Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Onbevattelijk - Christenen voor Israël
 • De foto's laten helaas niet zien hoe majestueus deze regenboog in het echt was, maar geven wel een indruk. - Foto: Fraidzjah
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Onbevattelijk

  Fraidzjah - 26 januari 2018

  Een klein dorpje 20 minuten zuidwaards de woestijn in. Het ligt 380 meter hoog op een rotsachtige heuvel en 30 jaar geleden zijn hier, na de Nabateeërs, de Byzantijnen, de Turken en hun slaven, de Britten en na hen enkele militaire eenheden, opnieuw jonge Israëlische gezinnen gaan wonen. Je struikelt over het verleden in stenen bouwwerken, inscriptie’s, terrassen – aangelegd door de agrariers van 2000 jaar geleden – en putten die nu nog steeds het regenwater opvangen. Het is een klein groen stipje in een stille wildernis.

  Een goede vriend die hier woont, viert zijn verjaardag en we rijden er graag heen. Het warme welkom omarmt ook David en Jonathan die eerst verlegen wegkijken. Totdat ze tussen de gasten door de maaltijd op de tafel ontdekken. Er is rundervlees gerookt in een speciale houtkachel vanaf 04.00 in de morgen, 10 uur lang. De jongens zijn niet meer te houden.

  “Ik denk dat als we nu G’ds hand iets in de wolken zouden zien schrijven niemand verrast zou zijn. Dit is zo groots, zo overweldigend.”

  Blij verrast ziet Oeri de chef hoe ze genieten en enorme hoeveelheden eten. Het is dan ook verrukkelijk. En bij de tafel met het dessert in de vorm van aardbeien en taarten blijven ze ook lang ronddraaien. Als ik mijn rug naar David draai steekt hij heel snel zijn vinger in een halve chocolade taart en haalt een grote klodder naar zich toe. De kring breekt in hartelijk gelach uit en met het aanmoedigende “Goed zo David!” likt hij genietend. Zo gaat dat hier. Ik slik mijn “Oohoo!” maar in, lach mee en haal twee bordjes voor de jongens. Wat kunnen die eten!

  Buiten op het terras onder het afdak van palmboombladeren drinken we koffie en kunnen geen stap meer zetten. Tot er ineens twee vriendinnen aan komen rennen met een geschokte uitdrukking al roepend en zwaaiend met de armen. Iedereen staat gealarmeerd direct op. Dat gaat ook zo hier. “Snel! Een regenboog! Ongelooflijk!!” Blij dat dit de reden is lopen we mee, we stonden toch al.

  Achter het huis sta ik plotseling stil alsof iets me tegen houdt. Een ongelooflijk schouwspel zien we voor ons. Alle gasten zijn naar buiten gekomen en eigenlijk loopt niemand naar voren. Het is een soort eerbied of voorzichtigheid. Nog nooit van ons leven hebben we dit gezien!

  Er welft een enorme regenboog van links naar rechts en steekt stralend af tegen de donkere wolken. Hoe vaak zag ik in Holland een stukje van de regenboog. Maar regen(wolken) zijn er hier niet veel en zeker geen regenboog. Deze boog is helemaal heel en is zo intens helder dat we ook de kleur paars zien die je niet vaak kunt waarnemen. We zien het hele dorp buiten staan.

  Niemand rent of doet iets. Iedereen is diep onder de indruk en staat. Kleine kinderen wijzen en roepen en volwassenen weten niets te zeggen dan superlatieven. We kijken maar en drinken de kleuren in. De boog schittert en straalt 5 minuten … 10 hele minuten … en er komt een tweede boog bij! Twee hele bogen stralen en staan daar maar. Ze vervullen de lucht. “Noach mam, Noach!” roept David. Jonathan van twee kijkt en kijkt en ik zie de boog in zijn oogjes weerspiegeld.

  Ik zelf probeer te bevatten wat ik zie. Wat totaal niet lukt. De boog is onbevattelijk. Ik denk dat als we nu G’ds hand iets in de wolken zouden zien schrijven niemand verrast zou zijn. Dit is zo groots, zo overweldigend. Een kwartier lang. Het lijkt uren, een dag. Wat een geschenk om dit te mogen zien. Om hier te zijn.

  Het feest is afgelopen. We verspreiden ons, dit overtrof alles. Dit was van Boven. We mogen moed houden. We moeten moed houden. En niet bang zijn. De vijanden ademen in onze nek. Hier dicht bij de Egyptische grens maakt ISIS zich op. Maar de G’d van Israel is hier, en zo dichtbij!

  “Mijn boog heb ik gegeven in de wolken; Die zal zijn tot een teken van verbond tussen Mij en tussen de aarde …”
  Genesis 9

  Over de auteur