Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Het EU-masterplan voor de PA-gebieden - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  Het EU-masterplan voor de PA-gebieden

  Marijke Terlouw - 10 augustus 2018

  Met verbazing bekeek ik bovenstaande film op YouTube over het EU-masterplan voor de ontwikkeling van allerlei infrastructuur in Gaza en Judea en Samaria – uiteraard niet alleen bedacht maar ook gefinancierd door de EU. Want, zo stelt de EU kort gezegd, nu is er niets, en een land moet toch over alle mogelijke vervoersverbindingen beschikken: haven, luchtvaart, trein, wegen.

  Mijn verbazing betreft drie dingen. Ten eerste: Er wordt zondermeer een verbinding door Israël heen gecreëerd tussen Gaza en Judea. Wat Israël daarvan vindt, daarover wordt met geen woord gerept. Geen land ter wereld – en dus ook Israël – zal zomaar zeggen: doet u maar, prima, leg die weg en treinverbinding maar aan.

  Daarnaast mag toch zeker, nadat deze week tientallen raketten vanuit Gaza op Israël zijn afgevuurd, duidelijk zijn dat er grote veiligheidsrisico’s zijn. Israël geeft met dit EU-voorstel niet alleen land op, het krijgt te maken met een in tweeën gedeeld land en de daaruit volgende infrastructuur- en bereikbaarheidsbeperkingen, en ook met een enorm toenemend veiligheidsrisico.

  ” Bij mij blijft de vraag hangen of dit niet kolonialisme anno 2018 is.”

  Als tweede opmerking het volgende. Waarom moet een (nog) niet bestaand land, over alle vervoersmogelijkheden beschikken? Is dit wel echt nodig? Kleine landen zijn er genoeg in de wereld. En ze hebben echt niet allemaal een spoornetwerk, internationale luchthavens, zeehavens en snelwegen. Suriname, Malta en IJsland hebben geen treinen rijden. Andorra en Liechtenstein hebben geen luchthaven.

  Maar mijn grootste verbazing is de gedachte die zich naar voren blijft dringen na het zien van het filmpje: deden we dit soort dingen niet enkele eeuwen terug? En heette dat niet ‘kolonialisme’? Wie denkt de EU te zijn dat het met zulke vergevorderde en vormgegeven plannen komt voor een niet bestaand land? Waarom is het nodig als EU überhaupt bezig te zijn met infrastructuurplannen voor Gaza, Judea en Samaria?

  Doen we dat ook maar voor enig ander land in de wereld? Was niet precies het idee van het instellen van mandaatgebieden destijds, begin twintigste eeuw, dat we geen landen meer wilden koloniseren omdat we vonden dat landen op eigen benen moesten staan en dat we ons zo min mogelijk moesten bemoeien met het reilen en zeilen aldaar?

  De EU eigent zich rechten en zeggenschap toe op en in Gaza, Judea en Samaria die het niet heeft door met dergelijke ver uitgewerkte plannen te komen. De EU heeft immers feitelijk niets te zeggen heeft over het gebied. En alsof het maken van de plannen niet al veel te ver gaat, maakt de EU nota bene een filmpje van de infrastructuurplannen om er sier mee te maken. Kijk ons eens goed bezig zijn, lijkt de EU te zeggen.

  Hoe je het ook bekijkt, het is een EU-plan, volledig geïnitieerd door de EU, dat met EU-geld uitgevoerd moet worden. Bij mij blijft de vraag hangen of dit niet kolonialisme anno 2018 is.

  Thema

  EU

  Over de auteur