Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Alternatieve oplossingen nodig voor het Palestijns-Israëlische conflict - Christenen voor Israël
 • PA-voorzitter Mahmoud Abbas. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Alternatieve oplossingen nodig voor het Palestijns-Israëlische conflict

  Yochanan Visser - 8 mei 2018

  Vorige week werd bekend dat de Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed Bin Salman de Palestijnse leiders, inclusief Mahmoud Abbas, heftig had bekritiseerd omdat ze elke gelegenheid om de afgelopen 40 jaar vrede te sluiten met Israël hadden verkwanseld.

  Volgens het Israëlische tv-kanaal 10 vertelde Mohammed Bin Salman Joodse leiders in april in New York dat het hoog tijd was “dat de Palestijnen (vredes)voorstellen accepteren en ermee instemmen om naar de onderhandelingstafel te komen en dat ze anders hun mond moeten houden en moeten stoppen met klagen.
  De Saoedische kroonprins vertelde de Amerikaans-Joodse delegatie ook dat de Palestijnse kwestie niet meer bovenaan de agenda van de Saoedische regering stond, maar herhaalde zijn standpunt dat de vestiging van bilaterale betrekkingen tussen zijn land en Israël nog steeds afhankelijk was van een vredesakkoord tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël.

  De Saoedische leider was naar verluidt betrokken bij het opstellen van een nieuw Amerikaans ‘out of the box’ vredesvoorstel dat zou moeten resulteren in een Palestijnse staat ‘minus’. Mohammed Bin Salman ontbood PA-president Mahmoud Abbas in januari dit jaar naar Riyadh. Daar vertelde hij de Palestijnse leider dat Israël de veiligheidscontrole over gebieden in de toekomstige Palestijnse staat zou behouden, aldus de Israëlische omroep Kan.

  “Door stamconflicten en lokaal patriottisme zal er nooit een succesvolle eenheidsregering komen in de Palestijns Arabische bevolkingscentra in Judea,Samaria of Gaza.”

  Kan rapporteerde ook dat de uitwisseling van gebieden volgens het vredesplan van Trump niet gebaseerd zou worden op de wapenstilstandlijn van 1948 die Israël onverdedigbaar maakte.
  De Arabische krant Al-Araby Al-Jadeed meldde later dat Trumps vredesplan voorziet in landruil in het noordelijke deel van de Sinaïwoestijn en de bouw van een zeehaven en een luchthaven nabij de Egyptische stad Rafah.

  ‘Gematigd’ masker af

  Kort nadat Abbas terugkeerde naar Ramallah hield hij een woedende toespraak waarin hij de Amerikaanse president herhaaldelijk vervloekte met de Arabische vloek “moge je huis worden vernietigd”. Het was duidelijk dat de Palestijnse leider zich klemgezet voelde en uiteindelijk liet hij zijn masker van ‘gematigde leider’ vallen.

  Dit alles is belangrijk om te begrijpen wat er vorige week gebeurde toen Abbas opnieuw een boze en antisemitische toespraak hield tijdens een vergadering van de Palestijnse Nationale Raad in Ramallah. In die toespraak verdraaide Abbas opnieuw de Joodse geschiedenis en suggereerde dat de Holocaust het gevolg was van de “sociale functie van Joden” in de (Europese) samenleving. Die functie had te maken met “woeker, banken, enzovoort ,” aldus Abbas.

  De Palestijnse leider beweerde ook dat er 1400 jaar lang geen enkel antisemitisch incident in de Arabische landen was geweest. Een bewering die haaks stond op de lange geschiedenis van antisemitisme in de Arabische wereld.

  “Denk je dat ik overdrijf? Ik daag je uit om één ​​enkel incident tegen Joden te vinden, alleen omdat ze Joden waren, in 1400 jaar, in welk Arabisch land dan ook,” vertelde Abbas de Palestijnse Nationale Raad. Ook ontkende hij dat de terugkeer van de Joden naar hun voorouderlijk geboorteland Israël het resultaat was van een verlangen naar Zion en noemde hij Israёl opnieuw een kolonistische implant.
  “De waarheid is dat dit een kolonialistische onderneming is, die gericht was op het planten van een vreemd lichaam in deze regio,” zei Abbas.

  Zijn toespraak leidde nu tot een vloed van veroordelingen, zelfs van pro-Palestijnse media zoals The New York Times, die voor het eerst de PA-leider opriep om af te treden. In een hoofdartikel getiteld Laat Abbas’s gemene woorden zijn laatste als Palestijnse leider zijn, schreven de NYT-redacteuren dat Abbas “verwerpelijke antisemitische mythen en complottheorieën had verspreid” en “alle geloofwaardigheid als een betrouwbare partner had verloren”.

  De meest invloedrijke krant in de wereld gaf uiteindelijk toe dat de PA “een bestuurssysteem was dat geplaagd werd door corruptie” en riep de Palestijnen op een leider te kiezen met energie, integriteit en visie “om onafhankelijkheid en vrede te bereiken”. Zelfs de uiterst linkse Israëlische krant Ha’aretz bekritiseerde eindelijk de Palestijnse leider. Ha’aretz-correspondent Anshel Pfeffer noemde Abbas een “corrupte, verstokte en risico-aversieve autocraat” die nutteloos is als het gaat om het bereiken van vrede.

  Abbas probeerde de schade te beperken toen hij de volgende verklaring aflegde: “Als mensen beledigd waren door mijn verklaring, vooral mensen van het Joodse geloof, bied ik hun excuses aan. Ik zou iedereen willen verzekeren dat het niet mijn bedoeling was om dit te doen en herhaal opnieuw mijn volledige eerbied voor het Joodse geloof” schreef Abbas terwijl hij de Holocaust de “gruwelijkste misdaad in de geschiedenis” noemde.

  De Israëlische regering verwierp de verontschuldiging van Abbas echter. Minister van defensie Avigdor Liberman noemde Abbas “een ellendige holocaustontkenner”. Anderen, zoals voormalig lid van Knesset Anat Wilf, wezen erop dat Abbas’ verontschuldiging de historische nationale rechten van het Joodse volk nog steeds ontkende doordat hij de uitdrukking “mensen van het Joodse geloof” gebruikte.
  “Belangrijk punt om te begrijpen in Abbas verontschuldiging: voor Palestijnen bestaat er niet zoiets als een Joods volk. Er zijn alleen mensen van het Joodse geloof. Die kunnen respect krijgen, zolang ze niet aandringen op hun recht, als mensen, op een soevereine staat in hun voorouderlijk thuisland,” schreef Wilf op Twitter.

  Lessen

  Overbodig om te zeggen dat er geen veroordelingen waren van Abbas ‘opmerkingen aan Palestijnse kant.
  Dit zou ons twee dingen moeten leren. Ten eerste: het idee dat om de impasse in het zogenaamde ‘vredesproces’ te beëindigen het enige wat de Palestijnse Arabieren hoeven te doen is “nieuwe leiders” te kiezen met “energie, integriteit en visie”, zoals New York Times stelde, is gebaseerd op verkeerde aannames. Abbas zelf werd als zo’n leider aangeprezen toen hij Yasser Arafat in november 2004 verving als leider van de PA.

  Uit recente opiniepeilingen die werden gehouden in de door de PA gecontroleerde gebieden en Gaza, blijkt dat het Palestijnse Arabische publiek nog steeds de voorkeur geeft aan een terrorist als nieuwe leider. Bij (eventuele) presidentsverkiezingen tussen Hamas-leider Ismail Haniyeh en Abbas ontvangt de eerste 52 % en de laatste 41% van de stemmen. In presidentsverkiezingen tussen Haniyeh en Fatah’s Marwan Baghouti, krijgt de eerste 39% en de laatste 55% van de stemmen, rapporteerde het Palestijnse Centrum voor politiek beleid en onderzoek op 28 maart.
  Barghouti kreeg vijf maal levenslang in een Israëlische gevangenis voor het orkestreren van drie schietpartijen waarbij vijf Israëlische Joden werden gedood.

  Ten tweede is er het idee van een vrede “bottom-top” dat momenteel wordt gepropageerd door Oded Revivi, burgemeester van Efrat en het hoofd van Buitenlandse betrekkingen van de Yesha-raad, de overkoepelende organisatie van Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria.
  Ook dit idee lijkt op een illusie. Revivi gelooft dat gewone Palestijnse Arabieren klaar zijn voor coëxistentie met hun Joodse buren, net zoals Efrats opperrabbijn Shlomo Riskin eerder dacht aan het begin van de zogenaamde Tweede Intifada.

  “Ik heb er geen enkele twijfel over dat de Palestijnen normalisatie willen. Je ziet het in de Ramy Levy-supermarkt in Gush Etzion, waar Joden en Arabieren samen winkelen en op andere plaatsen van interactie, “zei Revivi.
  De burgemeester van Efrat nodigde in 2016 en 2017 een aantal Palestijnse Arabieren uit in zijn Soeka tijdens het Loofhuttenfeest. Revevi vergat kennelijk dat buiten de Ramy Levy-supermarkt op het kruispunt van Gush Etzion een groot aantal IDF-gevechtssoldaten dagelijks terreuraanslagen verhindert.
  De zware bewaking daar werd ingesteld nadat talloze Israëliërs werden neergestoken en zelfs gedood door Palestijnse Arabieren sinds de zogenaamde Tweede Intifada.
  Revivi is ook tegen het stoppen van de financiering van de Palestijnse Autoriteit omdat er dan meer “extreem geld zou binnenkomen”. Tegelijkertijd geeft hij toe dat de Palestijnse Arabieren geen vertrouwen hebben in de PA die tweemaal de Arabieren arresteerde die zijn Soeka in Efrat bezochten.

  Palestijnse Emiraten

  Een meer realistische benadering van het nu honderd jaar oude conflict tussen Arabieren en Joden in het land Israël werd gepresenteerd door Dr. Mordechai Kedar van de Bar Ilan Universiteit.
  Kedar promoot de zogenaamde ‘Palestinian Emirates-oplossing’ in plaats van een tweestatenoplossing met de corrupte Palestijnse Autoriteit.

  “Door stamconflicten en lokaal patriottisme zal er nooit een succesvolle eenheidsregering komen in de Palestijns Arabische bevolkingscentra in Judea,Samaria of Gaza,” redeneert Kedar. “Net als de PLO in het verleden vertegenwoordigen de PA/Fatah en Hamas niet de ware ambities van de meerderheid van vreedzame Arabieren die gewoon een betere toekomst voor hun kinderen willen binnen een traditioneel kader en lokaal bestuur, “aldus de Midden-Oosten expert.

  Kedar merkte verder op dat Palestijnse Arabieren in “Gaza en van concurrerende stammen op de Westelijke Jordaanoever zo cultureel anders zijn dat ze zelden met elkaar trouwen.” De in de Arabische wereld gerespecteerde Midden-Oosten expert denkt dat er acht homogene emiraten moeten worden gesticht.
  Deze onafhanelijke emiraten zouden moeten worden gevormd rond de grote Palestijnse steden en in Gaza betoogt Kedar die verder vindt dat koste wat kost moet worden voorkomen dat in Judea en Samaria een ander ‘Hamastan’ wordt opgericht dat grote delen van Israёl zal gaan bedreigen.

  Over de auteur