Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Ari Fuld, een unieke Joodse ziel - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ari Fuld, een unieke Joodse ziel

  Yochanan Visser - 18 september 2018

  Ari Fuld, een uit Amerika afkomstige Jood uit Efrat, werd afgelopen zondag vermoord door een 17-jarige Palestijnse terrorist uit het dorp Yatta ten zuiden van Hebron.

  De terrorist reisde naar Gush Etzion waar hij zich verdekt opstelde nabij de ingang van het lokale winkelcentrum op het centrale kruispunt (Tzomet HaGush) van de weg die Gush Etzion met Hebron verbindt. Ari was vijfenveertig jaar oud toen hij door de Palestijnse terrorist werd doodgestoken en hij laat een vrouw en vier kinderen achter in Efrat waar iedereen hem kende.

  Mijn relatie met Ari was persoonlijk van aard omdat we lange tijd buren waren en naar dezelfde synagoge gingen in Efrat voordat ik verhuisde naar het noorden van Israёl. Ari was zoals een bekend Israёlische lied het noemde “een boom in het veld” (Ets ba sadeh), een man die zich onbevreesd gedroeg in zowel de oorlogen die hij als sergeant in de IDF meemaakte maar ook in zijn ‘public diplomacy’ (Israël positief presenteren en verdedigen tegen zwartmakerij in de publieke arena) voor Israёl.

  “Zo’n unieke ziel ontmoet je slechts eenmaal in je leven,” schreef mijn collega Stephen Leavitt direct nadat het nieuws over de moord op Ari nnar buiten kwam. “Ari was groter dan het leven en zijn daden kwamen overeen met zijn woorden,” schreef Leavitt voordat hij een paar voorbeelden gaf van Ari’s moed en eerlijkheid.

  Tijdens de Tweede Libanon Oorlog redde Ari, bijvoorbeeld, het leven van andere soldaten die gewond waren geraakt tijdens beschietingen door Hezbollah (Hizb’Allah – ‘Partij van Allah’). Terwijl hij werd beschoten door Hezbollahterroristen rende Ari naar de gewonde soldaten en redde niet alleen hun leven maar ook het zijne. Een paar seconden nadat hij zijn positie had verlaten ontplofte namelijk een mortiergranaat op precies dezelfde plaats en verwondde licht hem in de rug zonder dat hij zich er van bewust was.

  Zijn rugzak voorkwam dat hij toen werd gedood en Ari bewaarde de granaatscherf naast de Sjabbatkaarsen in de huiskamer van zijn huis in Efrat. Het was een gebeurtenis die zijn leven veranderde en vanaf die dag besloot hij een groot deel van zijn tijd te besteden aan Thorastudie en de verdediging van Israёl in wat ik ‘de cognitieve oorlog tegen de Joodse staat’ noem, via sociale media zoals Facebook.

  Ari richtte ook een organisatie op die IDF-soldaten hielp tijdens hun dienstplicht en diende als vrijwilliger in het Israёlische leger zelfs nadat hij de leeftijd van veertig jaar was gepasseerd (de officiёle leeftijd waarop reservisten niet meer worden opgeroepen).

  Later werd er een video gepubliceerd waaruit bleek dat Ari in de laatste momenten van zijn leven het leven van een Joodse vrouw redde die achterna werd gezeten door de terrorist. De beelden maakten duidelijk dat Ari, ondanks zijn verwondingen, de terrorist achtervolgde en vervolgens beschoot voordat hij de vrouw kon neersteken.

  Ari Fuld, zijn naam betekent ‘leeuw’, stond altijd op voor de waarheid over Israёl iets dat hem niet door iedereen in dank werd afgenomen en dat mogelijk tot zijn dood heeft geleid. De video die na de moord werd gepubliceerd en waarop de aanslag te zien was suggereert dat de Palestijnse Arabier uit Yatta, een Hamasbolwerk, zijn slachtoffer opwachtte.

  Ari was een bekende persoonlijkheid ook onder de lokale Palestijnse bevolking en het zou kunnen dat zijn onverschrokken pro-Israёl activiteiten hem uiteindelijk het leven hebben gekost. Juist vorige week publiceerde The Jewish Press een video waarin te zien was hoe Ari de partijdigheid van het VN-waarnemerskorps TIPH in Hebron exposeerde.

  TIPH-waarnemers zijn de laatste tijd een aantal keren in het nieuws gekomen door vijandig gedrag tegenover Joodse inwoners van Hebron. In een discussie met twee TIPH-waarnemers vroeg Ari of men ook rapporten schreef over het feit dat Joden worden geweerd uit 97 procent van Hebron, iets dat nooit gebeurt.

  Zijn familie vertelde Israёlische media dat men tienduizenden reacties had gekregen vanuit de hele wereld en zelfs uit Saoedi-Arabiё.

  De rabbijnen zeggen dat wie sterft in de periode tussen Rosh HaSjana en Jom Kippoer een heilige is geweest in zijn leven. Ari Fuld is daar een goed voorbeeld van. Hij zal overmorgen tijdens Jom Kippoer erg gemist worden in de Zayit Ra’anan synagoge in Efrat. Hij was namelijk meestal degene die op de Sjofar blies, de ramshoorn bazuin die wordt gebruikt om de gemeente ‘wakker te schudden’ over de zonden die men heeft begaan over het afgelopen jaar.

  Ari’s begrafenis werd bijgewoond door duizenden Israёlis waaronder bekende politici terwijl zijn vrienden hun verdriet uitten op onder andere Facebook.

  Over de auteur