Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Steun voor Israël in Zuid-Afrika - Christenen voor Israël
 • De solidariteitsmanifestatie in Zuid-Afrika. - Foto: met dank aan South African Friends of Israel.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Steun voor Israël in Zuid-Afrika

  22 augustus 2018

  Ondanks het feit dat geen toestemming gegeven was een christelijke solidariteitsmanifestatie voor Israël te houden in het befaamde en belangrijke Vrijheidspark in Tshwane, Pretoria, liepen duizenden christenen en leden van de Joodse gemeenschap op 25 juli jl. door de stad om hun steun aan Israël te laten zien.

  Ze liepen van het Tshwane Kunstmuseum naar de Union Buildings waar de Zuid-Afrikaanse regering zetelt. Daar overhandigden ze een speciale petitie voorzien van handtekeningen aan de ANC-regering. De inhoud van de petitie luidt: 1) geen banden met de Joodse staat doorsnijden; 2) geen beperking van ambassadetaken toestaan; 3) het terugzenden van de Zuid-Afrikaanse ambassadeur naar Israël. Meer dan 40.000 mensen ondertekenden de petitie, aangezwengeld door de Zuid-Afrikaanse Vrienden van Israël.

  Het Vrijheidspark is een culturele erfgoedplek en valt onder het regeringsdepartement van Kunst en Cultuur. Ze dragen de visie uit “een leidend nationaal en internationaal icoon te zijn van menselijkheid en vrijheid.” Hun waarden zijn: “tolerantie van diversiteit, insluiting, vertrouwen, transparantie, verantwoordelijkheid.” Onderdeel van hun missie is “op het (Afrikaanse) continent en internationaal bij te dragen aan de vorming van beter intermenselijk begrip onder landen en volken.”

  Om die reden was het toch wel schokkend dat een week voordat de manifestatie zou plaatsvinden, de toestemming voor de samenkomst plotseling geweigerd was. In directe tegenspraak met hun visie, waarden en missie, vertelde de leiding van de culturele erfgoedplek aan de organisatoren van de manifestatie dat “het Vrijheidspark onder de regering valt en die heeft een officieel standpunt met betrekking tot Israël geformuleerd, en daaraan houden wij ons.”

  Alle mensen die voorstander zijn van vrijheid van expressie en het recht om vredig samen te komen, zouden zich hierover bezorgd moeten maken. Het is nogal verontrustend dat een beslissing een vredelievende samenkomst af te blazen genomen werd op grond van de opvattingen van de deelnemers.

  Het goede nieuws is dat de mars plaats vond ongeacht deze ontwikkeling. Het vond ironisch genoeg alleen niet plaats in het Vrijheidspark. Stemmen werden gehoord, de petitie was officieel overhandigd aan de regering en, wat zeer opvallend was, duizenden baden voor Israël en gaven uiting aan hun liefde voor Israël en het Joodse volk.

  ”Dit is de belangrijkste boodschap die mee naar huis ging: duizenden baden voor Israël en uiten hun liefde voor Israël en het Joodse volk.”

  Het Joodse volk is kritiek wel gewend. Wij staan zelfs niet vreemd te kijken als we openlijk gedemoniseerd worden. We verwachten het inmiddels min of meer. Hoewel we het zien en onze boosheid uiten over die demonisering en de onjuiste, Israël bekritiserende krantenkoppen, zit voor ons het grotere probleem in onze gelijktijdige apathie. Het is te begrijpen dat mensen uiteindelijk ongevoelig voor haat worden.

  In deze gedragshouding schuilt echter een groot gevaar. We kunnen niet onze schouders ophalen als we te maken hebben met hen die onze vernietiging openlijk verkondigen. Verwachten dat mensen ons slecht behandelen en dan erover zwijgen, of alleen binnenskamers onze woede uiten, veroorzaakt dat we nog gemakkelijker het doelwit worden van hen die ons willen vernietigen.

  Ja, we zetten allen die Joden en de Joodse staat verachten, in de schijnwerpers. We doen dit vaak in onze scherp veroordelende artikelen en in sociale mediaberichten. Echter, het is evenzeer van belang – en het zou nu wel eens belangrijker kunnen zijn – dat we hen die Israël geen kwaad hart toedragen, in de schijnwerpers zetten. Laten we onze miljoenen vrienden wereldwijd niet vergeten. In het bijzonder niet onze vele miljoenen christelijke vrienden, en allen die vrijheid, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van samenkomen, vrede en tolerantie koesteren.

  80% van de Zuid-Afrikanen is christen. De meesten zijn echt gelovig en toegewijd. Meer dan 11% identificeert zich als christenzionist. Dat zijn op z’n minst 6.16 miljoen mensen die Israël als hun godsdienstig thuisland zien, Jeruzalem als hun hoofdstad en Joden als het uitverkoren volk. Zij staan achter Israël, en heulen niet mee met de BDS-beweging en hun supporters!

  De BDS-beweging tegen Israël

  Deze beweging heeft vooral veel aanhang in Zuid-Afrika, waar geweten wordt wat het racistische apartheidsregime inhield. Daarom is het zo gemakkelijk mensen mee te krijgen voor een ‘anti-apartheid’ zaak. Mensen in Zuid-Afrika en over de hele wereld doen oprecht met de massa mee om de ogenschijnlijke underdog te steunen. Wie wil zich niet inspannen voor de underdog?

  Het probleem van deze beweging in z’n geheel en hun uitgesproken verklaring van ‘Israëls apartheid’, ligt eenvoudig in het feit dat er geen apartheid bestaat In Israël. Joden, moslims, christenen, leden van de Baha’i en andere religieuze groepen van elk ras en godsdienstig standpunt, leven en werken gezamenlijk, ze stemmen, dienen in parlement en regering, houden homoparades en kunnen doen en laten wat ze willen binnen de regels.

  Ik wil dat ook het Palestijnse volk vrijheid heeft, echt goed onderwijs, schoon water, gezondheidszorg en volledige mensenrechten. Met andere woorden: ik sta erachter dat het Palestijnse volk vrijkomt van corrupt, verkeerd en tot geweld ophitsend en terreur belonend leiderschap.

  Als u dit leest en u bent een van de gepassioneerde voorvechters van de rechten van het Palestijnse volk, dan verzoek ik u als vrijdenkende en gepassioneerde individuen die betrokken zijn bij het welzijn van anderen, de volgende antwoorden op de algemene doorgaans gebruikte argumenten te overwegen.

  “Het Palestijnse volk leeft onder vreselijke omstandigheden”

  Hoe is het mogelijk dat zoveel Palestijnen in misère leven terwijl er steeds maar miljoenen dollars hulpgeld naar de Palestijnse Autoriteit wordt doorgesluisd? En bedenk dan hoe het mogelijk is dat zoveel Palestijnen tegelijkertijd in luxe leven. Wie wordt verondersteld deze binnenkomende fondsen te beheren voor het welzijn van het volk? Waarom gaat er zoveel geld naar pogingen de Joodse staat te vernietigen in plaats van dat in te zetten voor weg- en waterbouwkundige projecten en onderwijs?

  “Israël voert etnische zuivering en volkenmoord uit tegen het Palestijnse volk”

  Als Israël inderdaad voortdurend met etnische zuivering bezig is, hoe kan het dan dat de Palestijnse bevolking van 650.000 in 1948 uitgegroeid is tot 4.6 miljoen vandaag de dag? Als Israël daar nu mee bezig is, hoe kan het dan dat de Israëlische samenleving uit Joden bestaat, en bijna 18% (=1.562.000) moslim-Arabieren en 2,5% (=205.000) christen-Arabieren. De opmerking boven deze alinea slaat echt nergens op.

  “Het Palestijnse volk wordt een Palestijnse staat ontzegd”

  Waarom zegt de Palestijnse Autoriteit geen ‘ja’ tegen het hebben van een Palestijnse staat wanneer dat wordt aangeboden? Ze kunnen een staat hebben wanneer ze maar willen.

  “Joden bouwen in ‘betwiste gebieden’ nederzettingen en breiden ze uit”

  Waarom is het oké dat de wereld het Palestijnse volk zou moeten steunen zulke etno-fascisten te zijn dat het min of meer wel ‘begrijpelijk’ moet zijn als iemand ‘al zijn zinnen verliest’ en mensen begint te vermoorden (waaronder kinderen) omdat men niet wil dat er Joden in hun midden wonen? Zouden we ons er niet meer druk om moeten maken dat niet-moslims niet welkom zijn – om het eufemistisch te zeggen – in Palestijnse gebieden?
  Als deze gebieden deel gaan uitmaken van een Palestijnse staat, dan zouden Joden die daar leven de optie moeten hebben te beslissen of ze burgers van Israël willen blijven, en dan verhuizen; of dat ze inwoners van Palestina willen worden. Zoiets zou er gebeuren bij de vorming van welke staat ook.

  “Israël kan het conflict beëindigen door land te geven aan de Palestijnse Autoriteit”

  Israël heeft in het verleden land weggeven, maar niets is veranderd met betrekking tot de jihad tegen Israël en de rakettenstroom die op Israël wordt afgevuurd. Waarom wordt deze zaak niet aangezwengeld door degenen die zo grondig anti-Israël zijn dat ze in gebreke blijven het Palestijnse volk te steunen (een eigen staat te krijgen)?

  Wees moedig om een doorbraak te bewerkstelligen en zwengel dit aan. Het steunen van welke boycot dan ook tegen Israël zonder te onderzoeken of de beschuldigingen tegen Israël waar zijn, brengt Joden en hun supporters in gevaar zoals we hebben kunnen zien in diverse incidenten wereldwijd. Het houdt ook groei tegen, begrip en dialoog. Vreedzame oplossingen worden langs deze weg niet bereikt.

  Israël vergelijken met het Zuid-Afrika van de apartheid bewijst een enorm slechte dienst aan degenen die door apartheid geleden hebben.

  Word wijzer van de ervaringen van Zuid-Afrikanen die erachter kwamen wat het betekent Israël te vergelijken met het Zuid-Afrika van de apartheid. Luister naar de gerespecteerde dominee Kenneth Meshoe, die de leider is van de Afrikaanse Christelijke Democratische Partij en leefde in het apartheids-Zuid-Afrika. Verdiep je in gezichtspunten van anderen. Laat het tot u doordringen dat ironisch genoeg, de BDS-beweging schade berokkent aan het Palestijnse volk. Toen de BDS ‘overwinning’ een feit was en de Soda Stream fabriek gesloten moest worden en verplaatst uit de Westelijke Jordaanoever, raakten honderden Palestijnen hun baan kwijt.

  Laat je niet klakkeloos meevoeren met de anti-Israël campagnes van Israël Apartheid Week en BDS. Wees vóór het Palestijnse volk door hun leiderschap te bevragen, niet door tegen landen te zijn die Palestijnen helpen, waaronder Israël. Steunen van de BDS-beweging doet schade aan het Palestijnse volk. Anderen krijgen namelijk de schuld van de misdaden van de Palestijnse leiders.

  Over de auteur