Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Neergeschoten F-16 voorspelt weinig goeds - Christenen voor Israël
 • Palestijnse vlaggen langs de Israëlisch-Libanese grens. - Foto: Gil Eliahu
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Neergeschoten F-16 voorspelt weinig goeds

  Yochanan Visser - 12 februari 2018

  Afgelopen zaterdagochtend vroeg kwam de verborgen oorlog tussen Israël en Iran in een nieuwe fase terecht toen de Israëlische luchtmacht een massieve aanval lanceerde op Iraanse en andere doelen in Syrië.

  Dit gebeurde nadat een Iraans onbemand oorlogsvliegtuig het Israëlische luchtruim binnendrong ter hoogte van Beit Shean. Het vliegtuig was een kloon van een Amerikaans onbemand vliegtuig volgens de IDF en was klaarblijkelijk op weg om Beit Shean aan te vallen. Nadat een Israëlische Apache helicopter het Iraanse vliegtuig uit de lucht schoot, begon een escalatie die gemakkelijk het begin van een oorlog had kunnen inluiden.

  De Israëlische luchtmacht bestookte twaalf doelen in Syrië terwijl de Syrische luchtafweer twintig luchtdoelraketten afschoot op de Israëlische gevechtsvliegtuigen. Een van die gevechtsvliegtuigen werd geraakt door een in Rusland gemaakte luchtdoelraket en stortte uiteindelijk in de Jizreelvallei in Noord-Israël neer terwijl de twee gewonde piloten zich met hun schietstoel in veiligheid brachten.

  “De dreiging van die ‘volgende oorlog’ hangt al weken voelbaar in de lucht.”

  Het incident markeerde de eerste keer dat Iran een directe confrontatie aanging met Israël vanuit Syrië en luidde een nieuwe fase in in de tot nu toe deels verborgen oorlog tussen de twee aartsvijanden.

  Er is echter veel meer aan de hand zo bleek de laatste twee weken toen de situatie aan de Libanees-Israëlische grens in rap tempo begon te verslechteren.
  Het volgende verslag werd gemaakt voordat Iran besloot om Israël via Syrië te provoceren en laat zien dat Iran na het veiligstellen van haar doelen in Syrië nu duidelijk haar vizier op Israël richt.

  Metula

  Het uitzichtpunt bij Metula, Israël’s meest noordelijke stad, biedt een overzicht over een aanzienlijk deel van zuid-Libanon, Galilea en de Golanhoogvlakte. In deze tijd van het jaar is de natuur in het gebied op zijn mooist na de overvloedige regenval eind januari en de daaropvolgende week met bijna zomers weer.

  De aanwezigheid van twee legerjeeps op het uitzichtpunt geeft aan dat Metula niet alleen toeristische waarde heeft maar ook strategisch van groot belang is. Dit is één van de redenen dat het leger bezig is om de grensverdediging rond de stad op te waarderen. Israël besloot eerder om op bepaalde punten langs de Libanese grens een nieuwe, acht meter hoge muur te bouwen die infiltraties door Hezbollah en haar handlangers in een volgende oorlog met de door Iran-gesteunde sjiitische militie moet voorkomen.

  De dreiging van die ‘volgende oorlog’ hangt al weken voelbaar in de lucht sinds Iran en Hezbollah duidelijk maakten dat ‘de bevrijding van Palestina’ het volgende doel is van de Iraanse as die nu ook Hamas omvat.
  Om Israël te waarschuwen dat dit het volgende strategische doel is van de Iraanse as heeft Hezbollah regelmatig leiders van sjiitische milities naar het gebied rond Metula gebracht en eind januari zelfs de waarschijnlijke opvolger van Ayatollah Khamenei.

  Ayatollah Raisi

  h3>
  Ayatollah Sayyed Ebrahim Raisi, een prominent lid van de zogenaamde ‘vergadering van experts’, het belangrijkste adviesorgaan voor de Iraanse dictator Khamenei, kondigde tijdens zijn tour langs de Israëlisch-Libanese grens aan dat de bevrijding van al-Quds, Jeruzalem, “aanstaande” was. “Dankzij de verzetsbeweging”, de verzameling sjiitische milities, de Iraanse Revolutionaire Garde en de Palestijnse terreurorganisaties had “Palestina” tot nu toe met succes Israël weerstaan, beweerde Raisi.

  “Zij (de Palestijnse Arabieren) hebben geleerd dat het gevecht en vastbeslotenheid, niet de onderhandelingstafel, het lot van hun land zullen bepalen”, voegde Raisi eraan toe.
  De waarschijnlijke opvolger van Khamenei voerde tijdens zijn bezoek aan Libanon ook gesprekken met vertegenwoordigers van de Libanese regering en andere politieke leiders.

  Commentatoren in en buiten Israël zeiden na Raisi’s bezoek dat Iran een duidelijke boodschap wilde afgeven aan de Joodse staat namelijk dat grenzen geen betekenis hebben voor de Islamitische Republiek en dat Iran klaar is voor een directe confrontatie met Israël.

  Palestijnse vlaggen

  Het Iraanse voornemen wordt door Hezbollah ook op andere manieren duidelijk gemaakt langs de grens met Libanon. Vlakbij het zogenaamde Fatima hek, of het ‘Goede Hek’ in het jargon van het Israëlische leger, ziet men tientallen PA-vlaggen wapperen langs de weg aan de Libanese kant van het grenshek.
  De Hezbollah-vlaggen, die altijd al als psychologisch wapen werden gebruikt in het grensgebied met Israël zijn nu in de minderheid terwijl de sjiitische militie haar aanwezigheid in het grensgebied verder opvoert.

  Bijna ieder dorp in Zuid-Libanon is nu veranderd in een raketbasis en één op de vier huizen wordt door Hezbollah voor militaire doeleinden gebruikt zegt de militaire inlichtingendienst in Israël. Die onthulde onlangs ook dat Iran begonnen is met het opwaarderen van ongeleide raketten in Libanon. Die raketten zoals de Scudraket kunnen zo worden veranderd in precisiewapens door het toepassen van hypermoderne geleidingstechnologie.

  De dreiging is ook voelbaar en zichtbaar nabij Rosh Hanikra een toeristische trekpleister aan de andere kant van de Israëlisch Libanese grens bij de Middellandse Zee. Het is hier aan de voet van de markante krijtsteen rotsen, dat de IDF het eerste segment van de acht meter hoge muur langs de grens aan het optrekken is.

  Dreiging op zee

  Een kilometer verderop ligt een Israëlisch oorlogsschip voor de kust dat moet voorkomen dat Hezbollah infiltraties uitvoert via de zee. De dreiging via zee is echter veel groter dan mogelijke infiltraties via de kustlijn. Hezbollah beschikt over precisieraketten die de gasvelden voor de Israëlische kust regelrecht bedreigen en in één klap de gastoevoer naar Israël kunnen afsluiten.

  De terreurorganisatie is openlijk over haar voornemen om die gasvelden aan te vallen en publiceerde recentelijk pamfletten en video’s die raketaanvallen op Israël’s off-shore gas installaties suggereerden.
  Het Israëlische antwoord op deze jongste Hezbollahdreiging is een maritieme versie van het Iron Dome systeem zo werd eind vorig jaar bekend.

  Vraag de Heere om bescherming voor Israël tegen zijn vijanden.Meer gebedspunten De spanningen tussen Libanon en Israël bereikten afgelopen maand een hoogtepunt toen de Iraanse marionettenregering in Beiroet op zoek leek te gaan naar een casus-belli voor de toekomstige oorlog met de Joodse staat.
  In januari beweerde de Libanese president Michael Aoun dat Israël op vijftien plaatsen de zogenaamde ‘Blauwe Lijn’, de door de VN erkende internationale grens met Libanon, had geschonden via de bouw van het nieuwe veiligheidshek.

  UNIFIL, de VN ]-vredesmacht in Zuid-Libanon maakte deze week een einde aan het dispuut door Israël in het gelijk te stellen; Het Israëlische leger trekt het hek op aan de Israëlische kant van de grens verklaarde UNIFIL.

  De kous was daarmee niet af. Libanon zoekt naar een andere reden om een conflict met Israël aan te gaan en verzocht Europese off-shore bedrijven om offertes voor het aanboren van gas in “blok 6”, een gasveld in de Middellandse Zee dat volgens Israël in haar territoriale wateren ligt.

  Bewust

  President Aoun, die algemeen wordt beschouwd als een Iraanse lakei, legde een agressieve verklaring af waarin hij ‘acties’ aankondigde die Israël moest afhouden van het afronden van het grenshek en het “schenden van Libanon’s territoriale wateren” met doel om gas en olie te stelen.
  De spanningen liepen zo hoog op dat de Amerikaanse regering besloot in te grijpen door de onderminister van buitenlandse zaken David Satterfield naar Libanon te sturen voor een gesprek met de Libanese regering.

  Satterfield bracht naar verluidt een boodschap van de regering in Jeruzalem over waarin stond dat Israël niet geïnteresseerd is in een nieuwe oorlog met Libanon maar zich zal weten te verdedigen tegen agressie.
  De Amerikaanse actie lijkt echter slechts een korte termijn effect te hebben omdat Libanon heeft opgehouden te bestaan als zelfstandig land sinds Iran besloot om het land om te vormen in een vazalstaat.

  Sinds die tijd bepaalt Iran wat er in feite gebeurt in Libanon en de Palestijnse vlaggen in het grensgebied met Israël zeggen in feite alles over de ‘Libanese’ intenties.
  Israël is zich daarvan goed bewust, zo bleek uit wat ik zag op de weg langs de grens en waarnam in de lucht waar twee Israëlische straaljagers op lage hoogte het Libanese luchtruim binnenvlogen klaarblijkelijk om Hezbollah’s laatste bewegingen te fotograferen.

  Over de auteur