Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Stuurt Hamas aan op een nieuwe oorlog met Israël? - Christenen voor Israël
 • Palestijnen demonstreren bij de grens met Israël, 6 april 2018 - Foto: Hadas Parush/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Stuurt Hamas aan op een nieuwe oorlog met Israël?

  Yochanan Visser - 6 april 2018

  De situatie in Zuidwest-Israël begint steeds verder uit de hand te lopen nadat vorige week vrijdag 18 Palestijnse Arabieren, onder hen twaalf leden van terroristische organisaties, werden gedood tijdens pogingen om Israël te infiltreren of bermbommen te plaatsen langs de grens tussen Gaza en Israël.

  Bijna dagelijks worden er nieuwe infiltratiepogingen gemeld en het dodental aan Palestijnse kant is inmiddels opgelopen tot 21, volgens de Israëlische nieuwssite Ynet. De IDF, het Israëlische leger, stelt ondertussen alles in het werk om de negatieve berichtgeving in de buitenlandse media om te buigen in meer realistische verslaggeving, maar het gebruik van sluipschutters in wat Hamas noemt “vredelievende betogingen” wordt algemeen veroordeeld.

  ‘’De terroristische organisatie gebruikt de burgerbevolking in Gaza als nieuw wapen in de strijd tegen Israël in plaats van de catastrofale humanitaire situatie in de enclave te verbeteren,’’ zei Kolonel Keren Hajioff in een video die op Twitter werd gepost. De video bevatte ook beelden van terroristische acties langs de grens met Israël die nog niet eerder werden gepubliceerd. Het ging daarbij om pogingen om gaten in het elektronische grenshek te knippen en om het begraven van bermbommen langs de grens.

  IDF-woordvoerder Brigade Generaal Ronen Manelis benadrukte dat het leger slechts het vuur opent wanneer er een poging tot infiltratie plaatsvindt of wanneer de levens van IDF-soldaten worden bedreigd. Manelis beschuldigde Hamas van leugens over het aantal mensen dat zou zijn neergeschoten en zei dat de IDF alleen “precisievuur” gebruikt.

  Hamas dwingt verder buschauffeurs in de Gazastrook om demonstranten naar het grenshek te transporteren. Degenen die niet meewerken worden gewelddadig gedwongen of worden in de gevangenis opgesloten. Ernstig gewonde Palestijnse Arabieren en de families van dode terroristen ontvangen financiële compensatie van Hamas, aldus The Jerusalem Post. De Jihadistische organisatie betaalt ongeveer 2500 Euro voor een dode en tussen de 160 en 420 Euro voor een gewonde Palestijnse Arabier.

  Terreur wordt aangewakkerd

  Op deze wijze wordt de terreur langs de grens met Israël aangewakkerd. De gemiddelde inwoner van Gaza leeft immers onder de armoedegrens en de werkloosheid ligt in de buurt van de achtenveertig procent. Een Hamas-woordvoerder zei dat de betalingen onderdeel waren van “sociale en nationale verantwoordelijkheid” en bestemd waren om “de vastberadenheid van het Palestijnse volk in de strijd voor de terugkeer (naar heel Israël), vrijheid en (de pogingen) om de blokkade te breken, te versterken”.

  ‘’De terroristische organisatie gebruikt de burgerbevolking in Gaza als nieuw wapen in de strijd tegen Israël in plaats van de catastrofale humanitaire situatie in de enclave te verbeteren,’’

  Na de verplichte gebeden in de moskeeën in Gaza braken op vrijdag opnieuw gewelddadige rellen uit. Kort na elf uur ’s ochtends raakten in de buurt van Jabaliyah drie Palestijnse Arabieren door Israëlische sluipschutters gewond toen zij terroristische activiteit ontplooiden nabij het grenshek, aldus de IDF.

  Terwijl duizenden Palestijnse Arabieren, onder hen kinderen, naar door Hamas opgerichte tentenkampen langs de grens stroomden, introduceerde de terreurorganisatie nieuwe ‘wapens’ die de beveiliging van de Israëlische grens moeten compliceren. Hamas heeft duizenden gebruikte autobanden aan laten rukken die in brand werden gestoken. Dit ‘wapen’ heeft twee doelen, namelijk het belemmeren van het zicht van IDF sluipschutters en het creëren van een milieuramp in Israël.

  Het Israëlische Ministerie voor Milieubescherming heeft tien brandweerteams naar de grens met Gaza gebracht om de ramp te voorkomen. Generaal Majoor Yoav Mordechai, het hoofd van COGAT, de IDF-afdeling verantwoordelijk voor het civiele bestuur voor autonome Palestijnse gebieden, heeft verder een brief geschreven naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarin hij de WHO opriep om zich uit te spreken tegen de geplande misdaad door Hamas.

  Mordechai schreef dat het verbranden van de duizenden autobanden onherstelbare schade zal toebrengen aan het ecosysteem in Gaza en Zuid-Israël en de gezondheid bedreigt van honderdduizenden mensen. Ook waarschuwde hij voor verdere vervuiling van het ondergrondse waterreservoir in Gaza en de ongekende luchtvervuiling die het nieuwe ‘wapen’ zal veroorzaken.

  Hamas heeft ook spiegels laten aanrukken die het zicht van IDF sluipschutters moeten belemmeren via de weerkaatsing van zonlicht. De IDF op haar beurt, heeft vijf zones langs het grenshek in Gaza tot verboden militair gebied verklaard, maar de Palestijnse Arabieren lijken zich daar niets van aan te trekken. Waarnemers in Israël vrezen dat de Palestijnse terreurgroeperingen in Gaza de situatie willen laten escaleren tot het punt dat de regering in Jeruzalem besluit de IDF te mobiliseren voor een volgende oorlog.

  Een terreurplot

  De voortdurende pogingen om Israël te infiltreren beperken zich overigens niet alleen tot de landgrens. De Shin Beth, de Israëlische Binnenlandse Veiligheidsdienst, maakte op woensdag bekend dat het een terreurplot tegen de Israëlische marine had verijdeld. Amin Saadi Muhammad Jumaa, een lid van de Islamitische Jihad, werd gearresteerd op zee toen hij op de vissersboot van zijn broer bezig was om inlichtingen over de bewegingen van Israëlische marinepatrouillevaartuigen te vergaren.

  Degenen die niet meewerken worden gewelddadig gedwongen of worden in de gevangenis opgesloten.

  Jumaa bekende later dat Islamitische Jihad van plan was om een incident te creëren waarbij een vissersboot uit Gaza de maritieme grens zou schenden en zou worden aangehouden door een Israëlische patrouilleboot. Daarop zou een tweede vissersboot uit Gaza een Cornet antischipraket afvuren op het Israëlische marineschip. In de consternatie die dan zou ontstaan zou een groep Islamitische Jihad-duikers proberen om via zee Israël te infiltreren.

  De IDF heeft nu aangekondigd dat wanneer de escalatie langs de grens in Gaza doorgaat Israël doelen diep in Gaza zal aanvallen en dat zou Hamas ertoe kunnen aanzetten om opnieuw raketten op Israël af te schieten. De volgende Gaza-oorlog lijkt dan vrijwel onvermijdbaar.

  Over de auteur