Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
NOS-verslaggeving gebaseerd op Palestijnse propaganda - Christenen voor Israël
 • Journalisten langs de grens met Gaza. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  NOS-verslaggeving gebaseerd op Palestijnse propaganda

  Yochanan Visser - 5 juni 2018

  De Amerikaanse ambassadeur in Israёl, David Friedman, uitte maandag zware kritiek op de internationale media over de manier waarop zij berichtten over de zogenaamde ‘mars van de terugkeer’, de wekelijkse gewelddadige protesten die Hamas organiseert om de aandacht van de internationale gemeenschap weer terug te krijgen op de Palestijnse kwestie.

  Friedman zei dat negen van de tien artikelen die werden gepubliceerd ‘kritisch’ waren over de wijze waarop Israёl heeft gereageerd op de infiltratiepogingen tijdens de ‘mars’ en de pogingen om de protesten te gebruiken als dekmantel for terreur. Geen van de kritische journalisten heeft alternatieven aangedragen voor de wijze waarop Israёl zich verdedigde tegen de nieuwe Hamasterreur, zei Friedman tijdens een conferentie die was georganiseerd door The Media Line.

  Hij voegde eraan toe dat kritiek op zich legitiem is maar dat de internationale media niet eerlijk rapporteerden over wat er in werkelijkheid gebeurt langs de grens tussen Israёl en Gaza.
  “Niemand in de media zou een echokamer moeten zijn,” zei Friedman, een duidelijke hint naar het klakkeloos overnemen van de ‘informatie’ die Hamas en het ‘Palestijnse Ministerie van Gezondheid’ in Gaza verspreidden over de doden en gewonden die vielen tijdens het nu al twee maanden durende geweld langs de grens met Gaza. Het doel van de pers zou ‘accuraatheid’ moeten zijn, aldus de Amerikaanse ambassadeur.

  Friedman kreeg bijval van Marina Medvin, een Amerikaanse columnist voor de nieuwssite Townhall. Medvin analyseerde de wijze waarop CNN rapporteerde over de ‘mars van de terugkeer’ in Gaza en kwam tot de conclusie dat CNN ‘nepnieuws’ verspreid over Israёl.
  Bijvoorbeeld, CNN beschrijft de ‘betogers’ als meestal “ongewapend” terwijl Medvin en zelfs Hamas en Islamitische Jihad hadden vastgesteld dat de meeste doden ‘terroristen’ waren die probeerden de betogingen te gebruiken als dekmantel voor terreur.

  Madvin gaf als voorbeelden de wijze waarop CNN (en andere media waaronder het NOS Journaal) hadden gerapporteerd over de dood van een baby nabij het grenshek in Gaza en de veronderstelde liquidatie van een verpleegster tijdens de gewelddadigheden vorige week vrijdag.

  CNN, NOS Journaal en andere media namen klakkeloos de informatie over van het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza dat rapporteerde: “Israelische soldaten” waren verantwoordelijk voor de dood van de baby (die door een traangasgrannat zou zijn gedood iets dat technisch vrijwel onmogelijk is) en ook voor het “neerschieten” van de twintigjarige verpleegster.

  Medvin rapporteerde dat de naam van de baby was verwijderd van de lijst van doden nadat was komen vast te staan dat het kind was gestorven aan een eerder vastgestelde hartconditie en door haar vader naar de gewelddadigheden langs het grenshek met Israёl was gebracht om punten te scoren in de strijd om de publieke opinie.

  Afgelopen vrijdag gebeurde er waarschijnlijk iets dergelijks met de rapportage over de dood van de verpleegster Razzan al-Najar in Gaza. “Haar dood wordt al dagen overal besproken,” rapporteerde het NOS Journaal. “Waarschijnlijk maakte een kogel van het Israëlische leger een einde aan haar leven,” aldus de NOS.

  NOS correspondent Arlene Gelderblom legde uit waarom dit incident al dagen wordt besproken door de internationale media:
  “Allereerst was het een jonge vrouw die regelmatig met gevaar voor eigen leven naar de grens ging om gewonden te helpen. Razan was er vanaf de eerste protestdag bij, en wilde laten zien dat vrouwen een belangrijke rol kunnen spelen in de conservatieve samenleving in Gaza,” aldus Gelderblom die deze conclusie waarschijnlijk baseerde op wat de moeder van de verpleegster beweerde.

  Gelderblom citeerde vervolgens ooggetuigen en het Palestijnse ministerie van gezondheid in Gaza die beweerden dat Razan een witte dokersjas aan had en zelfs met haar handen omhoog de grens met Israёl naderde toen zij “door een Israëlische soldaat in haar borst werd geschoten.”

  CNN en NOS baseerden hun berichtgeving uitsluitend op wat Palestijnse bronnen hen hadden verteld over het incident, een methode die NOS ook gebruikte tijdens de eerste oorlog tussen Israёl en Hamas in Gaza in de winter van 2008/2009.
  Er werd in de berichtgeving niets gemeld over de details die leiden tot de dood van Razan.

  Degene die wel enig onderzoek deed naar deze details was de Israёlische blogger Assie Dave die zijn bevindingen publiceerde op de website van Israellycool.
  Pro-Palestijnse organisaties rapporteerden dat al-Najar in de rug was geschoten terwijl het Palestijnse Informatie Centrum en TNT World beweerden dat zij in de borst werd geschoten door “Israёlische sluipschutters”.

  Verder is er iets grondig mis met de bewering dat al-Najar een witte doktersjas aan had toen zij werd neergeschoten.

  In een video van TNT World draagt de verpleegster een kogelvrij vest en we zien geen bloed nadat hulpverleners dat vest verwijderden. Op zich logisch want een dergelijk vest voorkomt de penetratie van een kogel in het lichaam.
  Palestijnse media en pro-Palestijnse organisaties verspreidden echter foto’s waarop bebloede verpleegsterskleding was te zien die naar verluidt werd gedragen door al-Najar voor haar dood.

  Tenslotte, op foto’s die moesten suggereren dat al-Najar met haar handen omhoog het grenshek naderde is zij te zien met een rode Hijab het verplichtte hoofddeksel voor Moslim vrouwen. Echter, op een andere foto die door pro-Palestijnse media werden gedistribueerd, is de verpleegster te zien in niet bebloede witte kleding met een paars/zwarte hijab gedrapeerd op haar hoofd terwijl zij ogenschijnlijk bewusteloos is.

  Aussie Dave constateerde ook dat er discrepanties zijn in de videobeelden van al-Najar in de ambulance op weg naar het ziekenhuis en de beelden die werden gemaakt op de eerstehulp afdeling van het ziekenhuis in Gaza. In de ambulance is de verpleegster te zien met een slang in haar mond terwijl de beelden die later werden gemaakt op de eerste hulp afdeling haar zonder die slang laten zien, iets dat medisch gezien onlogisch is bij een dergelijke verwonding, aldus de blogger die deze constatering baseerde op wat een medische expert hem vertelde.

  UPDATE:
  Uit nader onderzoek is gebleken dat niet de vader van de acht maanden oude baby het kind naar het front in Gaza bracht, maar een 11-jaar oude oom.

  Ten tweede publiceerde de IDF op dinsdag de conclusies van een voorlopig onderzoek naar de dood van de twintigjarige verpleegster al-Najjaf. Het Israëlische leger zei in een verklaring dat IDF-soldaten niet hadden geschoten op al-Najjar, aldus het radiostation Reshet Bet in Israel.

  Op Twitter circuleert inmiddels een video waaruit zou blijken dat al-Najjar deel nam aan de gewelddadigheden nabij het grenshek met Israel vorige week vrijdag.

  Over de auteur