Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Israël boos over EU-reactie op Amerikaanse herinvoering sancties Iran - Christenen voor Israël
 • Een Israëlische man inspecteert een schuilkelder in de noordelijke stad Tzfat in mei van dit jaar. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël boos over EU-reactie op Amerikaanse herinvoering sancties Iran

  Yochanan Visser - 9 augustus 2018

  Israëlische politici en commentatoren reageerden op maandag en dinsdag met voldoening op de heringevoerde Amerikaanse sancties tegen Iran terwijl zij de vloer aanveegden met de Europese reactie op de maatregelen van de regering Trump.

  De Israëlische radio interviewde bijvoorbeeld een hoge regeringsfunctionaris die anoniem wenste te blijven en die zei dat het hele Israëlische inlichtingapparaat optimistisch was over de kansen dat de heringevoerde sancties Iran op de knieën zou krijgen. “Het enige wapen dat ons momenteel tot de beschikking staat is het economische wapen en als we dat gebruiken is er een goede kans dat Iran op de knieën zal gaan” aldus de functionaris die het regime in de Islamitische Republiek als “hysterisch en zwak” omschreef.

  Premier Benjamin Netanyahu van Israël toonde zijn waardering voor de Amerikaanse regering en zei dat het “een belangrijk moment” was voor de Joodse staat. Netanyahu sprak verder de hoop uit dat de Europese landen het Amerikaanse voorbeeld zouden volgen. De kans daarop is echter uitermate gering nu de Europese Unie een statuut heeft ingevoerd dat erop gericht is Europese bedrijven te beschermen tegen economische verliezen en juridische procedures wanneer zij zaken blijven doen met Iran.

  “De Europese politiek ten opzichte van de heringevoerde Amerikaanse sancties gaat zelfs zo ver dat men Europese bedrijven die besluiten om de activiteiten in Iran stop te zetten juridisch kan vervolgen.”

  De EU commissaris voor Buitenlandse Zaken Frederica Mogherini zei tijdens een persconferentie in Brussel dat de EU vastbesloten is om de Europese bedrijven die “legitieme zaken” doen met Iran of op andere wijze economisch actief zijn in het land te “beschermen”. Ze maakte verder duidelijk dat de Europese machten die het nucleaire akkoord met Iran uit 2015 sloten samen met andere EU-landen zullen samenwerken om het akkoord in stand te houden en om de economische en financiële banden met Iran in stand te houden.

  Kiezen

  Het zogenaamde “blokkeringstatuut” werd eerder gebruikt om Amerikaanse sancties tegen Cuba te omzeilen maar zal naar verluidt weinig impact kunnen hebben op Europese bedrijven die actief zijn in Iran. De reden daarvoor is vrij simpel: zij zullen moeten kiezen tussen de Amerikaanse- en de Iraanse markt. Aangezien de laatste veel kleiner is dan de eerste is de verwachting dat de meeste Europese bedrijven Iran zullen verlaten wanneer zij dat al niet hebben gedaan.

  Op woensdag werd bijvoorbeeld bekend dat het Duitse bedrijf Daimler Benz haar activiteiten in Iran stopzet. De beslissing van Daimler kwam nadat Scania uit Zweden zich vorige week terugtrok uit de Islamitische Republiek en volgde op vergelijkbare besluiten van grote Franse bedrijven.

  De Europese politiek ten opzichte van de heringevoerde Amerikaanse sancties gaat zelfs zo ver dat men Europese bedrijven die besluiten om de activiteiten in Iran stop te zetten juridisch kan vervolgen.

  Woede

  Terwijl Europese media en commentatoren zich sceptisch toonden over de effectiviteit van het blokkeringstatuut en wezen op de reeks Europese bedrijven die zich al hebben teruggetrokken uit Iran, veroorzaakte Mogherini’s opmerkingen woede in Israël.

  Israël wordt direct bedreigd in haar voortbestaan door Iran en haar proxylegers en de Israëlische regering heeft onophoudelijk druk uitgeoefend om het Westen tot een ander beleid ten opzichte van de Iraanse imperialistische politiek en de nucleaire ambities van Iran te dwingen.

  Minister Gilad Erdan van het Israëlische ministerie van nationale veiligheid en strategische zaken zei op dinsdag dat de EU nu “moreel failliet” was gegaan.
  “De EU is moreel failliet en we dienen dat te herinneren de volgende keer wanneer men ons de les wil lezen (over zaken die vooral te maken hebben met het conflict met de Palestijnse Arabieren)” zei Erdan in een interview met de Israëlische radio.

  Yossi Kuperwasser, de voormalige directeur van de inlichtingendienst van de IDF en het Ministerie van Strategische Zaken in Israël, was het volkomen eens met Erdan en schreef op zijn blog dat de EU een erg zwakke macht was die genegeerd kan worden door de Verenigde Staten omdat men Iran probeert te beschermen.

  Kuperwasser beschuldigde de EU ook van het negeren van het bewijs dat Iran een clandestien kernwapenprogramma had of heeft. Dat bewijs werd door de Mossad geleverd toen men in januari dit jaar een groot aantal documenten en disks stal uit een warenhuis in Teheran.

  Imperialistisch beleid

  Het Iraanse regime is in grote problemen aldus de Israëlische expert. Dat weerhoudt Iran er echter niet van om verder te gaan met haar imperialistische beleid in het Midden-Oosten. The Jerusalem Post publiceerde op woensdag een artikel dat een gedetailleerde beschrijving gaf van de Iraanse troepenopbouw in Syrië.

  Het ‘Syrische leger’ zoals we dat kenden heeft in feite opgehouden te bestaan en is vervangen door de ‘nationale defensiemacht’ (NDF) een verzameling Syrische sjiitische en Alawitische milities die onder Iraans commando staan.
  Daarnaast zijn er buitenlandse sjiitische milities in Syrië die de NDF ondersteunen en die ook onder Iraans commando staan. De meest bekende daarvan is Hezbollah uit Libanon en een andere is Fatemiyoun Liwa uit Afghanistan.

  Het artikel maakte verder melding van het feit dat sjiitische milities en andere door Iran gecontroleerde milities deelnamen aan het offensief dat dictator Bashar al-Assad weer terugbracht aan de grens met Israël en daar zullen blijven.

  Israël lijkt deze ontwikkeling momenteel te negeren maar het moment komt dichterbij dat de IDF actie zal ondernemen tegen de toenemende Iraanse dreiging aan Israëls noordgrens.

  Over de auteur