Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israëls Gaza dilemma. Lees hier de strategiën | cvi.nl
 • Palestijnse demonstrant met een ballon die met brandbaar materiaal over de grens met Israël zal worden gevlogen. - Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israëls Gaza dilemma

  Yochanan Visser - 19 juni 2018

  De situatie in Zuid-Israёl liep afgelopen weekend verder uit de hand nadat Hamas haar aanvallen met brandbomvliegers en met explosieven geladen ballonnen verder opvoerde. De aanvallen vormen een gevaar voor de Israёlische dorpen en steden rond Gaza en hebben al meer dan 25.000 hectare bos- en landbouwgrond verwoest terwijl de schade in de miljoenen euros loopt.

  Tot nu toe bestreed het Israёlische leger het probleem met een groep vrijwilligers die kleine onbemande vliegtuigen de lucht in stuurden om de vliegers en helium gevulde ballonnen neer te halen voordat zij Israёl bereikten. Deze tactiek bleek onvoldoende te werken en nadat Hamas aankondigde dat de aanvallen zouden voortduren tot de volgende zomer en beweerde dat het doelen tot veertig kilometer diep in Israёl kon bereiken, besloot het Israëlische leger haar strategie aan te passen.

  Nieuwe strategie

  Het leger beschouwt de ballonnen en vliegers nu als een vorm van terreur en is begonnen met het aanvallen van de terreurcellen die de aanvallen organiseren en uitvoeren. Op zondag beperkten de Israёlische luchtmacht en het leger zich nog tot het lossen van waarschuwingsschoten op de terroristen en tot het aanvallen van een lege auto die behoorde tot een Hamas commandant die verantwoordelijk is voor de vlieger- en ballonnenterreur.

  Toen dit echter niet leidde tot een reductie van de brandbomaanvallen en op maandag opnieuw op 27 plaatsen brand ontstond in de grensstreek rond Gaza, werd er groen licht gegeven voor bombardementen op Hamas-doelen in de enclave aan de Middellandse Zee.

  Daarop reageerde Hamas met nieuwe raketaanvallen op Zuid-Israёl en een infiltratriepoging door vijf terroristen die klaarblijkelijk van plan waren om explosieven te gebruiken tegen de Israёlische burgerbevolking. Het Israëlische leger zei in een verklaring dat één Hamasterrorist werd gedood en drie anderen gewond toen een explosief explodeerde nadat de vijf al een gat in het veiligheidshek hadden geknipt.

  De drie raketten die Hamas lanceerde richting Israёl richtten weinig schade aan, maar het incident gaf aan dat het onofficiёle bestand dat twee weken geleden van kracht werd, serieus wankelde.

  Discussies

  De escalatie in de niet aflatende oorlog van Hamas tegen Israёl heeft tot discussies geleid in het Israёlische veiligheidskabinet dat vooralsnog denkt aan het oplossen van de crisis door het opvoeren van humanitaire hulp aan de Gaza-strook. Bewoners van kibboetsiem rond Gaza denken zelfs dat gesprekken met Hamas tot een verbetering van de veiligheidssituatie kunnen leiden.

  Inwoners van Kibboets Be’eri pleitten tijdens een nieuwsuitzending van Reshet Bet radio voor een radicaal andere benadering van de situatie in het zuiden van Israёl, met andere woorden vredesgesprekken met Hamas en de andere terreurbewegingen in Gaza. De Kibboetsniks, zoals ze in Israёl worden genoemd, zijn het zat na 13 jaar terreur en oorlog, maar wisten niet aan te geven hoe Israёl in gesprek zou moeten komen met de Islamistische terreurbewegingen in Gaza.

  ”Zolang Hamas Gaza regeert, zal er geen normale civiele Palestijnse maatschappij, laat staan een onafhankelijke staat, kunnen ontstaan.”

  Experts op het gebied van het Palestijns-Israёlische conflict en ook Avigdor Liberman, de minister van Defensie in Israёl, denken echter aan geheel andere oplossingen. Liberman gaf eerder tijdens een spoedzitting van het veiligheidskabinet in Israёl aan dat het opschroeven van de humanitaire hulp aan Gaza geen verandering zal brengen in de houding van Hamas en waarschuwde op maandag dat Israёl niet passief zal blijven toekijken hoe terroristen in Gaza het zuiden van Israёl terroriseren. Liberman zei dat een ieder die denkt dat de vlieger- en ballonnenterreur ongestraft kan blijven voortduren een denkfout maakt, maar gaf niet aan wat het Israëlische leger en de luchtmacht zullen doen in het geval van verdere escalatie.

  Radicale aanpak

  Twee bekende Midden-Oosten experts pleitten echter voor een radicaal andere aanpak van het Gaza-probleem en zeggen dat er een eind moet worden gemaakt aan het Hamas-bewind met militaire middelen. Vervolgens zou er een soort denazificatieproces in Gaza moeten plaatsvinden in de vorm van co-existentie-educatie. Professor Ephraim Karsh, de huidige directeur van het Begin-Sadat Center for Strategic Studies en de schrijver van enkele boeken over het Palestijns-Israёlische conflict, zegt dat de voortdurende terreur de humanitaire crisis in Gaza heeft veroorzaakt en niet andersom, zoals velen in de internationale gemeenschap beweren. Karsh schreef in een analyse voor het Middle East Forum dat, zolang Hamas Gaza regeert, er geen normale civiele Palestijnse maatschappij, laat staan een onafhankelijke staat, zal kunnen ontstaan.

  Zijn collega Hillel Frisch van de Bar-Ilan universiteit pleit voor een militair offensief tegen Hamas zoals het Israëlische leger dat uitvoerde in 2002 en 2003, toen een golf van zelfmoordterreur Israёl overspoelde en het leger de gebieden onder Palestijns bestuur binnentrok en de Palestijnse terreurbewegingen een beslissende nederlaag toebracht.

  Na een beslissende nederlaag van Hamas zou de internationale gemeenschap een soort Marshall plan moeten loslaten op de Gaza strook, aldus Frisch, die economische en humanitaire hulp aan Gaza wil koppelen aan een totaal andere Palestijnse politiek in de betrekkingen met Israёl.

  Over de auteur