Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/welcome-back-buyer/inc/settings/Options.class.php on line 255

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 758

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 759

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 760

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/cvi/domains/christenenvoorisrael.nl/public_html/wp-content/plugins/wc-gallery/includes/functions.php on line 761
Een ontroerende ontmoeting - vluchtelingen in Nederland | CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een ontroerende ontmoeting

  Joanne Nihom - 1 oktober 2018

  Deze maand was ik een paar dagen in Nederland. Dit keer had ik ook een lunch met een aantal vrienden. Ik had niet veel tijd om de lunch voor te bereiden.

  Een mededeling op Facebook over een Syrisch stel in Amsterdam dat zelfgemaakte maaltijden aan huis bezorgt, leek de oplossing. Ik nam contact met ze op, de prijs was heel redelijk en ik bestelde een lunch voor een aantal personen. Hind en Mahmoud kwamen het eten zelf brengen. Een lief, toegewijd stel. Drie jaar geleden gevlucht uit Syrië, waar nog familie van hen woont. Ze hebben vier jonge kinderen, van wie er één in Nederland geboren is.

  Geen keuze

  Ze pakken alles aan om rond te komen. Het cateren is een van hun initiatieven. We raakten in gesprek. Ik vertelde ze waar ik woon en dat ik Joods ben. Zij vertelden over hun ooit zo prachtige moederland dat bijna helemaal verwoest is. Dat ze niet wilden vluchten, maar dat ze geen keuze hadden. Mahmoud vertelde dat zijn ouders zijn opgegroeid met Joodse vrienden. Zo was het vroeger.

  Tegenwerking

  Een ontroerende ontmoeting. Tot ik ze vroeg naar hun verblijf in Nederland. Van hun antwoord ben ik nog steeds in shock. Nederlanders blijken buitenlanders te wantrouwen. Hind en Mahmoud hebben zo ongelofelijk veel tegenwerking gehad. Continu worden ze negatief bekeken.

  “Tussen Joodse families, hier voelen we ons prettig en op ons gemak.”

  Zo had Hind een fiets gekocht. Van haar zelf verdiende geld, zoals ze me vertelde. Hun buurvrouw belde op een dag bij ze aan en zei: ‘Je hebt die fiets van de regering gekregen. Wij Nederlanders moeten er hard voor werken en jullie buitenlanders krijgen alles cadeau.’ 

  Dat Hind er ook hard voor had gewerkt, wilde ze niet horen. Hun kinderen hadden problemen op school en werden raar aangekeken. Bij het zoeken naar een huurruimte voor het cateringbedrijf (en een klein restaurant) werden ze overal achterdochtig aangekeken en eigenlijk weigerde iedereen ze een ruimte te verhuren.

  Weggepest

  Om de kosten zo laag mogelijk te houden, woonden ze in het begin van hun verblijf in Nederland in de Bijlmer. Daar werden ze weggepest. We voelden ons zo onveilig daar, vertelden ze me. Uiteindelijk zijn ze in Buitenveldert gaan wonen. “Tussen Joodse families, hier voelen we ons prettig en op ons gemak.”

  Negatieve sfeer

  Altijd heb ik gedacht dat Nederland het voorbeeld is van gastvrijheid voor buitenlanders. Argwaan mag je altijd hebben, dat is gezond, maar toen ik het verhaal van Hind en Mahmoud hoorde, schaamde ik me. Wat een intens verdrietig verhaal.  

  Eigenlijk kan ik het niemand kwalijk nemen. In de media wordt continu een negatieve sfeer rondom buitenlanders getoond. De goede, gewone, ‘boompje-beestje’-verhalen, tja, die verhalen halen de pers niet zo snel.

  De hand reiken

  Met zijn allen kunnen we hier wat aan doen. Laten we gelijk beginnen. Bedenkt u zich dat u ook een vluchteling had kunnen zijn. Een vreemde in een land waar u niet geboren bent. Reik die ander de hand, leer elkaar kennen. 

  Ik ontdekte in mijn korte ontmoeting met Hind en Mahmoud dat we zo ontzettend veel gemeen hebben. Alle drie zijn we gezellige, goed ontwikkelde mensen met mooie, leuke en verdrietige verhalen. Onze wiegjes hebben op verschillende plekken gestaan, onze achtergronden zijn niet hetzelfde. Maar eigenlijk maakt dit allemaal helemaal niets uit.

  Met zijn allen kunnen we hier wat aan doen. Laten we gelijk beginnen!

  En voordat ik het vergeet: de lunch die Hind en Mahmoud hadden gemaakt, was fantastisch. Een absolute aanrader. Heerlijke Arabische gerechten (die heel erg lijken op Israëlische gerechten), alles supervers en met veel liefde bereid.

  Geef het door:

  Hind Cooking, Hind Wazan en Mahmoud Mobayed,

  Tel 06 84936749, www.hindcooking.nl

  Over de auteur