Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Arabische christin presenteert radioshow op Israëlische legerradio - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Arabische christin presenteert radioshow op Israëlische legerradio

  27 juni 2018

  In de Israëlische krant Makor Rishon stond een uitgebreid verhaal over een 22-jarige jonge Arabische rooms-katholieke vrouw uit de Noord-Israëlische Arabische stad Sfar’am, Luna Saliba. Luna maakte geschiedenis omdat zij als eerste Arabische soldaat dient bij Galei Tsahal, het officiële radiostation van het Israëlische leger.

  Luna’s programma heet ‘Arabesque’ en laat muziek horen uit de hele Arabische wereld, van Egyptische tot Koerdische artiesten en meer. Als onderdeel van het programma brengt ze vooral muziek naar voren waarin de muzikanten verborgen politieke boodschappen gestopt hebben, zoals kritiek op geweld tegen vrouwen, of het aan de kaak stellen van ISIS.

  Luna’s besluit om dienst te doen bij de IDF was niet onomstreden. Zowel omdat ze Arabisch is als vrouw. Niettegenstaande dit verklaarde ze dat dienst te doen in de IDF meer betekent dan een wapen vasthouden; het betekent onderdeel zijn van een gemeenschap. Luna werd gesteund door haar moeder en haar Arabische vriend die ook bij de IDF in dienst was gegaan.

  “Toen legde ze haar hand op die van Luna en zei: “Ons thuis, samen.”

  Luna zei dat ze racisme tegengekomen was in de IDF: de term ‘Arabier’ was gebruikt als een verdachtmaking van haar. Medesoldaten hadden haar ook gevraagd of ze zich tot het Jodendom wilde bekeren en deelnemen aan een IDF bekerings-klas. Ze antwoordde: “Waarom zou ik Joods willen worden? Ik ben Arabisch en christen. Ik ga niet proberen iets te zijn wat ik niet ben.”

  Luna en haar vriend verloofden zich tijdens de repetitie van Israëls 70-jarige viering in een video die in Israël veel werd verspreid via sociale media. Luna was blij dat de video ‘viral ging’: nu eens een positief nieuwsverhaal over Arabieren. En het bracht bewustzijn van het feit dat christenen in de IDF hun militaire dienstplicht vervullen.

  In een van haar programmaonderdelen had Luna de gelegenheid een Holocaustoverlevende te interviewen, Berthe Badhi. Bahdi werkt in Yad Vashem en Luna is met haar in contact gebleven. Luna herinnert zich dat Bahdi onmiddellijk het kruis gezien had dat Luna om haar nek draagt. Bahdi vertelde aan Luna: “Weet je dat de familie die me gered heeft christelijk was? Ik weet uit mijn hoofd alle gebeden op te zeggen en elke zondag ging ik naar de kerk en maakte de mis mee.”

  Bahdi vertelde ook aan Luna: “De eerste keer dat ik me vrij voelde, was hier in Israël, mijn thuis.” Toen legde ze haar hand op die van Luna en zei: “Ons thuis, samen.”

  In het interview zei Luna dat het voor het publiek belangrijk is om meer begrip te krijgen van wat het betekent Israëli te zijn; en ze hoopte dat ze nu juist dat gedaan had met haar radioprogramma. “Ik was de eerste Arabier die geaccepteerd is in Galatz (Galei Tsahal),” zei ze, “en ik geloof dat ik in veel andere dingen ook de eerste zal zijn in de toekomst.”

  Over de auteur