Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Analyse: In Libanon bereidt een nieuwe as zich voor op oorlog met Israël - Christenen voor Israël
 • Israëlische artillerie langs de grens met Libanon. | Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Analyse: In Libanon bereidt een nieuwe as zich voor op oorlog met Israël

  Yochanan Visser - 22 januari 2018

  Nu Hamas geen opties meer heeft in haar terreuroorlog tegen Israël vanuit de Gazastrook, is de islamistische terreur organisatie op zoek naar andere mogelijkheden om Israël het leven zuur te maken.

  Dit gebeurde nadat Israël had bewezen dat het elke raket die vanuit Gaza in de richting van zuid Israël wordt gelanceerd kan neutraliseren en nadat de IDF een ‘ondergronds Iron Dome systeem’ ontwikkelde om de toenemende dreiging van de terreurtunnels van Hamas te bestrijden.

  De Palestijnse terreurgroep bedreigt Israël nu vanuit Libanon dat honderdduizenden Palestijnse Arabieren huisvest en dat feitelijk wordt bestuurd door Hezbollah.

  Aanslag

  Vorige week overleefde Hamas-leider Mohammad Abu Hamza Hamdan een aanslag op zijn leven in de kustplaats Sidon in Zuid-Libanon toen een bom die onder de bestuurdersstoel van zijn dure BMW was geplaatst het voertuig geheel verwoestte maar de terrorist slechts verwondde.

  Mohammad Abu Hamza Hamdan is de broer van Osama Hamdan, de officiële Hamas-afgezant in Beiroet en de co-auteur van het nieuwe handvest van Hamas, dat onverminderd oproept tot de vernietiging van Israël.

  “De steun van Iran aan het ‘verzet’ heeft nu de hoogste prioriteit.”

  Libanese media meldden later dat een Israëlisch vliegtuig in de lucht boven Sidon werd gesignaleerd op het moment dat de Hamdan’s auto explodeerde. Dat nieuws wekte onmiddellijk speculatie op dat de Mossad iets te maken had met de aanslag.

  De Hezbollah-geaffilieerde krant al-Akhbar meldde dit weekend dat de Libanese inlichtingendienst erachter kwam dat de Mossad Ahmed Battiyah, een Nederlandse moslim die in Amsterdam woont, had gerekruteerd om de liquidatie van Hamdan voor te bereiden.

  Zionistisch complot

  Yisrael Katz, de Israëlische minister van Inlichtingen, reageerde op de beschuldigingen van Hamas en Hezbollah over een “zionistische complot” door elke betrokkenheid bij de moordaanslag te ontkennen en zei dat Israël betrokken zou zijn geweest bij de aanslag Hamdan nu niet meer zou leven.

  Of Israël inderdaad betrokken was bij de aanslag op Hamdan’s leven zal waarschijnlijk een open vraag blijven, maar het is een feit dat Hamas sinds kort samenwerkt met Hizbollah in Zuid-Libanon.

  Hamas bouwt “een terreurinfrastructuur” in het land, aldus minister van Defensie Avigdor Liberman.

  Vriendschap

  “De plotselinge vriendschap tussen senior Hamas-official Saleh al-Arouri en Hezbollah (leider) Nasrallah is iets dat we volgen, en elke ontwikkeling zal een passend antwoord krijgen,” zei Liberman vorige week.

  Al-Arouri, die een paar maanden geleden uit Qatar werd verbannen, woont nu in Dahiyah, het Hezbollah-bolwerk in de Libanese hoofdstad Beiroet. Hij was het brein achter de recente verzoening tussen Hamas en Iran en is verantwoordelijk voor de terreuroperaties van Hamas in Judea en Samaria.

  In oktober leidde hij een Hamas-delegatie die Teheran bezocht en gesprekken voerde met hoge Iraanse overheidsfunctionarissen, waaronder Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

  Verzet tegen Israël

  Al-Arouri zou naar verluidt ook een ontmoeting hebben gehad met Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde, die momenteel werkt aan het versterken van het “verzet” tegen Israël.

  “De steun van Iran aan het ‘verzet’ heeft nu de hoogste prioriteit,” zei Soleimani na de ontmoeting met de Hamas-leider.

  Hamas spreekt openlijk over de toenemende samenwerking met Hezbollah.

  Daarna sprak al-Arouri met Hizbollah-leider Hassan Nasrallah over nauwere samenwerking tussen de Palestijnse terreurgroepen en het Iraanse filiaal in Libanon.

  “Beide partijen benadrukten de gezamenlijke doelen van de verzetsbewegingen en (de belangrijkheid van) solidariteit tegen de zionistische agressies en alles wat wordt bekookstoofd tegen de verzetsbewegingen in de regio,” verklaarden Hamas en Hizbollah na de ontmoeting.

  Hamas spreekt openlijk over de toenemende samenwerking met Hezbollah.

  Hamas-leider Mahmoud al-Zahar zei op zaterdag dat zijn organisatie “betrekkingen” aan het ontwikkelen was met Iran en haar Libanese filiaal en suggereerde dat Israël de bewegingen van Hamas-leden in Libanon nauwlettend volgt.

  Hezbollah en Fatah

  Hezbollah werkt ook samen met Fatah, de beweging van PA leider Mahmoud Abbas, die vorige week definitief zijn reputatie van gematigdheid verwoestte door een twee uur durende anti-Israëlische en anti-Amerikaanse tirade vol met historische onwaarheden en antisemitische ondertoon af te leveren tijdens een bijeenkomst van de PLO in Ramallah.

  Eind december 2017 ontmoette senior Fatah-functionaris Azzam al-Ahmad Nasrallah in zijn schuilplaats in Libanon om te praten over de opening van een front in Judea en Samaria.

  Het aan Hezbollah gelieerde tv-station Al Mayadeen meldde in die tijd dat de twee samenwerking om een nieuwe ‘Intifada’ te beginnen bespraken. Dit gebeurde nadat Fatah dagenvan woede had uitgeroepen als antwoord op het Amerikaanse besluit om Israëlische soevereiniteit over heel Jeruzalem te erkennen.

  Unit 133 van Hezbollah is door Iran belast met het werven van Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria en met de training en financiering van nieuwe terreurcellen, volgens de Israёlische militaire analist Ya’acov Lappin.

  Bron van zorg

  Lappin vertelde de Media Line onlangs dat Unit 133 een bron van zorg is voor de inlichtingendiensten in Israël en beweerde dat de divisie van Hezbollah ook actief is in Jordanië en het Sinaï-schiereiland.

  Hezbollah en zijn politieke bondgenoten in Libanon lijken nu op zoek te zijn naar een casus belli om een nieuw conflict met Israël te beginnen.

  President Michel Aoun, een bondgenoot van Iran, zei vorige week dat Libanon de zogenoemde Blauwe Lijn, de internationaal erkende grens tussen Israël en zijn noordelijke buurland, niet als ‘een definitieve grens’ beschouwt.

  Hezbollah en zijn politieke bondgenoten in Libanon lijken nu op zoek te zijn naar een casus belli om een nieuw conflict met Israël te beginnen.

  Tijdens een ontmoeting met UNIFIL-commandant majoor-generaal Michael Beary beweerde de Libanese president dat er 13 punten langs de Blauwe Lijn zijn waar Libanon “reserves over heeft”.

  “Libanon beschouwt de Blauwe Lijn niet als de definitieve grens, het is een tijdelijke maatregel die werd gebruikt na de ‘bevrijding’ (van Libanon) en de terugtrekking van Israël in 2000,” zei Aoun tegen Beary.

  Aoun beweerde ook dat de bouw van een nieuw veiligheidshek langs de Libanese grens door de IDF een bedreiging voor de “stabiliteit en veiligheid” is.

  Goed nieuws

  Het enige goede nieuws over de activiteiten van Hezbollah in Libanon en daarbuiten is dat de westerse landen eindelijk beginnen te beseffen dat er iets moet gebeuren om de bedreiging die de Iraanse proxy niet alleen voor Israël maar ook voor het Westen vormt , in te dammen.

  Vorige week kondigde de Amerikaanse procureur-generaal Jeff Sessions de oprichting aan van een nieuw orgaan dat eindelijk het drugskartel van Hezbollah in de VS zal gaan bestrijden nadat de Obama-regering opzettelijk een eerder onderzoek naar Hizbollah’s criminele activiteiten in de VS stop zette om de controversiële nucleaire deal met Teheran veilig te stellen.

  In Groot-Brittannië zal het Lagerhuis binnenkort nieuwe wetgeving bespreken die uiteindelijk Hezbollah in zijn geheel als een terroristische organisatie zal aanmerken. Tot nu toe volgen vrijwel alle EU landen een politiek waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de politieke en militaire arm van Hezbollah.

  Terreurorganisatie

  Het veranderende Europese standpunt over Hezbollah wordt beïnvloed door aanwijzingen dat de terreurorganisatie cellen heeft in Duitsland en andere Europese landen en door de recente beslissing van de Arabische Liga om het Iraanse filiaal in Libanon als een terroristische organisatie aan te merken.

  Wat Israël betreft, bijna alle operationele IDF-plannen zijn gericht op een toekomstig conflict met Hezbollah en andere Iraanse sjiitische milities die nu in Syrië opereren en proberen het Kuneitra-gebied op de Syrische Golanhoogte over te nemen, vertelde een IDF officier mij recentelijk.

  Minister van Defensie Liberman heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de ‘volgende oorlog’ op meerdere fronten zal worden gevoerd.
  De ontwikkelingen met betrekking tot de samenwerking tussen Hamas en Hezbollah in Libanon lijken zijn zorgen te rechtvaardigen.

  Over de auteur