Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Saoedische kroonprins zorgt voor frisse wind in Midden-Oosten - Christenen voor Israël
 • De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. - Foto: Witte Huis
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Saoedische kroonprins zorgt voor frisse wind in Midden-Oosten

  Yochanan Visser - 13 maart 2018

  Hij wordt de gevaarlijkste man ter wereld genoemd en een agressieve en ambitieuze man. We hebben het over de rijzende ster van het Midden-Oosten, de 32-jarige Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. MBS, zoals hij door de media wordt genoemd, wordt waarschijnlijk de nieuwe koning van Saoedi-Arabië dit jaar. Zijn zieke vader koning Salman lijdt naar verluidt aan de ziekte van Altzheimer en kan zich niet meer concentreren op zijn taken als monarch.

  Bin Salman was vorige week in Egypte en het Verenigd Koninkrijk in de eerste etappe van een maandlange reis die eindigt in de Verenigde Staten. Daar zal hij zich naar verluidt bezig houden met de ‘deal van de eeuw’, het vredesplan voor Israël van de Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens zijn driedaagse bezoek aan Caïro toonde de Saoedische kroonprins opnieuw dat hij een out of the box denker is die serieus werkt aan ingrijpende hervormingen in Saoedi-Arabië, zoals religieuze vrijheid en vrouwenrechten.

  Neom

  Bin Salman organiseerde tijdens dat bezoek ook een reeks ontmoetingen tussen Saudische topambtenaren en hun Israëlische tegenhangers. De besprekingen werden ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de Egyptische regering aldus de Arabische krant Khaleej Times.
  Officieel gingen de besprekingen tussen de Saoedische en Israëlische functionarissen over een ambitieus plan met de naam Neom. Het plan voorziet in de creatie van een megastad van 26.500 vierkante kilometer (de grootte van België). De stad strekt zich uit van de noordwestelijke grens van Saoedi-Arabië naar het zuiden van Jordanië en het zuidoostelijke deel van het Egyptische schiereiland Sinaï.

  Het 500 miljard dollar kostende plan omvat o.a. wind aangedreven hightech energieprojecten en zonne-energie. Ook zullen robots het aantal mensen in de stad overtreffen. Verder zal de inwoners een kosmopolitische levensstijl worden aangeboden. Neom voorziet verder in een brug over de Golf van Akaba en in hydro-agricultuur en dit is waar Israël in beeld komt. Het deel van de vergaderingen dat geheim bleef, had echter te maken met het conflict tussen Israël en de Palestijnse Arabieren.

  Out of the box

  MBS is een belangrijke speler geworden in de pogingen om een ​​out of the box oplossing voor het eeuw oude conflict te vinden en heeft zich de woede van PA-leider Mahmoud Abbas, die in januari naar Riyad werd ontboden, op de hals gehaald. In Riyadh kreeg Abbas de parameters van de ‘deal van de eeuw’ van de Amerikaanse president Donald Trump te zien en hij keerde geschokt terug naar Ramallah. De Saoedische kroonprins vertelde Abbas naar verluidt dat hij genoegen zou moeten nemen ​​met een ‘minimale’ Palestijnse staat.

  Dit betekent dat Israël de controle over de Jordaanvallei zou behouden en geen enkele ‘nederzetting’ in Judea en Samaria zou hoeven te ontmantelen. De gemeentegrenzen van Jeruzalem zouden volgens het plan moeten worden bepaald in bilaterale onderhandelingen tussen de partijen. Dit betekent dat Israël vetorecht zou krijgen over ieder Palestijns plan om de hoofdstad van een Palestijnse staat in oostelijk Jeruzalem te vestigen.

  De media meldden later dat de voorstad Abu Dis in Jeruzalem de Palestijnse hoofdstad zou kunnen worden volgens het Saoedisch-Amerikaanse plan. Abu Dis werd in 1995 aangewezen als de locatie voor de vestiging van de Palestijnse Wetgevende Raad (PLC). Aan het begin van de zogenaamde Tweede Intifada werd het project echter stopgezet omdat Palestijnse parlementsleden plotseling eisten dat de Oude Stad van Jeruzalem de thuisbasis zou moeten worden van de PLC.

  De Israëlische TV zender Kan berichtte in januari dat volgens het Trump/MBS-vredesplan de algemene veiligheidscontrole over gebieden van de toekomstige Palestijnse staat in handen zo blijven van de IDF. De uitwisseling van territoria zou verder niet worden gebaseerd op de wapenstilstandslijnen van 1948, iets dat de PA voortdurend heeft geëist. Het plan voorziet verder in de bouw van een Palestijnse zee- en luchthaven in het gebied van de Egyptische stad Rafah, volgens de Arabische krant Al-Araby Al-Jadeed.

  Volgens onbevestigde rapporten die werden gepubliceerd in de pro Palestijnse media, zou het voorstel ook de zogenaamde ‘tweestatenoplossing’ naar de prullenbak verwijzen. In plaats daarvan voorziet het plan in Egyptisch bestuur over Gaza, terwijl Jordanië opnieuw delen van de zogenaamde de zogenaamde Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) zou gaan besturen al dan niet in confederatie met de PA.

  Israël zou bovendien het Israëlische staatsburgerschap verlenen aan Palestijnse Arabieren die wonen in gebieden op de ‘Westelijke Jordaanoever’, die volgens de Oslo-akkoorden onder Israëlische jurisdictie vallen. Het gaat hier om minder dan vier procent van de Palestijnse Arabieren.
  Volgens andere berichten in de media hebben Saoedi-Arabië en Egypte Abbas onder druk gezet om het voorstel te accepteren maar de Palestijnse leider is niet meer in staat om concessies te doen nadat hij Trump vervloekte over de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.
  “Moge je huis worden vernietigd,” zei een boze Abbas herhaaldelijk tijdens een twee uur durende tirade in januari.

  Vastberadenheid

  Het zal Mohammed Bin Salman en de Amerikaanse onderhandelaar Jared Kushner er niet van weerhouden om door te gaan met het verwerven van steun voor het plan. De twee relatief jonge mannen hebben enorm veel energie geïnvesteerd in het plan en zijn ervan overtuigd dat dit de manier is om eindelijk tot een oplossing van het conflict te komen. De Saoedische kroonprins en president el-Sisi proberen nu om de diverse Palestijnse facties te verenigen om zo een eensluidende Palestijnse positie voor de komende onderhandelingen te verkrijgen.

  “Ons doel is om politiek Palestijns leiderschap te verenigen, dus wanneer we naar de onderhandelingstafel gaan, zal er een verenigde positie moeten zijn”, zei MBS vorige week tijdens een persconferentie in Caïro. Het valt echter te bezien of de Saoedische kroonprins en el-Sisi voldoende autoriteit hebben om het plan vooruit te helpen. De verschillende Palestijnse facties zijn fel gekant tegen het plan en bereiden zich voor om de Palestijnse straat te mobiliseren voor een nieuwe ronde van geweld en ‘verzet‘ voorafgaand aan de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.

  Hamas, bijvoorbeeld, is bezig met de planning van massaprotesten langs de Israëlische grens in Gaza, terwijl de PA zich tot Rusland en andere landen heeft gewend om een ​​alternatief te vinden voor de Trump/MBS-deal.
  Een andere mogelijke scenario is dat Iran zal proberen om te profiteren van de woede onder de Palestijnse Arabieren en een nieuwe volksopstand of zelfs oorlog met Israël zal pogen aan te wakkeren.

  De Islamitische Republiek hoopt een ​​wig te drijven tussen de leidende Arabische landen en de verschillende Palestijnse Arabische bewegingen. De toename van schietaanvallen in Judea en Samaria en de recente bedreigingen door Hamasleiders om de Gazastrook te laten “ontploffen”, zijn nieuwe indicaties dat de Palestijnse Arabieren in de richting van het Iraanse ‘verzetsfront’ tegen Israël worden gedreven.

  Mohammed Bin Salman heeft nu Saoedische diplomaten bevolen om Hamas voortaan aan te merken als een terroristische organisatie. Het is de meest duidelijke aanwijzing dat Saoedi-Arabië een nieuw hoofdstuk heeft geopend in haar relaties met de Palestijnse Arabieren en Israël.

  Over de auteur