Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Landbouw in hartland onder vuur - Christenen voor Israël
 • Een Israëlische soldaat inspecteert een van de door brand verwoeste kersenbomen in een boomgaard nabij Kfar Etzion.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Landbouw in hartland onder vuur

  1 juni 2018

  “Wanneer u in het staande koren van uw naaste komt, mag u met uw hand aren plukken; maar u mag niet de sikkel slaan in het staande koren van uw naaste.” Deueronomium 23:25

  Een golf van aanslagen op landbouwproductie in Gush Etzion intensiveerde vorige week dinsdagnacht toen drie brandende autobanden in de kersenboomgaard van kibboets Kfar Etzion gegooid waren. Voor duizenden sjekels werd schade aangericht zo vlak voor de kersenoogst. Arabieren van het aangrenzende dorp Beit Ummar – zo’n 180 meter verderop – zijn verdachten. Een onderzoek is ingesteld.

  Na de schade opgenomen te hebben, begreep Joshua Hasten van de Gush Etzion Stichting (een non-profit organisatie die Joodse gemeenschappen in de regio helpt) de motivatie achter de brandstichting. “Dit is landbouwterrorisme,” vertelde Hasten aan Breaking Israel News. “Dit gebeurt bijna dagelijks, maar de aanslag van afgelopen nacht was bijzonder zwaar.”
  Hasten zei dat dit de vierde aanslag in de regio was in de laatste zes weken.

  “Ze stelen, ze steken in brand, of wat ze ook maar kunnen uitvoeren,” zei Hasten.
  “De Arabieren die dit doen kan het niets schelen of ze er al of niet beter van worden, want het is alleen maar een afschrikkingstechniek. Het begint met bomen en schuift onvermijdelijk door naar aanslagen op mensen.” “De IDF kan niet overal tegelijk zijn, en daarom hebben ze een beperkt voordeel,” legde hij uit. “De burgerlijke organisaties moeten bijspringen met camera’s, veiligheidspatrouilles en communicatieapparatuur.”

  Vorige maand stalen Arabieren verscheidene tonnen kersen van de zelfde kibboetsboomgaard. Hoewel een precieze vaststelling van de schade van de laatste aanslagen nog afgerond moet worden, wordt de schade geschat op tienduizenden sjekels.
  “Het is moeilijk om je te verzekeren tegen diefstal aangezien de dreiging groot is en wijdverbreid, en het moeilijk is om je ertegen te wapenen,” zei Hasten.

  De Gush Etzion Stichting houdt momenteel een campagne om boeren te voorzien van (kleine) brandweerwagens om het vuur onder controle te houden totdat de brandweer komt; ook helpt de stichting met de heraanplant van wat verloren is gegaan.
  “Dit is een landelijk gebied en de gemeenschappen liggen verspreid,” zei Hasten. “Doorgaans wordt brand gesticht in stukken land die moeilijk toegankelijk zijn voor grote brandweerwagens. Een kleine brandweerauto kan het vuur onder controle houden, of soms zelfs helemaal uitdoven voordat de grotere wagens daar kunnen komen.”

  Gush Etzion ligt even ten zuiden van Jeruzalem en heeft een bloeiende landbouw. Het klimaat is ideaal voor de teelt van kersen, en het jaarlijkse festival wanneer mensen hun eigen fruit plukken, is een jaarlijkse populaire attractie. Men verwachtte dat de kersenoogst van dit jaar buitengewoon overvloedig zou zijn vanwege sneeuw en lage temperaturen; maar het lijkt erop dat deze aanslag (en verschillende andere) de plaatselijke boeren hard getroffen heeft.

  Het hoofd van de Regionale Raad van Gush Etzion, Shlomo Ne’eman, zei: “We zijn getuige van herhaalde en georganiseerde aanslagen op Joodse landbouw door Arabische vandalen. Het gaat niet over verveelde tieners. Het brengt ernstige schade toe aan de natie Israël en Israëlische soevereiniteit.”

  “Het is niet te bevatten dat een Joodse boer niet in staat zou zijn z’n land te bewerken. Deze vandalen zetten hun traditionele pogingen voort om Joden van Gush Etzion uit hun land te verdrijven. Ons fiere antwoord is dat zij ons bij de voortduur hier zullen zien. Wij staan op voor onze waarden en we blijven hier in ons land altijd wonen.”

  “De overheid heeft slechts een paar weken geleden een ‘landbouwterrorist’ vrijgelaten die Israëlische landbouw beschadigde en gearresteerd was nadat onze speciale mensen er werk van maakten. Het gezag van de overheid, geleid door het gerechtshof, moet onmiddellijk aan de slag gaan om de regel van de wet te handhaven. Kfar Etzion en de boeren van Gush Etzion zijn niet ‘vogelvrij’.

  Over de auteur