Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Na raketten uit Gaza alle ogen gericht op Syrië - Christenen voor Israël
 • Premier Benjamin Netanyahu. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Na raketten uit Gaza alle ogen gericht op Syrië

  Yochanan Visser - 31 mei 2018

  De confrontatie tussen Islamitische Jihad en Hamas in Gaza en Israël is voorlopig over na twee dagen intensieve gevechten waarbij de IDF meer dan 65 militaire doelen aanviel in Gaza en er ongeveer 130 mortiergranaten en raketten op Zuid-Israël werden afgeschoten. Om vier uur ’s ochtends op woensdag werd met Egyptische bemiddeling een niet officiële wapenstilstandsovereenkomst van kracht die nog steeds stand houdt.

  De overeenkomst en de Egyptische bemiddeling kwam tot stand doordat Hamas in feite om een wapenstilstand vroeg, vrezende dat er opnieuw een verwoestende oorlog zou uitbreken die weleens het einde van de het Hamasbewind over Gaza zou kunnen brengen.

  De wijze waarop de Israëlische luchtmacht en het leger opereerden in Gaza liet zien dat Israël een nieuwe strategische doctrine heeft ontwikkeld die erop is gericht om in één klap de vijand te beroven van een groot deel van zijn militair potentieel en daardoor het moreel van de opponent te breken. De luchtmachtaanvallen op de militaire infrastructuur van Hamas en Islamic Jihad lieten zien dat Israël exact weet wat er op militair gebied gaande is in Gaza en bij iedere provocatie die infrastructuur zal vernietigen.

  “Israël stuurde een boodschap dat wanneer men opnieuw zou aanvallen, Israëls antwoord op Hamas en Islamitische Jihad steeds verwoestender zal zijn,” zei een anonieme legerfunctionaris die met verslaggevers sprak. De nieuwe doctrine, die op 10 mei ook in Syrië werd gebruikt, is er vooral op gericht om de kop van de “octopus” , zoals Bayit HaYehudi-leider Naftali Bennett Iran noemt, te vermorzelen. Bennett en andere Israëlische politici en experts zeggen dat Iran achter de plotselinge aanval vanuit Gaza zat.

  Twee militaire acties tegen Islamitische Jihadleden die probeerden om terreuraanslagen in Israël te plegen vorige week werden door Iran gebruikt om de Joodse staat vanuit het zuiden aan te vallen, zeggen commentatoren.

  Noordelijk front

  De aandacht gaat nu weer uit naar het noordelijke front waar interessante en niet ongevaarlijke ontwikkelingen plaatsvinden. Nadat op tien mei de eerste grote directe confrontatie plaatsvond tussen Iran en Israël leek het ogenschijnlijk rustig maar de schijn bedriegt hier. In werkelijkheid bleef de Israëlische luchtmacht doorgaan met het bestoken van doelen die te maken hebben met de Iraanse militaire opbouw in Syrië.

  Bijna dagelijks vliegen Israëlische gevechtsvliegtuigen het Libanese luchtruim binnen om bases van de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde, sjiitische milities en Hezbollah te bestoken.
  Dit leidde tot een tirade van Hezbollahleider Hassan Nasrallah die klaagde over de dagelijkse schendingen van het Libanese luchtruim door de Israëlische luchtmacht.

  De Hezbollahleider zei tijdens een toespraak ter herdenking van de Israëlische terugtrekking uit Libanon dat de door Iran opgerichte en gesteunde terreurbeweging de ‘volgende oorlog’ met Israël zou winnen. “De vijand is altijd in ons luchtruim,” zei Nasrallah terwijl hij opschepte over de toegenomen militaire kracht van Hezbollah sinds de Tweede Libanonoorlog in 2006.

  De Israëlische luchtmacht pleegt regelmatig aanvallen op Hezbollahs bases in Syrië en doodde deze week een hoge Hezbollahleider tijdens een aanval op Qusayr waar Iran naar verluidt een ondergrondse nucleaire faciliteit heeft gebouwd. Qusayr was ook één van de voornaamste doelwitten tijdens de ‘nacht van de raketten’ op tien mei, toen de IAF meer dan 50 aan Iran gerelateerde doelen in Syrië aanviel nadat de Quds Brigade 32 raketten op Noord Israël afschoot.

  De pro-Assadcoalitie maakt zich nu op om de rebellen in het grensgebied met Israël en Jordanië aan te vallen. Dit heeft tot grote diplomatieke activiteit geleid nadat Israël waarschuwde dat het onder geen beding zou toestaan dat de Qudsbrigade en haar sjiitische bondgenoten in Syrië aan de grens met de Joodse staat zou komen te staan.

  De voorbereidingen op die aanval hebben ook geleid tot de oprichting van een nieuwe soenitische militie in de provincies Daraa en Kuneitra. Deze provincies grenzen aan Jordanië en Israël en de nieuwe coalitie van voornamelijk islamistische groeperingen telt naar verluidt 30.000 strijders.
  Leden van de Free Syrian Army proberen ondertussen de militaire opbouw van de pro-Assadcoalitie in Daraa te verstoren door mortieraanvallen op konvooien te plegen.

  Rusland

  Israël probeert nu een wig te drijven tussen Iran en Rusland over de pogingen van de Qudsbrigade om Syrië om te toveren in een nieuwe Iraanse vazalstaat en om zich te vestigen in het grensgebied op de Golanhoogvlakte. Het Israëlische tv-station Kanaal 2 rapporteerde eerder deze week dat Israël en Rusland afspraken hadden gemaakt over de aanwezigheid van Iran en sjiitische milities in het grensgebied met Israël.

  Premier Netanyahu onderhoudt intensieve contacten over Syrië en Iran met President Putin en reist geregeld naar Moskou om met de Russische leider te spreken. Putin heeft een zekere affiniteit met Israël omdat er inmiddels 1.5 miljoen ex-Russen en onderdanen van de voormalige Sovjet-Unie in de Joodse staat wonen. Ook woont een voormalige lerares van Putin, met wie hij naar verluidt nog steeds contact heeft, in de Israëlische kustplaats Netanya.

  Op woensdag maakte de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov bekend dat alle buitenlandse troepen, inclusief die van Iran, Syrië moeten verlaten. Lavrov had eerder gezegd dat slechts het Syrische leger zich in het grensgebied met Israël mag ophouden wanneer de pro-Assadcoalitie erin zou slagen om de rebellen daar te verdrijven.

  Premier Netanyahu gaf later aan dat het Kanaal 2-rapport deels onjuist was en zei dat Iran zich uit heel Syrië moet terugtrekken en stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman naar Moskou voor overleg met zijn Russische collega. Het gaf aan dat de Israëlische leider zich bewust is van twee dingen, namelijk dat het ‘Syrische’ leger tegenwoordig bestaat uit een mix van Syrische soldaten, sjiitische huurlingen en Hezbollah, dat sinds begin 2017 officieel integraal deel uitmaakt van de Syrische strijdkrachten.

  En ten tweede zei Netanyahu op Twitter dat Israël zich niet kan verenigen met het Russische standpunt omdat Iran steeds probeert om langeafstandsraketten in Syrië te stationeren. Ook zei hij dat Israël met niets minder akkoord kan gaan dan een volledige Iraanse terugtrekking uit Syrië.
  De Israëlische leider had eerder gezegd dat Israël zich het recht voorbehoud om in heel Syrië op te treden tegen Iran.

  Over de auteur