Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Twaalf doden tijdens meest extreme weer in Israël sinds 40 jaar - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  Twaalf doden tijdens meest extreme weer in Israël sinds 40 jaar

  Yochanan Visser - 30 april 2018

  Het enige in Israël dat vrijwel altijd rustig is, is het weer, vertelde ik groepen toeristen herhaaldelijk tijdens lezingen de afgelopen jaren. Echter, na wat er vorige week op woensdag en donderdag in het land gebeurde is ook die stelling niet meer houdbaar.

  Na een catastrofale droge winter die het waterpeil van het meer van Galilea (Kinneret) gevaarlijk dicht bij de onderste rode lijn bracht, gebeurde er iets dat in meer dan veertig jaar niet meer is voorgekomen in Israël. Nauwelijks drie weken nadat het gebed om regen tijdens het zogenaamde Amida 18- zegeningen gebed werd vervangen door een verzoek om dauw op Pesach, het Joodse paasfeest, viel de regen met bakken uit de hemel. En niet alleen dat. Er deden zich in bijna heel Israël merkwaardige en extreme natuurverschijnselen voor.

  Op woensdag kleurde de hemel geelbruin, iets dat ook voorkomt tijdens een Sharav, een zandstorm. Deze keer was er echter geen sprake van de gebruikelijke gele ‘mist’ die het zicht soms reduceert tot enkele meters.
  Dit werd gevolgd door zware onweersbuien die op sommige plaatsen gepaard gingen met hagel, iets dat eind april nooit voorkomt in Israël omdat de temperatuur dan al te hoog is.
  In het hele land werden overstromingen gemeld en sommigen daarvan vonden plaats in de Negev woestijn en zelfs Eilat waar de luchthaven tijdelijk gesloten werd vanwege overstromingen.

  In Rishon LeTzion moesten mensen in een vrijwel nieuw winkelcentrum rennen voor hun leven omdat het gipsplaten dak van het gebouw plotseling instortte tengevolge van ernstige lekkage in het dak van het centrum. De lekkage zette vervolgens de gehele begane grond van het winkelcentrum onder water en veroorzaakte een miljoenen schade.

  Het ‘beestenweer’ maakte op woensdag ook zijn eerste slachtoffers toen een jonge Bedoeïen en een Palestijns Arabische vrouw werden meegesleurd in kolkende watermassa’s in Judea en de Negevwoestijn.
  Dit bleek later de prelude van een nog grotere tragedie op donderdag toen een groep jonge Israëli’s ondanks waarschuwingen voor nieuwe overstromingen op een trektocht door de Judea woestijn werden gestuurd als voorbereiding op hun dienstplicht.
  De groep van 25 jongeren trok per voet door Nahal Tzafit ten westen van het zuidelijke deel van de Dode Zee toen een kolkende watermassa uit de bergen van Judea hen totaal verraste en hen niet de tijd gaf om hoger gelegen delen van Nahal Tzafit te bereiken.

  De watermassa’s sleurden een deel van de groep minstens een kilometer mee en tien teenagers verdronken tijdens de overstroming, onder hen negen jonge vrouwen en een mannelijk lid van de groep die het leven verloor door anderen naar hoger gelegen delen van het ravijn te helpen

  De politie in Israël arresteerde later het hoofd en een leraar van de Ben Zion school in Tel Aviv waar de teenagers werden voorbereid op hun militaire dienstplicht. De twee werden vervolgens ondervraagd over hun rol in de tragedie, die overigens werd voorspeld door één van de dodelijke slachtoffers die op Whatsapp een bericht had geschreven waarin zij haar vrees uitsprak niet meer terug te keren van de trip naar de Dode Zee.

  “Ik kan niet geloven dat we deze trip gaan maken in dit weer. Het is niet logisch dat we naar een plek gaan die compleet is overstroomd. Het is het uitdagen van het lot en we zullen sterven. Ik ben hier serieus over”, schreef het slachtoffer volgens het Israëlische TV station 2.

  Het extreme weer op donderdag beperkte zich niet tot het zuiden van Israël. In Bet Shean in het noorden van de Jordaanvallei richtte zware regenval en een plotselinge zware storm enorme schade aan. Huizen liepen onder water, bomen vielen om en zelfs een betonnen boog bij de ingang van een bejaardencentrum stortte in.

  Ondergetekende moest in de stad Tiberias aan het meer van Galilea dekking zoeken toen tijdens hevig onweer hagelstenen van tenminste twee centimeter doorsnee uit de hemel vielen. De plotselinge storm deed ook in Tiberias bomen omvallen. Eén daarvan verwoestte graven op een eeuwenoude begraafplaats.

  In Jeruzalem liepen straten in het westelijke deel van de stad geheel onder water en in Oost-Jeruzalem bezweek een deel van een muur die deel uitmaakt van de veiligheidsbarriére in Shuafat, een Palestijns vluchtelingen kamp.

  Israeli’s die vaak met gevaar voor eigen leven naar de overstromingen gingen kijken posten later video’s op Youtube over het extreme weer dat op vrijdag plaats maakte voor normaal voorjaarsweer.

  Thema

  regen

  Over de auteur