Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Guterres wil VN-vredesmacht om Gazanen tegen Israël te beschermen - Christenen voor Israël
 • VN-secretaris-generaal Antonio Guterres - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Guterres wil VN-vredesmacht om Gazanen tegen Israël te beschermen

  Yochanan Visser - 21 augustus 2018

  De Verenigde Naties haalden zich opnieuw de woede van Israёl op hun hals nadat Secretaris Generaal Antonio Guterres van de volkenorganisatie een rapport met ‘opties’ over de situatie in Gaza publiceerde.

  Guterres onthield zich van het maken van concrete voorstellen om de “uiterst gecompliceerde uitdaging” die de situatie in Gaza vormt te verbeteren maar gaf duidelijk Israёl de schuld van de huidige chaos. De Secretaris Generaal schreef dat volgens hem de stationering van een VN-vredesmacht en observatieteams “fysieke bescherming” zou kunnen bieden aan de Palestijnse Arabieren in Gaza.

  “De stationering van een VN-vredesmacht zou fysieke bescherming kunnen bieden aan de Palestijnse Arabieren in Gaza.”

  De VN-macht zou een specifiek mandaat moeten krijgen om te rapporteren over de “bescherming” en “zaken gerelateerd aan het welzijn” van de burgerbevolking in Gaza terwijl men ook medische hulp zou moeten bieden, aldus Guterres. Het hoofd van de VN schreef verder dat een andere optie de uitbreiding van huidige VN-programma’s in Gaza inclusief uitbreiding van humanitaire hulp en ontwikkelingsprojecten in de enclave zou kunnen zijn.

  Guterres schreef zijn rapport in opdracht van de Algemene Vergadering van de VN die in juni een resolutie aannam waarin Israёl werd veroordeeld voor het gebruiken van “excessief geweld” in Gaza. De resolutie sprak verder met geen woord over de activiteiten van de terreurorganisatie Hamas die al maanden het zuiden van Israёl terroriseert met vliegers en ballonnen die ontvlambare materialen en explosieven naar de dorpen en steden in zuid-Israёl moeten brengen.

  De ‘vliegerjihad’ zoals men in Israёl deze aanvallen door Hamas omschrijft, heeft al honderden hectares landbouw- en bosgrond verwoest en leidde anderhalve week geleden bijna tot een nieuwe oorlog nadat Hamas en andere terreurbewegingen in Gaza het zuiden van Israёl begonnen te bombarderen met raketten en mortiergranaten.

  Israëlische reactie

  Danny Danon de Israёlische ambassadeur bij de Verenigde Naties veroordeelde de suggesties van Guterres en zei dat de burgerbevolking in Gaza en de zogenaamde Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) bescherming zou moeten worden geboden tegen hun eigen leiders. “In plaats van het doen van misleidende suggesties over hoe het Palestijnse volk te beschermen tegen Israёl zou de VN het Palestijnse leiderschap ter verantwoording moeten roepen voor de schade die het het eigen volk heeft berokkend” schreef de VN-ambassadeur in een verklaring. Danon voegde eraan toe dat Guterres’ suggesties slechts het lijden van de Palestijnse Arabieren veroorzaakt door hun eigen leiders zouden verlengen.

  Indien Guterres uitvoering zou willen geven aan zijn ideёen over Gaza dan heeft hij de medewerking nodig van beide partijen in het conflict en een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Israёl is in ieder geval tegen de stationering van VN-troepen in Gaza vanwege zeer slechte ervaringen met andere VN-vredesmachten die oorlog hadden moeten voorkomen in het verleden.

  De Verenigde Staten zullen verder hun veto in de Veiligheidsraad gebruiken tegen een eventuele resolutie over de suggesties van Guterres die volgens de VN-chef ook de veiligheid van Israёlische burgers zouden gaan verbeteren.

  Nieuwe protesten

  Twee dagen nadat Guterres zijn rapport uitbracht organiseerde Hamas opnieuw gewelddadige protesten langs de grens met Israёl in Gaza. De IDF zei dat duizenden Palerstijnse Arabieren deelnamen aan de gewelddadige protesten waarbij molotovcocktails, geimproviseerde explosieven en brandballonnen (heliumballonnen met een brandbom of ander explosief eronder) werden gebruikt tegen Israёlische soldaten die de grens bewaken. IDF-soldaten openden verder het vuur op verschillende Palestijnse Arabieren die probeerden het grenshek te slopen en Israёl te infiltreren. Twee Arabieren werden gedood en 270 anderen raakten gewond tijdens de gewelddadigheden afgelopen vrijdag.

  Op zondag hervatte Hamas overigens haar aanvallen met ballonnen en vliegers op Israёl. Een brand in het Be’eri bos kon met veel moeite worden bedwongen terwijl ook Kibboets Or Haner werd aangevallen met een brandballon. De terreurorganisatie heeft aangegeven dat het de ‘vliegerjihad’ niet wil laten vallen onder een eventueel staakt-het-vuren met Israёl en lijkt daarmee de Egyptische pogingen om een wapenstilstandsakkoord te bereiken definitief om zeep te hebben geholpen.

  Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit riep ondertussen op zaterdag de bevolking in Gaza op om “de grond brandend te houden met het verzet tegen Israёl”, terwijl hij het belang van “het volksverzet” onderstreepte.

  Abbas riep Hamas opnieuw op om het bestuur van Gaza over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit terwijl hij beweerde dat de regering Trump in de VS “ een partner was van de “Israelische bezettingsregering”. Over een eventueel wapenstilstandakkoord tussen Israёl en Hamas zei Abbas dat het een “verdacht project” was gericht op “het afscheiden van Gaza van de Westelijke Jordaanoever en de eeuwige hoofdstad van Palestina: Jeruzalem”.

  Over de auteur