Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Wel of niet schrijven over hakenkruizen op ijs? - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Wel of niet schrijven over hakenkruizen op ijs?

  Joanne Nihom - 5 maart 2018

  Twee nieuwsberichten het afgelopen weekend troffen mij. Ten eerste dat de ramen van restaurant Hacarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam waren besmeurd (Het restaurant heeft Joodse eigenaars en begin december werden de ruiten van het restaurant ingeslagen door een pro-Palestijnse activist). En ten tweede dat er hakenkruizen waren getekend op het ijs aan de Amsterdamse Keizersgracht.

  Dit zijn twee nare, afschuwelijke berichten, maar is media-aandacht noodzakelijk?

  Toen het jaren geleden ‘in’ was om vliegtuigen te kapen, dacht ik: stel je voor dat dit geen nieuwsmelding was, dat de media hier geen enkele aandacht aan zouden geven. Wat is dan het nut van een kaping? Deze gedachte kwam ook bij me op bij het lezen van de twee nieuwsberichten van afgelopen weekend. Eigenlijk denk ik het bij iedere aanslag.

  “Het is een ingewikkeld onderwerp dat veel nuance vraagt, en mogelijkerwijs bestaat er geen antwoord op mijn vraag.”

  Waar gaat het om bij een aanslag? De dader(s) is/zijn uit op aandacht, op een verstoring van het alledaagse leven. Natuurlijk is het belangrijk om alert te zijn en te zorgen dat de maatschappij zuiver en veilig blijft. Maar zorg je met het vermelden van dit soort berichten niet juist voor het tegenovergestelde? De dader krijgt aandacht, heel veel aandacht. De actie brengt andere potentiële daders op ideeën; het zorgt voor paniek en angst bij slachtoffers, hun familieleden en iedereen die erover hoort en leest.

  Het is een ingewikkeld onderwerp dat veel nuance vraagt, en mogelijkerwijs bestaat er geen antwoord op mijn vraag.
  Geen aandacht kan immers ook betekenen dat er mensen zijn die denken: ach, het valt wel mee met die aanslagen. Als het om antisemitisch gerichte daden gaat, moet men – gezien het verleden – op de hoogte zijn van wat er gaande is.

  In ieder geval gaat het om de manier waarop er aandacht wordt geschonken. Dat moet zeker niet vanuit sensatie; het moeten sobere, genuanceerde berichten zijn met duidelijke achtergronden.

  Over de auteur