Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Iraanse aanval op Israël voorkomen - Christenen voor Israël
 • Een Israëlische F-35 stijgt op. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Iraanse aanval op Israël voorkomen

  Yochanan Visser - 9 mei 2018

  De Israëlische luchtmacht voorkwam dinsdagavond 8 mei een Iraanse aanval op de Golanhoogvlakte.

  Terwijl de Israëlische avond TV Journaals speculeerden over de langverwachte aankondiging dat president Donald Trump dat de Verenigde Staten het nucleaire akkoord van 2015 met Iran zou opzeggen, gaf de IDF de gemeenten op de Golan Hoogvlakte opdracht om de schuilkelders op het bergachtige plateau te openen.

  Voorafgaand aan deze order en Trumps aankondiging was er zeer ongebruikelijke activiteit van de Israëlische luchtmacht waarneembaar in het noorden van Israël. Een uur voordat Trump aankondigde dat de VS de “rotte” nucleaire deal met Iran zouden verlaten, patrouilleerden een groot aantal Israëlische gevechtsvliegtuigen het luchtruim boven noordoost-Israël.
  Om tien uur ‘s avonds stopte de ongewone activiteit van de gevechtsvliegtuigen plotseling en daarna was alleen het geluid van onbemande vliegtuigen (UAV’s) hoorbaar vanaf de grond terwijl de spanning in noord Israël om te snijden was.

  “De timing van de poging tot Iraanse vergelding tegen Israël suggereert dat de Iraniërs van plan waren om hun belofte na te komen om ‘speciale verrassingen’ voor te bereiden wanneer de VS uit de nucleaire deal zouden stappen.”

  Deze UAV’s waren verkenningsvliegtuigen die volgens Libanese media boven de berg Hermon en de Syrische Israëlische grens vlogen. Later werd duidelijk wat precies de waarschuwing van het leger had veroorzaakt om de schuilkelders op de Golanhoogvlakte gereed te maken. De Israëlische inlichtingendiensten hadden ongebruikelijke Iraanse militaire activiteiten in zowel Libanon als Syrië ontdekt. Iran bleek zich voor te bereiden op de langverwachte vergelding tegen Israël na een reeks Israëlische aanvallen op Iraanse bases in Syrië en nadat de Mossad de Islamitische Republiek vernederde door 11.000 bestanden over haar geheime kernwapenprogramma te stelen uit een magazijn in Teheran in januari.

  Arabische en Israëlische media meldden later dat de gevechtsvliegtuigen een preventieve aanval hadden uitgevoerd op de Iranese al-Kiswah basis ten zuiden van Damascus. Deze basis wordt gebruikt door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en Hezbollah en werd in december 2017 ook al gebombardeerd door de Israëlische luchtmacht. Al-Kiswah wordt door Iran gebruikt voor verschillende militaire doeleinden waaronder die van lanceerpad voor operaties met onbemande vliegtuigjes, zeggen experts.

  Op 19 april gebruikte Iran de basis in een eerste poging om Israël met drie drones te raken. Die poging werd echter verijdeld door het Russische leger. Of dat de UAV’s tot landen dwong of uit de lucht schoot, dat bleef onduidelijk. De poging tot aanval op 19 April was een vergelding voor eerdere Israëlische aanvallen op Iraanse posities in Syrië en volgde op een mislukte Iraanse drone-aanval op de stad Bet Shean in noord Israël op 10 februari jl.

  Bid om bescherming voor Israël tegen de dreiging van Iran.Meer gebedspunten De nieuwe aanval op al-Kiswah doodde volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in het land (SOHR) negen strijders, terwijl officiële Syrische media beweerden dat twee Israëlische raketten werden onderschept. Videobeelden gemaakt op de al-Kiswahbasis toonden de impact van de aanval die secundaire explosies omvatte. Dat was een aanwijzing dat Israël opnieuw een explosieven-, raket- of munitiedepot op de basis had geraakt.
  De Israëlische tv-zender Kanaal 2 meldde later dat Israëlische gevechtsvliegtuigen de aanval hadden gelanceerd vanaf het Syrische deel van de Golanhoogvlakte en niet vanuit Oost-Libanon, zoals werd gedaan bij eerdere aanvallen op Iraanse doelwitten in Syrië.

  De timing van de poging tot Iraanse vergelding tegen Israël, die samenviel met de aankondiging van Trump dat hij de nucleaire overeenkomst met Iran opzegde, suggereert dat de Iraniërs van plan waren om hun belofte na te komen om ‘speciale verrassingen’ voor te bereiden wanneer de VS uit de nucleaire deal zouden stappen.

  Het leger van Iran is echter geen partij voor het Amerikaanse leger en kan Israël ook niet in een conventionele oorlog betrekken. Dit omdat zowel de Israëlische als de Amerikaanse luchtmacht binnen enkele minuten de cruciale militaire en economische infrastructuur in Iran kunnen vernietigen wanneer de Islamitische Republiek deze conventionele oorlog zou beginnen.
  Bijvoorbeeld vanuit de haven van Kargh in Iran exporteert de Islamitische Republiek 90 procent van zijn olie, terwijl slechts acht raffinaderijen in het land 80 procent van de brandstof produceren die in het land wordt verbruikt.

  Het islamistische regime in Teheran heeft ontwrichtende en asymmetrische oorlogvoering gebruikt sinds de verwoestende oorlog met Irak in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Dat is een duidelijk aanwijzing dat Iran beseft dat het de zwakkere macht is in haar conflict met de VS en Israël.
  Om deze reden heeft de Iraanse Revolutionaire Garde altijd zogenaamde ‘proxies’ (derden) gebruikt om Israël te raken en zal dit blijven doen, terwijl men er voor waakt niet een conventionele oorlog met de Joodse staat te beginnen.

  De aanval van gisteren op de al-Kiswah-basis laat verder zien dat Israël vastbesloten is Irans militaire opbouw in Syrië te voorkomen. De actie bewijst verder dat de regering in Jeruzalem heeft geleerd van het scenario in Libanon, waarbij Iran en Hezbollah de controle over het land konden overnemen en de Joodse staat met ongeveer 130.000 raketten konden gaan bedreigen.

  Thema

  iransyrie

  Over de auteur