Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
De waanzin van de Palestijnse vluchtelingenhulp - Christenen voor Israël
 • Nakomelingen van de Palestijnse vluchtelingen uit 1948 ontvangen nog altijd vluchtelingenhulp, maar zitten tegelijkertijd gevangen in dit systeem. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De waanzin van de Palestijnse vluchtelingenhulp

  28 september 2018

  Het was een perfect plaatje voor de pers: voorraadzakken die zich opstapelen, hulpverleners die rijstzakken uitdelen, de laatste waterdruppels die wegvloeien. Dat was het beeld dat iedereen schetste nadat president Trump bekendmaakte de steun voor de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN (UNRWA) flink te beperken.

  Maar het loont om verder te kijken dan dit plaatje. En dan zie je wat het werkelijke probleem van de UNRWA is – en dat is niet Trump. En ook dat de onvoorwaardelijke toestroom van Europees belastinggeld het probleem niet kan oplossen. 

  “In 1948 werden er ongeveer 650.000 Palestijnse vluchtelingen geteld. Na bijna zeventig jaar leven nog enkele tienduizenden van hen. Maar de UNRWA zorgt voor 5.500.000 Palestijnse ‘vluchtelingen’.”

  Wonderbaarlijke vermenigvuldiging

  De financiële crisis van de UNRWA begon al ruim voordat Trump besloot de organisatie te korten. Al in augustus 2015 leed de organisatie volgens een VN-rapport aan een financieringstekort van 101 miljoen dollar en verkondigde de voorzitter van de VN dat de organisatie zo niet zou overleven. Als het tekort niet voor het einde van dat jaar zou worden aangevuld, moest het agentschap zijn activiteiten voor levensreddende maatregelen reduceren. De redding kwam door donaties van Arabische staten, én van de VS. Het jaar daarop herhaalde de crisis zich met een tekort van 74 miljoen dollar, met eveneens dezelfde sombere vooruitzichten als er geen extra geld kwam …

  Het budget van de UNRWA van ruim een miljard dollar is overigens weelderig te noemen. Dat heeft twee oorzaken die bij de UNRWA zelf liggen. In 1948 werden er ongeveer 650.000 Palestijnse vluchtelingen geteld. Na bijna zeventig jaar leven nog enkele tienduizenden van hen. Maar de UNRWA zorgt voor 5.500.000 Palestijnse ‘vluchtelingen’. De explosieve vermenigvuldiging heeft twee ongewone redenen: de UNRWA kent ook de nakomelingen van de echte vluchtelingen een vluchtelingenstatus toe. En vervolgens hun nakomelingen óók, enzovoort. De onbegrijpelijke willekeur van UNRWA gaat verder: ook buitenlandse echtgenoten en hun kinderen worden als vluchtelingen erkend, en hún nakomelingen ook, enzovoort, ook al zijn die kinderen in een ander land geboren.

  Wie ‘Palestijns vluchteling’ is, ontvangt gratis onderwijs, gratis vakantiekamp, werkbemiddeling, pensioen, kinderbijslag, financiële ondersteuning voor de hele familie, gratis gezondheidszorg, en nog meer. Eigenlijk werkt de UNRWA als een uitgebreide verzorgingsstaat. Die is kostbaar en corrumpeert. Onder de medewerkers zijn dertigduizend Palestijnen, die vaak verwant zijn aan de families die zij toelages geven. Het is een publiek geheim dat iemands overlijden vaak niet gemeld wordt, zodat de toelage behouden blijft.

  Maar dat is niet alles. Tijdens de Gaza-oorlog van 2014 werd ontdekt dat de terreurorganisatie Hamas UNRWA-scholen gebruikte om vandaaruit raketten op Israël af te vuren en er wapens en munitie op te slaan. De medewerking van UNRWA-medewerkers aan terreur is een onvermijdelijk gevolg, omdat velen verweven zijn in de complexe organisatie van Hamas.

  Met Amerikaans en Europees belastinggeld worden schoolboeken van de UNRWA gefinancierd. Boeken die deels het martelaarschap en terroristen idealiseren. Op de landkaarten in deze schoolboeken bestaat Israël niet. Het hele gebied heet ‘Palestina’, een voorbeeld uit het maatschappijleerboek voor klas 9 (deel 1, 2017, p5). Geweld tegen Joden wordt als godsvrucht gepresenteerd. De zomerkampen in de Gazastrook zet Hamas regelmatig om in trainingskampen. Kinderen leren er met allerlei wapens omgaan en zeggen met stralende ogen dat ze martelaar willen worden. Voor sommige lezers zal het nog moeilijker verteerbaar zijn dat vrouwen als ongelijkwaardig in de lesplannen wordt gepresenteerd. Vrouwen delen in het lot van Israël: zij worden letterlijk buiten beeld geplaatst.Dus wat is nu het probleem? Niet de financiële crisis door de beslissing van Trump in ieder geval. Het probleem is de zieke structuur van de UNRWA zelf, die al ruim zeventig jaar in stand gehouden wordt. En het zwijgen van de betalende lammeren in het Westen. De waanzin van de UNRWA en de monstrueuze verspilling gaan ook ten koste van de 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd, die juist ontzettend blij zouden zijn met schoon drinkwater.

  Over de auteur