Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 776

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 777

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/woocommerce/includes/wc-formatting-functions.php on line 778

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Grote schade voor imkers langs Gazastrook - Christenen voor Israël
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Grote schade voor imkers langs Gazastrook

  Maayan Hoffman - 7 september 2018

  Wanneer je met de auto door het gebied Shaar haNegev in het noordwesten van de Negevwoestijn rijdt, zie je zwartgeblakerde velden. De bomen zijn afgebroken, en de lucht van prikkelende rook bijt in de ogen en neus.

  “Het is een zeer schokkende aanblik,’ vertelt Zeev Meidan, algemeen manager van de Israëlische Honing Raad. Meidan was voorheen zelf imker in het gebied rond kibboets Jad Mordechai. Hij heeft de laatste tijd extra tijd doorgebracht in de zuidelijke regio van Israël om steun te bieden aan honingbedrijven waarvan er vele getroffen zijn door de brandaanvallen van Hamas.

  Hij zei dat de door brandvliegers en heliumballonnen veroorzaakte branden in de buurt van Gaza voor miljoenen sjekels schade berokkend hebben aan de bijenkorven van kibboetsen Erez en Jad Mordechai. Dit gebeurde net in de periode voor Rosj Hasjana wanneer normaal de piek van honinginzameling plaatsvindt. Meidan zei dat de korven gemiddeld zo’n 50 kilo honing in dit seizoen opbrengen.

  “Na maanden van hard werken, veronderstelden we de honing te verzamelen uit onze korven,” zei Boaz Kanot, voorzitter van de Israëlische vereniging van bijenhouders. “De branden van pas geleden hebben tientallen bijenkorven vol honing verwoest, net voordat de honing bedoeld was ingepakt en verzonden te worden. Dit is een enorm groot verlies voor de honingindustrie in het algemeen en de bijenhouders in het bijzonder.”

  Veel imkers rekenden erop met het inkomen van dit seizoen zich het hele jaar te kunnen onderhouden, legde Jitzchak Amitai uit. Amitai is leidinggevende in de bouw- en infrastructuur van kibboets Erez. Hij zei dat de bijenhouders belasting afdragen aan de kibboets, die nu ook een financiële tegenslag te verwerken hebben. De regering heeft toegezegd het verlies voor individuele bijenhouders te compenseren, maar tot nu toe is slechts de helft van het geld overgemaakt, zei Meidan.

  Amitai gaf aan dat de bijenkorven niet binnen de kibboetsterreinen staan, maar in open land rondom hun buitengebied. Behalve dat de bijen verschroeid zijn, legde hij uit, kan geen enkele overgebleven bij honing produceren omdat er op de verbrande velden helemaal geen bloemen meer zijn. “Bloemen groeien niet zo snel, dus in de nabije toekomst zullen er niet genoeg bloemen zijn om honing te maken,” zei hij. “Minder bijen betekent ook dat zij niet in staat zijn velden te bestuiven.”

  Bijna het hele bijengebied was verbrand

  Volgens Meidan produceert het land ongeveer 3500 ton honing per jaar waarvan heel weinig wordt geëxporteerd. Israël importeert rond de 1000 ton honing die samen met de lokale honingproductie tegemoetkomt aan wat in Israël nodig is, met name rond de feestdagen (in de herfst). Hij suggereerde dat de imkers in Noord-Israël met hun opbrengst samen met de buitenlandse honingimport, het verlies aan honing in het Shaar haNegevgebied zouden kunnen opvangen. Zo zouden de honingprijzen tijdens de Hoge Feestdagen en Soekot stabiel kunnen blijven.

  Meidam voegde eraan toe dat Israël ongeveer 120.000 bijenkorven heeft staan, waartoe ook de 5000 in de buurt van de Gazastrook geplaatste korven behoren. Van die 5000 zijn er 200 verwoest en duizenden meer indirect beschadigd door de branden en de rook. Terwijl eenjarige planten weer aangeplant kunnen worden en opnieuw groeien zonder veel impact op het honingseizoen van volgend jaar, kunnen andere varianten zoals eucalyptusbomen niet in een jaar tijd opgroeien. Daarom zal er een langetermijnimpact zijn op de honingindustrie die nog vastgesteld moet worden.

  Daar komt bij, zei Amitai, dat de situatie een emotionele slag is voor de bijenhouders die het hele jaar hard gewerkt hebben om te zien dat nu al hun werk in rook is opgegaan. “Het is verschrikkelijk om je bijenkorven in vlammen te zien opgaan, naast eucalyptusbomen, bloemen en grasland,” zei imker Ido Eden. “Bijna ons hele gebied was verbrand, en daarmee al mijn korven. We hebben het over ongeveer 8000 vierkante meter land met 32 korven. Ik was van plan om op vakantie te gaan met mijn gezin, maar nu weet ik dat nog niet zo zeker. Het voelt als een ramp.”

  Dit benadeelt niet alleen de Joden

  Yahel Ben-Aris is vrijwilligerscoördinator van de Amerikaanse MetroWest New Jersey Federatie die een partnerschap met kibboets Erez onderhoudt. Hij zegt het volgende: “Ik weet niet wat ik moet zeggen … je kijkt naar de velden en je ziet brand – weer een vlieger, weer een heliumballon – het is absurd,” zegt Ben-Aris. “Het slaat nergens op.”

  Ben-Aris woont in kibboets Erez. Hij zei minstens zes branden per week plaatsvinden, en soms wel drie op een dag. De beste manier om ze de baas te kunnen, is snel terplekke arriveren. De kibboets heeft een noodbrandweerteam samengesteld met brandblusmaterieel dat grotendeels gekocht is met geld geschonken door de MetroWest New Jersey Federatie. Hij zei dat constant de noodzaak bestaat om de brandslangen te vervangen want die gaan snel kapot door het vuur.

  Thema

  Gazaimkers

  Over de auteur