Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Gelukkig in Israël - Christenen voor Israël
 • Jonge Israëli's nemen een selfie op een terrasje in Jeruzalem. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Gelukkig in Israël

  17 april 2018

  Op de VN Internationale Dag van Geluk, blijft Israël bij de top landen als het over ‘zich gelukkig voelen’ gaat.

  “Juich en zing vrolijk, inwoonster van Sion, want groot in uw midden is de Heilige van Israël.” Jesaja 12:6

  Sinds 2013 hebben 193 lidstaten van de VN en twee waarnemer-staten en 11 ‘gebieden’ op 20 maart jl. de Internationale Dag van Geluk gevierd. Gebaseerd op een jaarlijks onderzoek scoort Israël onveranderlijk als een van de beste landen ter wereld als het gaat over gezondheid en geluk. Dit jaar stond Israël op nummer 5 voor gezondheid, en op nummer 11 voor ‘geluk’.

  Wordt Israëls geheim voor succes gevonden in de Bijbelse liturgie en de Hebreeuwse taal?
  “Ondanks, of misschien omdat Israël een door oorlog verscheurd land is, zijn Israëli’s diep verbonden met hun families, hun vrienden, hun land en God,” legde Roni Segal uit, een academische voorlichter van het Israël Instituut van Bijbelse Studies. Deze organisatie geeft online les in de Hebreeuwse taal, en Bijbelstudies

  “Zelfs de Hebreeuwse taal weerspiegelt onze verbondenheid met gezondheid en geluk,” vertelde Segal aan Breaking Israel News. Een onlangs gepubliceerd artikel in het tijdschrift National Geographic Travel merkte op dat Israëli’s de stoot gegeven hebben tot een levensstijl die gevoelens van voldoening cultiveert en gezondheid en welbevinden promoot. Daar komt bij dat het Israëlische Centrale Bureau voor de Statistiek heeft geconstateerd dat de meerderheid van Israëli’s (73,5%) hun persoonlijk situatie beschrijft als goed; 84% gelooft dat Israël een goed land is om in te leven.

  Antropologen hebben al lang geconcludeerd dat taal een reflectie is van wat een volk gelooft, van hun cultuur, verwachtingen, gedeelde waarden, gewoonten en rituelen. Een voorbeeld: de mensen uit Alaska hebben heel veel woorden voor ‘sneeuw’. De Hebreeuwse taal is vol met woorden voor gelukkig-zijn.

  De Hebreeuwse synoniemen voor gelukkig-zijn, geluk, zijn: simcha (plezier, vreugde, bijv. familievreugde), gila (blijdschap), ditza (uitgelaten vreugde), chedva (levensvreugde), tzahala (uitbundig gejuich), rina (gejubel), sasson (verblijding).
  Zelfs met een geschiedenis van vervolging en ballingschap blijft het zich gelukkig voelen de Joodse cultuur doortrekken. De Talmoed stelt zelfs dat Gods Geest daar gevonden wordt waar blijdschap is, en niet waar droefheid heerst.

  Als het over gezondheid gaat, claimt de gezondheidsdeskundige en auteur van Zeven Helende Vruchten van Israël, Shoshanna Harrari, dat als iemand alleen deze zeven vruchten van het Land Israël eet in de Bijbel gezegend is. In Deuteronomium 8:8 worden deze vruchten genoemd: “een land met tarwe en gerst, wijnstokken, vijgenbomen en granaatappels; een land met olierijke olijfbomen en honing;”.
  Ook het woord koosjer dat gebruikt wordt voor bepaald voedsel, is niet alleen eten dat ‘geschikt’ is om te eten; het woord koosjer wordt in modern Hebreeuws ook gebruikt voor ‘lichaamsoefening’, voor fit-zijn.

  Mensen die Israël bezoeken, komen er al gauw achter hoe vriendelijk de Israëli’s zijn. Het is gewoon in de Israëlische cultuur uren achtereen in cafés te zitten met vrienden, en vrijdags samen met familie te delen in het Sjabbatmaal. Misschien is deze houding en atmosfeer om direct in te stappen in gelukkige momenten samen, ingeworteld in het Joodse DNA, zoals de Bijbel zegt: ‘Kies dan het leven…’ bacharta ba-chaim, (Deuteronomium 30:19).

  “Mensen zijn geschapen om sociale wezens te zijn,” merkte Segal op. “Sterke relaties houden verband met zowel gelukkig-zijn als gezondheid, en de Bijbel zegt duidelijk ‘Het is niet goed dat de mens alleen is;’ (Genesis 2:18).”

  Zelfs de wijze waarop Israëli’s elkaar groeten en gedag zeggen, weerspiegelt gelukkig zijn en gezondheid: shalom vertaalt zich met vrede. Shalom komt van het Hebreeuwse woord sjalem, compleet. Een gelukkig en gezond persoon is iemand die zich heel en in harmonie met zichzelf voelt, zowel fysiek als geestelijk. In modern Hebreeuws vraag je als je wilt weten hoe het met iemand gaat: “Ma shlomcha?” Dat betekent letterlijk: “Hoe compleet ben je?”

  Al deze Bijbelse en Hebreeuwse taalfactoren zijn te vinden in het artikel in National Geographic Travel. Israëli’s kennen een gezond dieet in een mediterrane stijl vol olijfolie en ander plantaardig voedsel; ze hebben sterke familie- en vriendenbanden, en culturele waarden waar ze trots op zijn.

  Over de auteur