang” hechtte aan het verzoeningsproces tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas. De Franse president noemde verzoening tussen Hamas en de PA zelfs een “voorwaarde voor vrede” en kondigde aan dat ‘Frankrijk en Palestina’ de bilaterale banden zouden versterken.

  Met zijn opmerkingen week Macron af van zijn zelf uitgedachte buitenlandse beleid, dat hij “Gaulle-Mitterandisme” noemt. Dat is volgens de Franse president een mix ​​van realisme en Franse exceptionaliteit en omvat het oplossen van conflicten via onderhandelingen terwijl hij alternatieven voor een voorgestelde oplossing niet uitsluit.

  Met zijn uitgesproken pro-Palestijnse standpunt diskwalificeerde Macron zichzelf echter ook als een eerlijke bemiddelaar in het escalerende conflict tussen de Palestijnse Arabieren en Israël.

  Escalatie

  Nadat Abbas beweerde dat hij zijn kameraden in Fatah niet onder controle kon houden, probeerde Macron herhaaldelijk Palestijnse leiders ervan te weerhouden een nieuwe oorlog tegen Israël te beginnen. Toen hij medio januari zag dat de situatie op de grond niet verbeterde, stuurde Macron zijn plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Aurélien Lechevallier naar Ramallah in een nieuwe poging om Abbas en de PA te kalmeren.

  Macron deed dit na het voeren van een paar telefoongesprekken met de Amerikaanse president Donald Trump die vorige week de druk op Abbas verhoogde en dreigde de financiële hulp aan de Palestijnse Arabieren helemaal af te schaffen indien de PA niet terugkeert naar de onderhandelingstafel.

  Lechevallier ontmoette onder meer Saeb Erekat, de hoofdonderhandelaar van de PA en de nieuwe secretaris-generaal van de PLO. De gezant van Macron vroeg Erekat om te wachten met unilaterale acties en af ​​te zien van het gebruik van geweld totdat het vredesplan van Trump wordt onthuld.

  “Je hebt misschien gelijk en het zou een slecht plan kunnen zijn, maar ga het niet bij voorbaat opblazen”, zei Lechevallier tegen Erekat en de andere PA-functionarissen terwijl hij eraan toevoegde dat zij eerst het plan moesten lezen voordat ze het in de vuilnisbak zouden gooien. Het is echter hoogst twijfelachtig of Erekat en Abbas gehoor zullen geven aan het Franse advies.

  ‘Strategisch partner’

  Vorige week onthulde de Israëlische nieuwsshow Hadeshot dat het Erekat was die Abbas aanspoorde om Trump’s plan voor een oplossing van het Palestijnse Israëlische conflict direct te verwerpen. Erekat reisde onlangs ook naar Riyadh, waar hij een kopie van het 92-pagina’s tellende vredesplan ontving van Mohammed Bin Salman, die zich als de nieuwe leider van de Soennietische Arabische wereld ontpopt.

  Toen hij zich realiseerde dat er in Trump’s ‘deal van de eeuw’ aan geen van de Palestijnse maximalistische eisen – inclusief het zogenaamde recht op terugkeer – zou worden voldaan, zei Erekat tegen Abbas dat het plan een dictaat was en dat er geen reden was om te wachten op publicatie van het Amerikaanse vredesvoorstel. Afgelopen weekend zei Abbas daarom opnieuw dat de Oslo-akkoorden nu echt passé waren, terwijl Macron bezig was om Israёl’s vertrouwen in hem terug te winnen.

  Gedurende een ontmoeting met premier Netanyahu tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos herhaalde de Franse president zijn oproep voor een tweestatenoplossing, maar beloofde ook dat hij op dit moment geen onafhankelijke Palestijnse staat zou erkennen. Macron beweerde bovendien dat Frankrijk een “partner voor de veiligheid van Israël” was en een strategische partner van de Joodse staat voor de hele regio.

  Over de auteur