Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Europese leiders laten Netanyahu in de kou staan - Christenen voor Israël
 • Premier Benjamin Netanyahu in gesprek met de Britse premier Theresa May. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Europese leiders laten Netanyahu in de kou staan

  Yochanan Visser - 7 juni 2018

  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bracht deze week een bezoek aan de drie Europese landen die betrokken waren bij de onderhandelingen over het nucleaire akkoord met Iran, Frankrijk, Engeland en Duitsland. Netanyahu maakte daar duidelijk dat hij geen illusies koesterde dat de Europese machten het voorbeeld zouden volgen van de Verenigde Staten en het omstreden akkoord met Iran zouden opzeggen.

  Het ging hem meer om Europese steun voor het stoppen van de Iraanse opmars in het Midden-Oosten en dan met name in Syrië, waar in mei de eerste grote confrontatie tussen Iran en Israël plaatsvond. Netanyahu verwacht dat de nucleaire deal met Iran vanzelf zal instorten door de herinvoering van zware Amerikaanse sancties die ook gevolgen hebben voor Europese bedrijven die zaken doen met Iran. De Franse bedrijven PSA (Peugeot en Citroen) en Total hebben bijvoorbeeld hun activiteiten in Iran al opgeschort nadat de V.S. het akkoord met Iran opzegden.

  Bondskanselier Angela Merkel maakte tijdens een persconferentie met Netanyahu direct duidelijk dat er verschil van mening bestond tussen Israël en Duitsland over het nucleaire akkoord met Iran. “Duitsland heeft het akkoord niet geannuleerd en samen met de Europese partners houden we eraan vast,” zei Merkel. De Franse president Emmanuel Macron sloot zich daar later bij aan en zei dat de overeenkomst met Iran een “belangrijke mijlpaal” was, terwijl de Britse premier Theresa May ook benadrukte dat zij een verschil van mening met Netanyahu had over Iran.

  “Duitse inlichtingendiensten verklaarden dat Iran zijn inspanningen om materialen te verkrijgen van Duitse bedrijven voor zijn nucleaire programma niet had opgegeven.”

  De verklaringen van May, Macron en Merkel kwamen nadat Engelse, Duitse en Franse experts de dossiers die de Mossad uit een magazijn in Teheran stal in januari dit jaar hadden doorgenomen en nadat Irans leider Ayatollah Khamenei op Twitter opnieuw zei dat Israël een kwaadaardig kankergezwel was moest worden verwijderd en zelfs uitgeroeid.

  Gelogen over nucleaire programma

  Het Engelse tijdschrift The Times publiceerde afgelopen weekend een artikel waaruit bleek dat één van de documenten die de Mossad stal in Iran, en die vervolgens waren overhandigd aan de Europeanen, bewees dat Iran altijd heeft gelogen over het doel van haar nucleaire programma. Het ging over een memorandum uit 2001 van het Iraanse Atoomagentschap dat was gestuurd aan het Iraanse ministerie van defensie. In het memorandum autoriseerde het atoomagentschap het Iraanse ministerie van defensie om uranium hexafluoride gas te verrijken tot negentig procent.

  Negentig procent verrijking van uranium wordt alleen gedaan wanneer men een kernwapen wil produceren. Iran heeft altijd ontkend dat het heeft geprobeerd om uranium tot negentig procent te verrijken en ook dat het werkte aan de ontwikkeling van een atoombom. The Times publiceerde een kopie van het memorandum dat was ondertekend door Amir Daryaban Ali Shamkami die nu een belangrijke veiligheidsadviseur is van Khamenei.

  Ondertussen publiceerde de Jerusalem Post-correspondent in Duitsland, Benjamin Weinthal, een nieuw alarmerend rapport over Irans recente pogingen om in de Bondsrepubliek componenten en knowhow te kopen voor het raketprogramma en “massavernietigingswapensprogramma” van de Islamitische Republiek. Weinthal’s artikel was gebaseerd op inlichtingenrapporten van de Duitse deelstaten Baden Württemberg, Beieren en Nedersaksen.

  Technologie uit Duitsland

  Iran blijft proberen om ultra moderne technologie te kopen voor haar rakettenprogramma en de productie van massavernietigingswapens zoals de chemische koppen op raketten die in Syrië werden gebruikt, aldus een jaarlijks rapport van de inlichtingendienst in Baden-Württemberg.

  De nieuwe Duitse inlichtingenrapporten volgden op onthullende documenten van de deelstaat Hamburg en andere Duitse inlichtingendiensten die werden gepubliceerd in 2017 en die verklaarden dat Iran zijn “inspanningen om materialen te verkrijgen van Duitse bedrijven voor zijn nucleaire programma en de bouw van raketten” niet had opgegeven, na de implementatie van de nucleaire deal met zes wereldmachten. Exporten vanuit Duitsland naar Iran namen vorig jaar met bijna een miljard euro toe, van 2.6 miljard in 2016 tot 3,5 miljard in 2017 aldus Weinthal.

  Het Baden-Württemberg rapport besteedde verder veel aandacht aan Iran’s sponsoring van de Libanese terreurbeweging Hezbollah, dat 950 actieve leden heeft in Duitsland. Iraanse financiële steun aan Hezbollah is verdrievoudigd sinds de implementatie van de JCPOA, de nucleaire overeenkomst met Iran, in januari 2016, maakte het Amerikaanse ministerie van financiën bekend deze week. Hezbollah krijgt nu 700 miljoen dollar per jaar van Iran in plaats van de 200 miljoen dollar die het vóór 2016 ontving.

  Roep om actie tegen Iraanse activiteiten buiten Iran

  De besteding van miljarden dollars aan vrijgekomen tegoeden sinds 2016 en de scherpe stijging in inkomsten van de Islamitische Republiek sinds de implementatie van de JCPOA is niet ten goede gekomen aan het Iraanse volk. De enorme bedragen zijn vrijwel allemaal besteed aan het steunen van terreurbewegingen in het Midden-Oosten en aan de activiteiten van de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde. Dit heeft tot massale protesten geleid in Iran sinds december 2017, protesten die nog steeds voortduren en die volgens waarnemers het regime nu regelrecht bedreigen.

  Israël verwacht echter dat deze protesten niet snel tot het einde van het Iraanse regime zullen leiden en dit is de reden dat Netanyahu naar Europa reisde om Frankrijk, Duitsland en Engeland te bewegen actie te ondernemen tegen de agressieve Iraanse imperialistische activiteiten in Syrië en elders in het Midden-Oosten. Israël wil dat Europa haar relaties met Iran gebruikt om druk uit te oefenen op het regime met betrekking tot de ontwikkeling van ballistische raketten en de pogingen om Syrië te veranderen in een vazalstaat zoals Libanon.

  Dat zijn activiteiten die wel degelijk een grote bedreiging vormen voor Israël op de korte termijn
  De Europese grootmachten lijken echter meer geïnteresseerd in het verdedigen van hun economische belangen zoals EU-commissaris Frederica Mogherini en andere EU-functionarissen het vorige maand uitdrukten en onderbouwen deze stellingname met het argument dat het instandhouden van de JCPOA bijdraagt aan vrede in het Midden-Oosten. Na de implementatie van het nucleaire akkoord met Iran namen EU-importen uit Iran met 345% toe terwijl de Europese exporten naar de Islamitische Republiek met 28% stegen.

  Iran lijkt zich ondertussen voor te bereiden op een hervatting van haar nucleaire wapenprogramma. De Islamitische Republiek heeft zojuist een nieuwe faciliteit in Natanz geopend waar geavanceerde centrifuges voor uraniumverrijking worden geproduceerd. Met behulp van deze centrifuges zal Iran in staat blijken om de zogenaamde ‘uitbreektijd’ richting een kernwapen aanzienlijk te verkorten.

  Thema

  EUiran

  Over de auteur