Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Vaarwel status quo - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Vaarwel status quo

  Yochanan Visser - 8 januari 2018

  Nadat begin december de Amerikaanse president Donald Trump geschiedenis schreef door eindelijk de Jerusalem Embassy Act, de uit 1995 stammende congressionale wet die de Amerikaanse regering voorschreef om haar ambassade in Israёl te verplaatsen naar Jeruzalem, uit te voeren lijkt de status quo die bestond sinds mensenheugenis passé te zijn.

  Trumps erkenning van de Israёlische soevereiniteit leidde tot euforische reacties in Israёl en in Joods Jeruzalem in het bijzonder. Vorige week zag deze verslaggever in Jeruzalem zelfs een bus waarop in koeienletters geschreven stond “God bless Trump, from Jerusalem DC to Washington DC” voorbij rijden. Jerusalem DC is een naam die onder engelstalige Joden uitermate populair is; het betekent Jerusalem David’s Capital (Jeruzalem Davids Hoofdstad).

  Unesco

  De erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israёl gaf de regering in Jeruzalem het zelfvertrouwen om nu ook op te staan tegen Unesco de VN-organisatie die wordt geacht over het wereldcultuurgoed te waken, maar die in het geval van Israёl de Joodse geschiedenis in het land bijna volledig ontkent.

  Twee dagen voor Kerst maakte de regering in Jeruzalem bekend dat in navolging van de Verenigde Staten Israёl nu ook Unesco zou verlaten over de pogingen om de geschiedenis van het Joodse volk in Israёl te ontkennen. In oktober had de regering van Donald Trump al het Amerikaanse lidmaatschap van de organisatie opgezegd vanwege het voortdurende Israёlbashen door Unesco dat zelfs de Joodse band met de Tempelberg en de graven van de aartsvaders in Ma’arat HaMachpela in Hebron ontkent.

  UNRWA

  De nieuwste Amerikaanse actie tegen de hypocrisie in de Verenigde Naties en de anti-Israel houding van de organisatie, die geacht wordt vrede na te streven in de wereld, is het inhouden van een deel van de bijdrage aan UNRWA. UNRWA is een organisatie die in 1948 werd opgericht om Palestijnse vluchtelingen op te vangen en die vandaag de dag als een soort melkkoe fungeert voor 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen en hun nageslacht. UNRWA verzorgt zelfs het onderwijs van het grootste deel van de Palestijnen in het Midden-Oosten en haalt ook vuilnis op in de zogenaamde ‘kampen’ steden die zonder planning zijn gebouwd en die in de Arabische landen fungeren als ghetto’s.

  Zoals Christenen voor Israёl vorige week al berichtte is UNRWA verworden tot een pro-Palestijnse organisatie die meehelpt om het Arabische conflict met Israёl levend te houden en die zelfs collaboreert met Hamas in Gaza. De Verenigde Staten besloten dit weekend om voorlopig een derde van de ongeveer 370 miljoen dollar die het land jaarlijks aan UNRWA geeft in te houden.
  Zowel Trump als zijn ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, hebben bovendien gezegd dat de VS wel eens de gehele Amerikaanse bijdrage aan de organisatie zou kunnen schrappen.

  De Israёlische regering reageerde op zondag met goedkeuring op de Amerikaanse beslissing. Premier Netanyahu zei in een persbericht dat hij hoopte dat dit het begin van de ontmanteling van UNWRA zou zijn en dat de zorg voor echte Palestijnse vluchtelingen, dus niet hun nageslacht, zou worden overgegragen aan UNHCR de VN-organisatie die voor de rest van de vluchtelingen in de wereld zorgt.

  UNHCR met haar bijna 11.000 werknemers zorgt voor 22,5 miljoen vluchtelingen terwijl UNRWA in Gaza met haar 12.500 werknemers voor slechts 1,3 miljoen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen zorgt.

  BDS

  Eveneens op zondag maakte het Israёlische Ministerie voor Strategie bekend dat het twintig voornamelijk Europese en Amerikaanse organisaties in de ban had gedaan die de harde kern van de zogenaamde BDS-beweging vormen. Vertegenwoordigers en leden van deze pro-Palestijnse organistaties, die streven naar desinvestering van- en sancties en een boycot tegen Israёl, zullen uit het land worden geweerd.

  Gideon Erdan, de Israёlische Minister van Binnenlandse Veiligheid en Strategie zei dat de regering in Jeruzalem nu “in het offensief was gegaan” tegen de BDS-beweging en dat de pro-boycotorganisaties moesten beseffen dat Israёl niet langer zou schromen om tegen hen op te treden.

  Erkenning

  De Palestijnse Autoriteit reageerde dit weekend op de jongste stappen van de Verenigde Staten en Israёl. PA-leider Mahmoud Abbas vroeg de Europese Unie om de ‘staat Palestina’ te erkennen binnen de “grenzen van 1967”, dat wil zeggen de wapenstilstandslijnen van de Onafhankelijksoorlog van 1948.

  De meeste Europese landen, waaronder Nederland, hadden eerder hun afkeuring uitgesproken over de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israёl en stemden voor een resolutie in de Algemene Vergadering van de VN waarin de stap van de regering Trump werd veroordeeld.

  De Arabische Liga die op zondag in Amman, de hoofdstad van Jordaniё, bijeenkwam is verder van plan brede internationale erkenning te krijgen voor een Palestijnse staat in Judea en Samaria met het oosten van de stad Jeruzalem als haar hoofdstad. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid ook gebeuren via de Algemene Vergadering van de VN waar de moslimlanden de anti-Israëlagenda bepalen.

  De PA zal verder de VN Veiligheidsraad vragen om een opwaardering van haar status van waarnemer naar een volwaardige lidstaat. Die erkenning is vrijwel uitgesloten omdat de VS haar veto zullen gebruiken wanneer het voorstel in stemming zal worden gebracht, maar de PA hecht grote waarde aan de publiciteitswaarde van een dergelijke stap.

  Daarna zal waarschijnlijk hetzelfde gebeuren als met de resolutie die de VS veroordeelden over haar Jeruzalem besluit, de PA zal de resolutie voorleggen aan de Algemene Vergadering van de VN, maar goedkeuring van de resolutie daar heeft veel minder gewicht omdat bepaalde VN Veiligheidsraadsresoluties bindend zijn en de status krijgen internatonale wet.

  Over de auteur