Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De oorlog tussen Israël en Iran in Syrië - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De oorlog tussen Israël en Iran in Syrië

  Yochanan Visser - 17 april 2018

  Op zaterdag begon de verwachte luchtaanval op Syriё door Frankrijk, Groot-Britanniё en de Verenigde Staten. Meer dan 100 raketten verwoestten drie militaire complexen waar chemische en biologische wapens werden vervaardigd en opgeslagen.

  De aanvallen werden uitgevoerd vanaf onderzeeёrs en oorlogsschepen in de Middellandse Zee terwijl oorlogsvliegtuigen voorkwamen dat de kruisraketten werden neergehaald door anti-raketsystemen. Het Witte Huis en het Pentagon gaven later tot nu toe geheime informatie vrij over de omvang van Assads chemische en biologische wapenarsenaal en over de exacte aard van de chemische aanval op de bevolking van Douma, een voorstad van Damascus.

  Daaruit bleek dat het Syrische regime opnieuw het verboden en dodelijke Saringas had gebruikt tegen de burgerbevolking. Wat nu opmerkelijk was tijdens de serie aanvallen is dat de Russen en de Iraniёrs niets ondernomen tegen de geallieerde actie. Russische en Iraanse media beweerden weliswaar dat een behoorlijk aantal kruisraketten was neergeschoten maar later bleek dat dit onwaar was. Het gaf opnieuw aan dat op dit soort momenten Rusland en Iran er voor kiezen om escalatie richting een regionale of wereldoorlog te voorkomen.

  “Indien er niets wordt ondernomen is de kans groot dat het tot een directe confrontatie tussen Israёl en Iran zal komen.”

  Hetzelfde kan niet meer gezegd worden over de Israёlische aanvallen op doelen in Syriё.

  Waarschuwing

  Zoals wij eerder berichtten hebben de Russen de Israёlische regering duidelijk gemaakt dat men de soevereiniteit van Syriё moet gaan respecteren en Rusland overweegt nu om het hypermoderne S-300 luchtafweersysteem aan het regime van Bashar al-Assad te leveren. De Iraanse regering liet op maandag weten dat Israёls ‘hit and run’-strategie tegen Hezbollah en Iran in Syriё niet langer zou worden getolereerd.

  De waarschuwing kwam nadat twee Israëlische oorlogsvliegtuigen op 9 april de T-4 basis van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) nabij de Syrische stad Homs hadden aangevallen. Bij die aanval kwamen twaalf Iraanse soldaten om.

  Minder dan een week later was het opnieuw raak, volgens Arabische media. Een aantal uren na de geallieerde aanval op Assads chemische wapenprogramma werd een Iraanse basis in de buurt van de Noord-Syrische stad Aleppo aangevallen, naar verluidt door Israёlische straaljagers. Hezbollah en Syrische functionarissen deden het nieuws af als nepnieuws, waarschijnlijk om gezichtsverlies te voorkomen. Bij de aanval kwamen namelijk opnieuw Iraanse militairen om.

  De aanval op de Iraanse basis kwam nadat het Libanese Nationale Nieuws Agentschap op zaterdagochtend rapporteerde dat een Israёlisch onbemand spionagevliegtuig uitgebreide verkenningsvluchten over Noord-Libanon had uitgevoerd.
  De Israёlische luchtmacht voert al geruime tijd aanvallen uit op doelen in westelijk en noordelijk Syriё vanuit het Libanese luchtruim en stuurt voorafgaand aan die aanvallen verkenningsvliegtuigen naar Libanon.

  Sancties

  Senator Ted Cruz van Trumps Republikeinse Partij wil nu dat de Amerikaanse regering zich gaat richten op het aanpakken van Assads beschermheren in Moskou en Teheran na de actie tegen Assads chemische wapenprogramma.
  Eén van de beste middelen om Irans steun aan het brutale Assad-regime en de kruipende overname van Syriё door de Iraanse Revolutionaire Garde te belemmeren is door uit de nucleaire deal met Iran te stappen, zei Cruz zaterdag. Zijn invloed in de Republikeinse partij is behoorlijk en Trump zal naar verwachting inderdaad het akkoord met Iran opzeggen begin mei.

  Als dat gebeurt zullen de eerder opgeheven Amerikaanse sancties tegen Iran opnieuw worden ingevoerd, iets wat de nog steeds wankele Iraanse economie verder uit balans zal brengen. Het regime van Ayatollah Khamenei heeft al enorme problemen, omdat de Riyal, de Iraanse nationale munteenheid, steeds verder in waarde zakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De koopkracht van de gemiddelde Iraanse burger is daardoor over de laatste maand met 40 procent gedaald. Waarnemers denken dat dit de onvrede in het land verder zal vergroten en opnieuw tot onlusten zal leiden.

  Dreigende confrontatie

  Opnieuw ingevoerde Amerikaanse sancties en de waardedaling van de Riyal zullen ook gevolgen hebben voor Irans uitbreidingspolitiek in het Midden-Oosten. Irans activiteiten in Syriё en Libanon vormen een toenemende bedreiging voor Israёl. De lang verborgen oorlog tussen de twee landen is daardoor steeds meer een open confrontatie geworden.

  Het Israëlische leger maakte eveneens op zaterdag bekend dat een Iraans onbemand vliegtuig (UAV) dat op zaterdag 10 februari j.l. het Israёlische luchtruim binnenvloog bij de stad Bet Shean in Noordoost-Israёl “explosieven” vervoerde. Het toestel werd een paar minuten na de infiltratie door een Israëlische helicopter neergeschoten en daarmee werd dus een ramp voorkomen. De UAV was zeer waarschijnlijk op weg naar Bet Shean waar op dat moment Israёlische families de Sjabbat aan het vieren waren.

  De bekendmaking van deze schokkende details over de Iraanse actie tegen Israёl kan niet los worden gezien van de Israёlische druk op de internationaler gemeenschap om niet alleen actie te ondernemen tegen Assads chemische wapens, maar ook tegen Irans groeiende dreiging vanuit Syriё.
  Indien er niets tegen wordt ondernomen is de kans groot dat het tot een grote directe confrontatie tussen Israёl en Iran zal komen, denken Midden-Oostenexperts.

  Die oorlog zal een van de gruwelijkste Midden-Oostenoorlogen uit de moderne geschiedenis kunnen worden, zegt Jonathan Schanzer van de Foundation for Defense and Democracies. Die oorlog en niet Assads chemische wapensprogramma zou tot een wereldoorlog kunnen leiden, aldus New York Timescolumnist Thomas Friedman.

  Over de auteur