Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël en Iran een stap dichterbij multi-front oorlog - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël en Iran een stap dichterbij multi-front oorlog

  Yochanan Visser - 21 juni 2018

  De multi-front oorlog met Iran en haar bondgenoten die Israël al enige tijd verwacht, leek deze week een stap dichterbij te komen toen dinsdagnacht de situatie in Zuid-Israël verder uit de hand liep. Het Syrische leger begon ondanks een wapenstilstandsovereenkomst en herhaalde Israëlische en Amerikaanse waarschuwingen een offensief tegen rebellen in het grensgebied met Jordanië en Israël.

  De door Iran getrainde en ondersteunde Palestijnse terreurbewegingen Hamas en Islamitische Jihad vuurden in de nacht van dinsdag op woensdag 45 raketten en mortiergranaten af op Zuid-Israël nadat de Israëlische luchtmacht 20 militaire doelen in Gaza bombardeerde als antwoord op de toenemende ‘vliegerjihad’ van Hamas. Zoals wij eerder deze week berichtten heeft deze ‘vliegerjihad’ een ecologische ramp veroorzaakt in Zuid-Israël en bedreigt de veiligheid van de inwoners van Israëlische steden en dorpen rondom Gaza.

  Dreigementen

  Israëlische politici zoals premier Netanyahu, defensieminister Avigdor Liberman en energieminister Yuval Steinitz, die lid is van het zogenaamde veiligheidskabinet, waarschuwen nu dat de regering opdracht zal geven voor een grootscheepse legeroperatie in Gaza wanneer Hamas en Islamitische Jihad doorgaan met hun nieuwe terreurcampagne tegen Israël. Hoge legerofficieren  zoals Gabi Eisenkott, de opperbevelhebber van het Israëlische leger, hebben verder gezegd dat het Israëlische leger klaar is om een einde te brengen aan het terreurbewind van Hamas in Gaza en dat de Palestijnse terreurbewegingen de situatie totaal verkeerd inschatten. Daarbij doelt men op het idee dat Hamas en Islamitische Jihad klaarblijkelijk denken dat het Israëlische leger momenteel haar handen vol heeft aan het conflict met Iran aan het noordelijke front, waar de pro-Assad-coalitie zojuist een offensief is begonnen om rebellen te verdrijven uit het grensgebied met Jordanie en Israel.

  Hamas, op haar beurt, heeft aangegeven dat het zich niets zal aantrekken van de Israëlische dreigementen en dat het de regels van de nieuwe confrontatie met het Israëlische leger zal dicteren. “Het ‘verzet’ zal de ‘bezetting’ niet toestaan om het Palestijnse volk te isoleren en om de regels van het conflict te dicteren”, vertelde  Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum aan het Palestijnse persbureau Ma’an.

  Iraanse opmars

  Tegelijkertijd provoceerde de door Iran gefinancierde en ondersteunde pro-Assad-coaltie in Syrië Israël en de Verenigde Staten door, ondanks herhaalde waarschuwingen om niet verder op te trekken richting de Israëlische grens, een offensief te beginnen tegen rebellen in het grensgebied met Jordanië en Israël. Terwijl Hamas en Islamitische Jihad Zuid-Israël bestookten met raketten, begon de pro-Assad-coalitie posities van de Free Syrian Army in Daraa te bestoken. De bedoeling is om eerst de rebellen uit Daraa te verdrijven en om daarna het offensief uit te breiden naar de Syrische Golan Hoogvlakte in de Quneitra provincie. Experts verwachten dat dit zeer waarschijnlijk tot een scherpe reactie van Israël zal leiden.

  Israel heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het niet zal toe staan dat de pro-Assad-coalitie, die tegenwoordig gedomineerd wordt door Sjiitische milities, het grensgebied op de Golan Hoogvlakte zal overnemen en heeft recentelijk aangegeven dat het de opmars van de Iraanse proxy legers in Syrië zal stoppen ongeacht waar deze zich bevinden. Het kwam daarom niet als een verrassing dat afgelopen maandag gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht een aanval uitvoerden op de door Iran getrainde en gefinancierde Irakese militie Kata’ib Hizbollah, een aanval waarbij 52 strijders van de Irakese militie werden gedood.

  ”Het Israëlische leger is klaar om een einde te brengen aan het terreurbewind van Hamas in Gaza”

  Een Amerikaanse official bevestigde later dat het bombardement op Kata’ib Hizbollah in de buurt van de Abu Kamal grensovergang op de grens tussen Syrie en Irak was uitgevoerd door de Israëlische luchtmacht. Kata’ib Hizbollah maakt deel uit van een tachtigduizend man sterke Sjiitische strijdmacht in Syrië die wordt geleid door Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC). Qais al-Khazali, de commandant van Kata’ib Hizbollah werd zeven maanden geleden gesignaleerd nabij de Israëlische stad Metullah op de grens met Libanon, waar hij duidelijk maakte dat het volgende doel van de Iraanse axis Israel zou zijn. De militie maakt deel uit van de zogenaamde “Golan Bevrijdingsbrigade”, een door de IRGC geleide strijdmacht die uiteindelijk zal worden ingezet om ‘Al-Quds’ (Jeruzalem) te bevrijden.

  De escalatie aan het zuidelijke front en de dreiging van een nieuwe confrontatie tussen Israël en Iran in Syrië over de Iraanse pogingen om het grensgebied op de Golan Hoogvlakte over te nemen, viel samen met berichten dat Hamas en Hezbollah nu op grootscheepse schaal samenwerken in het zuiden van Libanon. De door Iran gesteunde Soennitische en Sjiitische terreurbewegingen zijn naar verluidt bezig met de training van duizenden Palestijnse en andere strijders in Zuid-Libanon en bouwen nieuwe raket lanceringsinstallaties.

  Over de auteur