Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Nieuwe onthullingen over Israëls spectaculaire acties tegen Iran | cvi.nl
 • Premier Netanyahu onthult documenten met bewijs voor Irans nucleaire activiteiten, 30 april 2018. - Foto: Miriam Alster/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nieuwe onthullingen over Israëls spectaculaire acties tegen Irans nucleaire programma

  Yochanan Visser - 19 juli 2018

  Drie grote Amerikaanse kranten onthulden deze week hoe de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad een groot gedeelte van Irans geheime nucleaire wapenarchief stal uit Teheran eind januari dit jaar. The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post waren uitgenodigd door niet nader genoemde functionarissen van de Israëlische inlichtingendiensten die hen precies uitlegden hoe de Mossad-operatie in zijn werk was gegaan.

  Op 31 januari dit jaar pleegde een team van 100 Mossad-agenten een zeer gewaagde inbraak in een warenhuis in Teheran dat sinds 2016 onder surveillance van de Israëlische geheime dienst had gestaan. De Mossad-agenten hadden precies zes en een half uur de tijd om de operatie te voltooien die begon met het onklaar maken van het alarmsysteem van het gebouw dat bewust ’s nachts niet werd bewaakt om geen aandacht te trekken. Het team trad het warenhuis binnen via twee ingangen en begon onmiddellijk met snijbranders vooraf geselecteerde kluizen te openen. De Mossad was door de langdurige surveillance exact op de hoogte van de inhoud van de meeste kluizen en opende slechts degenen die alle belangrijke details bevatten van Irans geheime nucleaire Amad-programma, dat officieel in 2003 werd beëindigd maar waarschijnlijk daarna op andere wijze werd voortgezet. De 50.000 documenten en 163 compact disks werden vervolgens in twee trucs geladen die via verschillende routes naar Azerbeidzjan reden waar Israëlische burgervliegtuigen landingsrechten hebben.

  Gedetailleerde plannen

  Het Iraanse nucleaire wapenprogramma omvatte designs voor atoomkoppen voor de Shihab-3 lange afstand ballistische raket en gedetailleerde plannen voor de fabricage van vijf kernwapens, aldus The Wall Street Journal. Het Amad-project was veel groter en beter georganiseerd dan tot nu toe werd aangenomen, aldus The Wall Street Journal, die verder berichtte dat veel van de activiteiten van Amad in 2003 werden overgeheveld naar de nieuwe Iraanse Organisatie voor Defensie, Innovatie en Onderzoek.

  Nucleaire experts, zoals Robert Kelly die als inspecteur voor het Internationale Atoomagentschap heeft gewerkt, kregen inzage in de documenten die Israël aan de drie Amerikaanse nieuwsorganisaties had gegeven en kwamen tot de conclusie dat Iran inderdaad had gewerkt aan de ontwikkeling van nucleaire wapens. “De documenten laten zien dat die gasten nucleaire wapens aan het ontwikkelen waren”, aldus Kelly, die werd geciteerd door The New York Times.

  Verdere onthullingen

  De onthullingen over de Mossad-operatie in Teheran vielen samen met de publicatie van een gedeelte van een nieuw rapport door de inlichtingendienst van de Duitse deelstaat Hessen waarin stond dat Iran blijft doorwerken aan de ontwikkeling van massavernietigingswapens. “Iran en Noord-Korea proberen om controlemechanismes in landen die niet onder embargorestricties staan te omzeilen,” aldus het Duitse rapport. Eén van die landen is Syrië, waar Iran volgens de Israëlische militaire inlichtingenexpert Yossi Kupperwasser haar aanwezigheid onder andere gebruikt om verschillende aspecten van haar nucleaire programma te verbergen voor het Internationale Atoomagentschap (IAEA) in Wenen.

  Der Spiegel in Duitsland en het Amerikaanse Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid (ISIS) onthulden eerder dat Iran waarschijnlijk een ondergrondse nucleaire faciliteit heeft in Qusayr in de Syrische Qalamoun bergen nabij de Libanese grens. De “atoomfabriek”, zoals een hoge functionaris van de Libanese terreurgroep Hizbollah de faciliteit in Qusayr ooit noemde, wordt bewaakt door de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde.

  “De documenten laten zien dat die gasten nucleaire wapens aan het ontwikkelen waren”

  In 2015 meldde Der Spiegel dat er 8,000 nucleaire brandstofstaven waren opgeslagen in Qusayr, terwijl een ISIS-team onder leiding van voormalig IAEA inspecteur David Albright satellietfoto’s onderzocht waaruit duidelijk bleek dat er reden is om aan te nemen dat Iran, mogelijk met hulp van Noord-Korea, een ondergrondse nucleaire faciliteit in Qusayr heeft gebouwd. Het ISIS-team schreef dat haar bevindingen deels overeenkwamen met die van Der Spiegel en pleitte voor controle van Qusayr door de IAEA. Ook meldde het Amerikaanse onderzoeksinstituut dat er op grote schaal booractiviteiten waarneembaar waren op de satellietfoto’s terwijl er grote moeite werd gedaan om puin te camoufleren dat vrij kwam door dit boorwerk.

  Operatie Schaken

  Qusayr was een van de plaatsen die door de Israëlische luchtmacht werd gebombardeerd tijdens operatie “Schaken” op 10 mei jl. Gedurende de nacht van 10 mei 2018 werd de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde in een val gelokt door het Israëlische leger. De Iraanse brigade in Syrië lanceerde toen 32 korteafstandsraketten in de richting van Noord-Israël als wraak voor de aanhoudende acties van de Israëlische luchtmacht tegen Iraanse wapentransporten en raketbasissen in Syrië. De meeste van deze raketten vielen echter op de Syrische Golan Hoogvlakte en de rest werd onderschept door Israëls anti-raketschilden. De Israëlische luchtmacht gebruikte de Iraanse aanval daarna om vijftig Iraanse militaire faciliteiten in Syrië en een groot deel van de Syrische luchtverdediging te vernietigen met 35 F-15 gevechtsvliegtuigen.

   

  Over de auteur